Înfiinţarea unei companii durează câteva zile. Aceasta este partea cea mai uşoară, greul vine după ce actele sunt finalizate. Dacă luăm în considerare faptul că în judeţul Hunedoara sunt peste 10.500 de firme active (conform raportului generat de www.listafirme.ro din luna august 2012) atunci avem o altă perspectivă asupra lucrurilor.
Ca domenii de activitate din judeţ avem în top următoarele: comerţ cu amănuntul (893 de firme), lucrări de construcţii (535 de firme), transporturi (434 de firme), mărfuri (345 de firme), baruri şi restaurante (555 de firme). La extrema cealaltă avem cultivarea legumelor şi gestionarea sălilor de spectacole, unde sunt înscrise doar câte 2 firme. De asemenea, domeniile precum activităţi de editare a revistelor sau fabricarea îngheţatei încă nu au acoperire puternică în acest judeţ şi ar fi o oportunitate pentru dumneavoastră.
Având în vedere că pentru unele domenii de activitate există o concurenţă destul de bine consolidată, trebuie să luaţi în calcul câţiva paşi esenţiali pe care trebuie să-i faceţi la început de afacere:
- Stabiliţi obiectivele companiei
Pornim la drum, dar nu ştim care este direcţia corectă. Nu veţi avea succes dacă nu stabiliţi clar un plan cu obiectivele pe termen scurt şi cele pe termen lung ale companiei. Dacă nu avem idee încotro să o luăm, cum vom putea să prevenim eventualele obstacole? - Targetul. Cum se stabileşte?
Nu ne putem adresa cu serviciile sau produsele companiei oricui, pentru că nu există o afacere pentru toată lumea. Este important să ştim cui ne adresăm şi care este formula potrivită de abordare. Pentru identificarea corectă a potenţialilor clienţi, puteţi să folosiţi o bază de date pe care să o accesaţi în funcţie de criteriile dvs (firme pe anumite oraşe, date de contact, cifra de afaceri). - Fiţi prezenţi în viaţa clienţilor
Când potenţialii clienţi nu ştiu de existenţa dumneavoastră pe piaţă, o să fie destul de dificil să aibă ei iniţiativa de a va căuta. Ca un prim pas vă recomandăm:
– un website de prezentare;
– interacţionaţi pe mai multe canale: social media (Facebook, Twitter) sau întâlniri offline (conferinţe, expoziţii );
– apelaţi la marketingul afiliat sau Google Adwords;
– materiale publicitare; - Investiţia financiară. Cât şi cum?
Cel mai bine este să începem o afacere atunci când avem şi bani de investit. Prima greşeală pe care o fac antreprenorii este strict legată de subestimarea sumei necesare demarării afacerii. La început o să fie mai greu şi totul trebuie gândit şi pus la punct cu ceva timp înainte. Cercetaţi ce se întâmplă acum pe piaţă şi studiaţi paşii concurenţei. Ca să aveţi acces la informaţii financiare complete, puteţi să accesaţi o bază de date cu toate firmele din România pe site-ul www.listafirme.ro. - Partenerii: sursă de informare
În afaceri contează mai mult pe cine cunoaşteţi decât ce cunoaşteţi. La început este bine să învăţaţi de la cei care au experienţă. Când spunem început, ne referim chiar la perioada dinaintea înfiinţării companiei. Învătaţi să fiţi partenerul lor şi să aveţi posibilitatea de a învăţa noi metode de a aborda clienţii. - Clienţii. Unde îi găsim şi care sunt cei potriviţi?
Orice plan aţi avea, nu va da rezultate dacă nu veţi avea clienţi. Dacă afacerea dumneavoastră se adresează altor companii, atunci este indicat să vă gandiţi de două ori, înainte de a o demara, cui vă adresaţi. În plus, ar fi bine să verificaţi cine sunt potenţialii parteneri sau clienţi. Astfel evitaţi rău platnicii şi ne protejăm afacerea pe termen lung.
Identificaţi firmele care au datorii la stat folosind surse de informare precum Ministerul de Finanţe sau www.listafirme.ro. Tot pe acest site aveţi acces la date referitoare la cifra de afaceri, numărul de angajaţi, dosarele în justiţie sau legăturile conexe dintre firme. În plus, aveţi acces şi la alte unelte necesare oricărei companii care doreşte să genereze vânzări.
Important de ştiut este faptul că 90% din pagube pot fi evitate prin informare asupra incidentelor la plăţi sau asupra dosarelor în justiţie ale partenerilor contractuali. O afacere este un început de drum, totul ţine de modul în care reuşiţi să vă menţineţi fără să vă abateţi de la traseul iniţial.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.