Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,678 ori

FONDURI EUROPENE
Judetul Hunedoara este pe primul loc în Regiunea Vest si ocupa locul trei national la atragerea de fonduri europene. La capitolul proiecte contractate, adica pentru care s-a primit finantarea, Hunedoara este nominalizata cu suma de 118,7 milioane de euro, peste Arad (95,4 milioane de euro), Timis (80,35 milioane de euro) si Caras-Severin (32,62 milioane de euro). Majoritatea proiectelor aprobate din judetul Hunedoara sunt destinate modernizarii infrastructurii rutiere.

CHINA & VALEA JIULUI
In cadrul unei mese rotunde organizate la Ambasada româna de la Beijing, ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a întâlnit cu mai multe companii chineze interesate sa investeasca, printre altele, în minele de huila din Valea Jiului. Compania “China Coal Equipment and Engineering” se afla în prezent în faza de discutii la nivel de experti pentru a gasi solutii de cooperare cu partea româna.

MEETING
Ministrii Finantelor din zona euro, reuniti la finele saptamânii trecute, au ajuns la o întelegere pentru recapitalizarea bancilor europene cu circa 100 de miliarde de euro, iar liderii Frantei si Germaniei au declarat ca spera sa realizeze progrese importante în privinta combaterii crizei. Totodata, ministrii din zona euro au aprobat a sasea transa de ajutor financiar pentru Grecia, în valoare de 8 miliarde de euro, parte a unui pachet de ajutor financiar extern convenit anul trecut de statul elen cu UE si FMI.

VOLKSWAGEN, LIDER MONDIAL
Grupul german Volkswagen va deveni în acest an cel mai mare producator auto din lume, depasind constructorul nipon Toyota cu sapte ani mai devreme decât avea planificat în strategia pe termen lung. In ultimii ani, titlul de cel mai mare grup auto a fost disputat între Toyota si General Motors.

ABSORBTIE
Conform cifrelor publicate de Ministerul Afacerilor Europene, România a primit pâna la sfârsitul lunii septembrie 2,822 miliarde de euro de la CE, din care avansuri în valoare de 2,106 miliarde de euro si plati intermediare de doar 716 milioane de euro, ajungând la o absorbtie efectiva (plati intermediare/alocare UE) de 3,7 la suta.

About Adrian Sălăgean