Victoria de la alegerile locale a USL este dublată de una şi mai clară la cele parlamentare. În judeţul Hunedoara, reprezentanţii PNL şi PSD, principalele partide care formează Uniunea, s-au impus de o manieră categorică, “închizând”, cu o singură excepţie, toate colegiile în care au candidat. Mai mult, în municipiul Hunedoara, USL a înregistrat unul dintre cele mai mari procentaje din ţară.
În urma alegerilor de pe 9 decembrie, cu doar 11 la sută din voturi, PDL devine o palidă umbră a ceea ce a fost în 2004, clasându-se abia pe poziţia a treia, per ansamblu, după PP-DD, care a adunat 16 la sută dintre opţiunile electoratului hunedorean. Un norocos al alegerilor este însă Mircia Muntean (ARD – PDL), care s-a ales cu un post de deputat în urma redistribuirii voturilor la nivel naţional. La fel de norocos se poate considera şi Haralambie Vochiţoiu (PP-DD), care devine senator în Colegiul 1, alături de Cosmin Nicula (USL – PSD), tot în urma ultimei faze a redistribuirii de mandate. Încă din seara alegerilor s-a ştiut însă că, tot prin redistribuire, Monica Iacob Ridzi va intra în Camera Deputaţilor, din Colegiul nr. 5, singurul în care USL nu a reuşit să depăşească pragul de 50 la sută.
Cel mai bun scor, la Hunedoara
Unul dintre cele mai bune scoruri procentuale din întreaga ţară a fost obţinut de USL tocmai la Hunedoara, în Colegiul nr. 7, prin Eleonora – Carmen Hărău (PNL): 71,7 la sută. Candidatul ARD în acelaşi colegiu, Nicuşor Ştefan, a reuşit să obţină doar 11,6 la sută, iar cel al PP-DD, Robert Muzsic, doar 7,7 la sută. Rezultatul este cu atât mai spectaculos cu cât este obţinut de un candidat care nu a ocupat nicio funcţie publică în ultimii 17 ani şi nici vreo funcţie importantă în vreun partid. Imaginea foarte bună a candidatei, Eleonora – Carmen Hărău, construită ca om de afaceri vreme de două decenii la rând, cu mult înainte de a intra în prim-planul politicii, a contribuit decisiv la apariţia acestui scor. Rezultatul ar fi fost cu încă trei-patru procente mai mare, dacă duminică nu ar fi nins la Hunedoara vreme de 10 ore încontinuu. “Le mulţumesc pentru încredere dragilor mei hunedoreni. Voi confirma! Scorul Hunedoarei noastre în alegeri ne face puternici şi dovedeşte că suntem uniţi. Adevărata bătălie de abia acum începe! Avem nevoie să ne păstrăm unitatea în lupta cu criza economică, cu necazurile, cu lipsurile, pentru a le putea învinge. Trebuie să trecem cu toţii la treabă şi să ne facem datoria cât mai bine, fiecare pe bucata lui de lume! Eu nu voi face economie de efort şi îi asigur pe hunedoreni de tot respectul meu”, a declarat Carmen Hărău la scurt timp după stabilirea rezultatelor finale.
Victorii pe linie pentru USL, înfrângeri dureroase pentru ARD
Practic, USL a câştigat alegerile în toate cele 10 colegii ale judeţului. Ioan Rus (PSD), candidatul pentru Camera Deputaţilor din Colegiul nr. 5, a fost singurul care nu a reuşit să ia mai mult de 50 la sută din voturi pentru a-şi asigura mandatul. A fost aproape, cu un procentaj aproximativ de 47 la sută, însă principiul redistribuirii o avantajează pe Monica Iacob-Ridzi, clasată a doua, cu 43 la sută din numărul total de voturi valabil exprimate. Rus iese cu fruntea sus din confruntarea electorală desfăşurată într-un colegiu în care soţul adversarei sale este primarul principalului oraş, Petroşaniul. Eşecuri electorale greu de suportat înregistrează Mircia Muntean şi Iosif Veniamin Blaga, ambii fiind candidaţi ai ARD, doi oameni care, nu cu multă vreme în urmă, câştigau mandate de primari fără să se întrebuinţeze foarte mult. Mircia Muntean a obţinut doar 27,2 la sută în Deva – o a doua lovitură, poate chiar mai dureroasă decât cea de la alegerile locale din iunie. A prins însă in extremis un loc de deputat, la ultima etapă de redistribuire a mandatelor. Aşa se face că în Colegiul nr. 6 – Deva – Cârjiţi vor fi doi deputaţi: Bogdan Ţîmpău (PNL) şi Mircia Muntean, iar schimbarea legii electorale se numără printre priorităţile tânărului parlamentar liberal.
“Le mulţumesc devenilor pentru încrederea acordată şi doresc să îi asigur că nu îi vom dezamăgi. Vom munci pentru a ne ţine de promisiuni. Cât despre situaţia înregistrată în urma alegerilor, la Deva, este încă un exemplu al faptului că acest sistem de vot semi-uninominal este incorect şi crează situaţii injuste. La nivel de judeţ, doar unul din 10 hunedoreni are încredere în ARD, dar ARD-ul va avea un deputat. Când se va pune din nou problema schimbării legii electorale, voi milita pentru varianta votului pe liste de partid. Aşa este mai corect şi aşa se limitează şi traseismul politic, fenomen care în ultimii ani a ajuns la niveluri puţin spus deranjante”, spune Bogdan Ţîmpău.
Fostul primar al Orăştiei, Iosif Veniamin Blaga, este pus în postura de a analiza un rezultat şi mai dureros: doar 11 la sută, un loc trei, după independentul Gabriel Popa (ocupantul poziţiei secunde) şi Natalia Intotero, reprezentanta USL (membru PSD), venită dintr-o altă zonă a judeţului, mai precis de la Brad, care a reuşit să obţină 57 la sută din voturi.
Alt record naţional înregistrat în judeţ
În Colegiul nr. 3 pentru Senat, Mariana Câmpeanu (PNL) a reuşit să obţină aproape 70 la sută din opţiunile valabil exprimate, înregistrând un alt scor important ca număr de voturi pentru un singur candidat – 53.386. “La finalul campaniei, după ce am vorbit cu oamenii şi am reuşit să fac o evaluare, mă aşteptam să obţin 60 la sută din voturi. Rezultatul final, cel de 69,5 la sută, este, aşadar, peste aşteptările mele. Foarte important este ca acum să ne concentrăm asupra rezolvării problemelor cetăţeanului. Trebuie să relansăm economia României, implicit pe cea a Hunedoarei. Sunt conştientă că împrejurările economice nu sunt deloc prietenoase, însă depinde doar de noi să contracarăm efectele negative ale acestei perioade şi putem face acest lucru în principal prin avansarea şi susţinerea de proiecte mari de investiţii. În ce priveşte majoritatea apărută în Parlament, numai cu o majoritate clară, asemenea proiecte pot fi susţinute într-un mod coerent. Depinde de noi ca această majoritate să funcţioneze cu adevărat în interesul cetăţeanului”, a declarat Mariana Câmpeanu.
Colegiul 2 pentru Senat a fost recâştigat de liberalul Dorin Păran, care spune că se gândeşte deja la urgenţele de moment: “Este foarte important ca până de Crăciun să avem noul Guvern, iar în ianuarie să reuşim o sesiune extraordinară a Parlamentului în care să votăm bugetul pe 2013, astfel încât toate instituţiile statului să-şi poată desfăşura activitatea în bune condiţii. Pe de altă parte, în plan local, chiar zilele acestea voi avea o serie de întâlniri pentru rezolvarea problemei încălzirii în municipiul Brad”. În Colegiul 1 pentru camera superioară a Legislativului câştigător a ieşit tot candidatul USL, Cosmin Nicula (PSD), cu 61 la sută.
Ridzi câştigă de pe locul 2 şi aruncă “săgeţi” spre PDL
PP-DD ocupă poziţia secundă în judeţ, în clasamentul pe formaţiuni politice, iar la acest rezultat a contribuit şi Monica Iacob Ridzi, care a reuşit să îl împiedice pe candidatul USL în Colegiul nr. 5 pentru Camera Deputaţilor, Ioan Rus, să adune 50 la sută plus unu din voturi.
Cu 43 la sută din totalul opţiunilor valabil exprimate la urne, Ridzi câştigă mandatul de deputat prin redistribuire: “L-aş mânia pe Dumnezeu să spun că sunt nemulţumită de rezultatul meu în aceste alegeri, în condiţiile în care, la nivel naţional, votul a fost unul politic. S-a votat masiv alianţa politică, nu omul, cu toate că susţinem că avem un sistem de vot uninominal. Dezastrul electoral al ARD este provocat de faptul că PDL şi-a dat foarte uşor afară oameni care aveau în spate un număr de voturi şi, da, aici mă refer şi la mine. Sper ca, de acum încolo, politicienii locali şi nu numai să reuşească să colaboreze pentru finalizarea unor proiecte, pentru că deja sunt prea multe iniţiativele lansate şi blocate în diferite stadii din cauză că nu există voinţă politică pentru continuarea lor”.
Monica Iacob-Ridzi atrage atenţia asupra faptului că, deşi USL deţine o majoritate confortabilă în Parlament, situaţia politică s-ar putea schimba oricând: “USL funcţionează ca alianţă doar până la momentul alegerilor. De acum încolo, în Parlament, USL se divide în patru partide: PSD, PNL, PC şi UNPR, fiecare cu grup propriu. Acestora li se adaugă cele trei partide care formează ARD-ul, plus PP-DD-ul, singura formaţiune care a participat la alegeri ca partid de sine stătător, plus UDMR-ul, formaţiune care nu se declară a fi partid politic”.
Ei vor reprezenta Hunedoara în Parlament
Senat:
Colegiul 1 – Valea Jiului: Cosmin Nicula (USL – PSD) – 61%,
– Haralambie Vochiţoiu (PP-DD) – 26%
Colegiul 2 – Brad – Orăştie – Valea Mureşului: Dorin Păran (USL – PNL) – 59,2%
Colegiul 3 – Deva – Hunedoara – Ţara Haţegului: Mariana Câmpeanu (USL – PNL) – 69,5%
Camera Deputaţilor:
Colegiul 1 – Brad – Valea Mureşului: Laurenţiu Nistor (USL – PSD) – 64,1%
Colegiul 2 – Orăştie: Natalia Intotero (USL – PSD) – 56,9%
Colegiul 3 – Călan – Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor: Dan Radu Ruşanu (USL – PNL) – 68,8%
Colegiul 4 – Lupeni – Vulcan – Uricani: Cristian Resmeriţă (USL – PSD) – 67,7%
Colegiul 5 – Petroşani – Petrila – Aninoasa: Monica Iacob – Ridzi (PP-DD) – 43,43%
Colegiul 6 – Deva – Cârjiţi: Bogdan Ţâmpău (USL – PNL) – 57,64%
– Mircia Muntean (ARD – PDL) – 27,2%
Colegiul 7 – Hunedoara: Carmen Hărău (USL – PNL) – 71,7%
Felicitari hunedorenilor succes doamnei Harau !
Modificarea legii electorale ,(efectul activitatii legislative PDL) in scopul reducerii numarului aberant de parlamentari este necesara !
si eu ii felicit!!!si le urez succes.dar……….ca ei ar trebui sa stie ca votul a fost dat nu pentru meritele lor.
votul a fost impotrivadl,ard…..
doar atat!!!!