Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,663 ori

Săptămâna asta, am găsit o altă scuză plauzibilă pentru greşelile apărute în presa locală: se apropie Sărbătorile, dragii mei! Normal că toată lumea e cu gândul la caltaboş, sarmale, maioş, cârnaţi şi mai puţin la gramatică, exprimări corecte etc. Nicio săptămână fără scuze. 

Boala titlurilor scurte “face ravagii” (ăsta e un clişeu drag ziariştilor) în redacţiile televiziunilor de ştiri. Am mai discutat noi pe-aici despre titlurile fără predicat puse de ziarişti. Unii din lipsă de spaţiu, dar majoritatea din cauză de… prea multă lene, trântesc câte-o virgulă pe post de predicat şi îşi văd mai departe de ale lor. De exemplu, pe postul de televiziune Digi24 am văzut titlul ăsta, mare, pe tot ecranul: “Preşedintele, declaraţii la ora 12.00”. Bine că au pus “.00” după ora 12, dar nu au mai avut loc (sigur) de verb. Corect este: “Preşedintele face declaraţii la ora 12”, cu cele două zerouri “opţionale”.

presedintele declaratie

Tot de la Digi24 am aflat că o femeie “aşteapă” ambulanţa de 24 de ore. Măcar aici pot spune că a fost o scăpare şi mă bucur că nu au scris “O femeie, ambulanţa de 24 de ore”.

asteapa

Celor de la Realitatea TV le este câteodată lene să mai pună şi virgula care ar ţine loc de predicat: ce să înţeleg eu din titlul “Românii printre cei mai depresivi europeni”?

depresivi

De departe cei mai “tari” sunt deştepţii de la emisiunea Acces Di(n)rect, difuzată de Antena1, care l-au invitat în platou şi i-au urat “La mulţi ani” lui Corneliu Vadim Tudor, dar pe ecran au scris “La mulţi ani, Corneliu Vadin Tudor!”. Decât aşa o urare, mai bine mă lipsesc.

vadin

“«Energia electrică se tranzacţionează conform legii este o legislaţie mai nouă care intră în vigoare de la 1 ianuarie, se comercializează pe o platformă comercială unde toţi producătorii de energie din ţară licitează şi cum toată lumea vinde acum, vindem şi noi»”, scrie Monika Baciu, în Cronica Văii Jiului.

apa cvj

Nişte poliţişti bine intenţionaţi au trimis către mass-media un comunicat prin care oamenii sunt sfătuiţi să nu dea crezare tuturor SMS-urilor primite de la numere necunoscute, pentru că există “şanse” mari ca acestea să fie trimise de escroci. Jurnaliştii au preluat informaţia, bucuroşi că nu mai trebuie să meargă pe teren pentru a “produce” încă o ştire cu care să umple vreo pagină de ziar, aşa că au folosit sfaturile date de poliţişti.
La fel a făcut şi Daniel Guţă, de la Ziarul Hunedoreanului, care nici măcar o fotografie n-a avut chef să facă, aşa că (probabil) a căutat pe Internet o poză cu un SMS trimis de escroci şi a folosit-o pe aia. Am găsit-o şi eu pe mai multe site-uri, deci nu cred că îi aparţine. Şi dacă-i aparţine lui Daniel Guţă, înseamnă că a “reciclat-o”. Nu de alta, dar Super Bingo Metropolis s-a închis de multişor, mi se pare aiurea să ilustrezi un articol care nu este despre fraudele făcute în numele Super Bingo Metropolis cu o fotografie în care apare un SMS primit în perioada când emisiunea cu pricina încă făcea victime furori la TV.

smstepe

“Amplasamentul oferă toată infrastructură necesară, dar şi taxe de concesiune la cele mai mici valori din ţară”, a scris Iulian Stroia, de la Servus Hunedoara, într-un articol despre Parcul industrial din Hunedoara. Observaţi (“toată infrastructură”) cum unii ziarişti pun mai multe diacritice decât ar trebui. Dar asta nu e tot: referindu-se la terenurile disponibile în întreg oraşul, primarul Viorel Arion a spus că municipiul Hunedoara se numără “printre singurele municipii din judeţ care au disponibile peste 200 de hectare de teren ce pot să fie utilizate de agenţii economici pentru a desfăşura diverse activităţi”. Ce a înţeles Iulian Stroia? Că în parcul industrial sunt mai bine 200 de hectare ”disponibile pentru firme”. Nu-i cam mult, colegu’?

200

Revenim la Daniel Guţă şi sfaturile poliţiştilor: “De obicei, expeditorii mesajelor capcană solicită celui pe care îl anunţă că a câştigat premii la diverse concursuri că pentru a intra în posesia lor trebuie să trimită bani pentru încărcarea unor cartele prepay”. Solicită că pentru a intra în posesia premiilor să trimită bani?
Solicit că Daniel Guţă să citească şi să editeze comunicatele de presă înainte de a le publica.

solicita

“Tarzan a fost arestat! A tâlhărit un bărbat în toaleta unui local din Haţeg”, scrie… sunt convins că aţi ghicit – după semnul exclamării – Ramona Ştefan, în Servus Hunedoara. Cine e Tarzan? A, păi e un tâlhar oarecare, dar prenumele său e mult prea interesant / amuzant ca să nu fi apărut în titlu.

tarzan

 

În schimb, unui alt infractor, din Călan, cei de la Servus i-au “alocat” un titlu foarte sec: “Prins în timp ce vindea ţigări de contrabandă pe o stradă din Călan”. Sigur avea un nume banal, care nu merita să se regăsească în articolul Ramonei Ştefan din Servus Hunedoara. Şi nu zic că-i rău, zic doar că toţi oamenii sunt egali în faţa legii şi aşa ar trebui să fie şi în faţa jurnaliştilor: dacă unuia nu i-ai făcut numele public, de ce i l-ai face altuia, doar pentru că are un prenume ieşit din comun?!

prins

“Criminalul, arestat pentru 29 de zile. Tânăr din Turdaş, înjunghiat în gât în ajunul zilei de naştere” – este titlul unui articol scris de Mihaela Tămaş în Glasul Hunedoarei. De ce mi-ai spune despre situaţia criminalului înainte să-mi relatezi ce a făcut, ce crimă a comis?
P.S.: “Criminală” poza cu care aţi ilustrat articolul, nici într-o mie de ani nu m-aş fi gândit să pun o poză cu un cuţit la un articol despre o înjunghiere! Nici eu şi nici ceilalţi cinci mii de ziarişti care au făcut treaba asta în ultimii 10 ani, de când tot răsfoiesc presa locală.

criminalul

Magdalena Şerban ne anunţă, în Mesagerul Hunedorean, că “Sanatoriul din Brad deţine un laborator performant”. Toate bune şi frumoase, dar persoana care a pus articolul pe site-ul Mesagerului Hunedorean nu s-a şi uitat la titlu înainte de a apăsa pe butonul de “publicare” (publicare online, vreau să zic), aşa că rezultatul final arată aşa:
Simbolul acela ciudat este un fel de “ţ” greşit. Nu ştiu exact de ce apare aşa cum apare el pe site-ul Mesagerului, dar ştiu sigur că problema putea fi remediată. Nu trebuia decât să fie înlocuit cu un caracter normal, adică un “ţ” făcut din tastatură. Iată, eu l-am tastat de două ori până acum, pentru exemplificare. Deci mie nu mi-a fost lene. Ţţţ!

depine

Încă una (de fapt, unul – tiltlu – din Cronica Văii Jiului) şi mă duc: “Martor al două lumi – Deschideri si Închideri de Mine”. Martor a două lumi, nu al două lumi, doamna Ileana Firţulescu.

al

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'