Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 2,137 ori

Bine-aţi venit în prăvălia mea! Am greşeli din cele mai diverse, am titluri tâmpite, sute de lămpaşe, ştiri făcute ca urmare a descoperirii unor forumuri, spam, ipocrizie, mă rog, v-am spus că am de toate. Intraţi şi cumpăraţi! 

Până acum m-am cam ferit de presa naţională. Îmi pot lua informaţiile şi din alte surse, aşa că nu m-am bazat niciodată pe site-urile publicaţiilor “mari”. Până într-o zi, când m-a pus Necuratul să dau “Like” paginii de Facebook a cotidianului Evenimentul Zilei. Primul titlu cu care m-a întâmpinat evz pe Facebook: “Vincenzo, în ipostaze intime cu o şatenă! O să rămâi blocat când o să afli cine este femeia cu care se săruta soţul Antoniei”. Cine-i Vincenzo, cine-i Antonia şi de ce să rămân eu blocat? Asta-i presă, fraţii mei albi?

Aranka Takacs, candidată din partea UDMR la alegerile care tocmai au trecut, a scris, tot pe Facebook, următoarea frază: “Generaţia Facebook ştie să facă mai mult decât să rămână indiferent la propriul său viitor”. Cine (nu) rămâne indiferent? Ea, generaţia Facebook (nu) rămâne indiferentă.

“Este un subiect intim. Chiar şi astăzi cosmeticienele vorbesc despre el «cu perdea», deşi forumurile de pe Internet sunt pline de întrebări referitoare la acest domeniu. […] Astăzi însă, subiectul interesează. Clienţii saloanelor de cosmetică par să fi trecut peste prejudecăţi. Cosmeticienele însă – nu prea. Încă îşi dau coate când le ceri detalii despre «defrişarea» Muntelui lui Venus. Unele roşesc când povestesc despre subiect sau despre modelele preferate de hunedoreni şi tot mai fac ochii mari când în salon le intră câte un bărbat care doreşte o epilare inghinală totală”, scrie Marina Tudor”, în Ziarul Hunedoreanului. Mi se pare ciudat să vorbeşti de sus despre ruşinea de care dau dovadă cosmeticienele, dar să nu îndrăzneşti să-ţi semnezi reportajul cu numele tău, ci să alegi un pseudonim. Da, Monna Voinescu, despre dumneata vorbesc.

Ştiu că ziariştilor care au aşteptat prin redacţii după numărătoarea voturilor de duminică seară nu le-a fost uşor. Era frig, era târziu, iar ei făceau actualizări pe site-urile ziarelor la care cu onor prestează. Un exemplu de astfel de ziarist este Irina Năstase, care a făcut ultima actualizare de pe site-ul cotidianului Glasul Hunedoarei la ora 22. Dar nu pot să nu observ cât de mulţi ziarişti au scris sau spus “un procent de peste 50 la sută” – şi alte variaţiuni pe-aceeaşi temă. Păi dragii mei, am spus-o de multe ori, un procent înseamnă unu la sută. “Un procent de 50 la sută” e o formulare foarte nefericită şi cât se poate de greşită. Adică foarte greşită. Atunci când ne referim la mai mult de un procent, adică mai mult de unu la sută, spunem “un procentaj de…”, nu “un procent de…”.

“HUNEDOARA VOTEAZĂ. UPDATE (22:00): Potrivit exit-poll-urilor, USL a câştigat detaşat alegerile cu un procent de 57 la sută”.

Pe prima pagină a site-ului HunedoaraMea.ro am găsit nu mai puţin de 22 (douăzecişidouă) de articole cu titlul “Alegeri parlamentare 2012”. Atât de multe, încât ai zice că site-ul îşi doreşte să fie primul între rezultatele date de motoarele de căutare (Google, mai precis, că numai la Google ne gândim cu toţii atunci când spunem “motoare de căutare”). În unele cercuri, asta se numeşte “SEO spam”, dar cine-s eu să dau astfel de verdicte?

“Şi la noi în judeţ, se circulă cu dificultate din cauza zăpezii aştenută pe peste tot”, scrie Mesagerul Hunedorean. La câte greşeli sunt numai în prima frază, şi mie mi-ar fi fost jenă să semnez ştirea asta. De-aia cred că nu a semnat-o nimeni. În primul rând, nu începi o ştire cu “şi”, că “şi”-ul ăsta ar trebui să vină după ceva, nu? Apoi, nu spunem “din cauza zăpezii aşternută”, ci “din cauza zăpezii aşternute”. Şi nu “aştenută”, ci “aşternută”. De la “a aşterne”.
“Potrivit datelor furnizate de cei de la drumurile naţionale şi judeţene, circulaţia se desfăşoară cu mare greutate pe următoarele şosele şi tronsoane de drumuri: […]”. Cine sunt “cei de la drumurile naţionale şi judeţene”? Or fi oamenii care au casele construite la juma’ de metru de drumurile naţionale şi judeţene sau nişte reprezentanţi ai instituţiei care “se ocupă” cu drumurile în România?

M-au mâncat degetele şi am făcut o căutare pe site-ul Mesagerului Hunedorean după cuvântul “lămpaşe”, pe care l-am descoperit din nou într-o bârfă. Ştiţi de câte ori apare? De fapt, nici nu-i important de câte ori apare acest cuvânt în rubrica “Gura lumii”. Mai interesante sunt datele: 18 şi 25 iunie, 2, 9, 16, 23 şi 30 iulie, 6, 13, 20 şi 27 august, 3, 10, 17 şi 24 septembrie, 1, 15, 22 şi 29 octombrie, 5, 12, 13 şi 26 noiembrie şi 3 şi 10 decembrie 2012.
De unde reiese că aproximativ o dată pe săptămână, adică atunci când îi vine rândul unui redactor mai slăbuţ, acesta foloseşte cuvântul “lămpaşe” ca să mai scrie o bârfă despre zona din care provine, zona pe care o cunoaşte cel mai bine: Valea Jiului. Şi punând ca o Mamă Omidă degetul pe caseta redacţională a cotidianului Mesagerul Hunedorean, ajung la concluzia că acest redactor slăbuţ este… “Reporter special Valea Jiului: Maximilian Gânju”. Deci, domnule Gânju, vă rog frumos, mai uşor cu lămpaşele la deal, că ne daţi foc!

“Cei 33 de kilometri de şosea de mare viteză dintre Deva şi Orăştie sunt aproape gata”, scrie Sorina Popa în ziarul pe care îl “păstoreşte”, Mesagerul Hunedorean. M-am bucurat să văd un astfel de titlu, pentru că zilele trecute chiar am găsit pe un blog nişte poze şi informaţii despre stadiul lucrărilor şi mă gândeam că ziariştii de la Mesagerul s-or fi deplasat până la “autostradă” ca să-i facă mai multe poze. V-am spus că nu obişnuiesc să-mi iau toate informaţiile din presă, o citesc când şi pentru că trebuie. Dezamăgirea a fost cruntă: Sorina Popa nu s-a deplasat, nu şi-a trimis fotoreporterul să facă poze, ci s-a mulţumit să folosească informaţii primite prin telefon de la directorul CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România) şi pozele de pe site-ul Skyscrapercity.com. Care, stimată ziaristă, nu este “site-ul dedicat drumurilor din România”, ci un forum dedicat mai multor domenii, de la “skyscrapers” (zgârie-nori) la autostrăzi. În descrierea forumului se spune că este probabil cel mai mare din lume, deci nu e nici pe departe “site-ul dedicat drumurilor din România”.
Încă ceva: am scris în paranteză de la ce vine CNADNR, ca să afle şi Sorina Popa de ce e corect cum l-am scris eu şi nu “CNADR”, cum i-a spus ea.

Dragă CityNews, ştiu că judeţul Sibiu este un fel de frate de-al nostru mai mare, împreună cu Clujul şi Timişul. Noi, hunedorenii, ne mai vedem de sănătate prin Cluj, Sibiu, Timişoara sau chiar Târgu Mureş, atunci când gravitatea bolilor e prea mare pentru medicii sau spitalele din judeţul nostru. Ne mai trimitem şi copiii la facultate prin judeţele cu pricina, e drept. Dar cum ar fi, dragă CityNews, dacă nu mi-ai da chiar în fiecare zi ştiri din judeţele limitrofe sau judeţele “surori şi fraţi mai mari”? Nu mai bine mi-ai spune care-i starea drumurilor din judeţul meu, decât să mă informezi că în judeţul Sibiu e cod galben de ceaţă?

La final, i-aş sfătui pe colegii de la Hunedoara TV să aibă mai multă grijă atunci când aleg titlurile pentru ştirile pe care ni le prezintă.

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'