Sport: Arbitrul a stabilit rezultatul

Articolul a fost vizualizat de 916 ori

Dacă nu aş fi fost martor la acest meci, aş fi spus că aşa a fost să fie: FC Hunedoara a mai pierdut o bătălie, dintr-un penalty. Am ţinut însă să-i văd pe hunedoreni evoluând în deplasare, mai ales că veneau după “catastrofa” din etapa trecută, când au terminat la egalitate cu codaşa din Becicherecu Mic.

Am văzut o cu totul altă atitudine a celor prezenţi pe micuţul teren din Caransebeş, pe care, dacă ai ceva mai multă vână, se poate degaja din poartă în poartă. Elevii lui Şunda au vrut să ştergă cu buretele impresia negativă a ultimelelor evoluţii, au alergat mult, şi-au creat oprtunităţi, au dominat două treimi din joc, dar nu au reuşit să bage mingea în poartă, pentru că le lipseşte omul de gol. Tehnicianul “alb-albaştrilor” l-a trimis în prima repriză în “avanposturi” pe Magdaş, dar masivul atacant a avut o evoluţie palidă, jucând mai tot timpul cu spatele la poarta adversă şi fiindu-i parcă frică să intre în contact cu apărătorii gazdelor. Nici introducerea, după pauză, a lui Ovidiu Popesc nu a modificat datele problemei, hunedoreanul fiind mult prea izolat, iar baloanele care l-au căutat, prea puţine.

După egalul norocos din etapa trecută, fotbaliştii hunedoreni au avut parte de o înfrângere nemeritată în deplasare

Spuneam că şi în asemenea condiţii FC Hunedoara ar fi meritat cel puţin un rezultat de egalitate, dar acest lucru nu a fost posibil, pentru că “centralul” Adrian Costreie şi-a făcut pe deplin datoria, acordând complet eronat, în debutul celui de-al doilea mitan, un penalty inventat de el. Mai mult, după acest gol, când oaspeţii dominau clar în căutarea golului egalizator, asistentul Nicolae Gheorghiţă a ieşit şi el la “rampă”, fiind mai tot timpul cu fanionul sus, indicând poziţii de off-side numai de el văzute, chiar dacă şuturile erau trimise din afara careului mare. Sunt sigur că, dacă vreun balon ar fi intrat în plasa porţii, ar fi inventat ceva ca golul să nu fie validat. Nu ştiu dacă aceşti aşa-zişi arbitri vor primi vreo sancţiune, pentru că, de obicei, observatorul de joc se face că nu vede, când este vorba despre un avantaj acordat gazdelor. Aşa cum etapa trecută scriam că golul hunedorenilor a fost făcut “cadou” de asistentul Radu din Anina, tot aşa de real este că rezultatul de la Caransebeş a fost stabilit de “fluieraşul” din Târgu-Jiu.

Ocazii nefructificate

Debutul partidei a fost unul echilibrat, cu oaspeţii în atac, decişi să înscrie. Prima oportunitate au avut-o bănăţenii, în minutul 12, când Suru a trimis puternic de la 25 de metri, pe lângă vinclul din dreapta porţii lui Ilie. În minutul 15, FC Hunedoara a beneficiat de o primă lovitură de colţ, rămasă însă fără rezultat, pentru ca, după alte trei minute, lovitura liberă de la 26 de metri executată de Şandru, să ocolească de puţin poarta. Atenţia spectatorilor a fost captată de un “parapantist”, care a survolat minute în şir stadionul, în timp ce, în tribune, ca să facă faţă frigului, câţiva spectatori dădeau pe gât ţuica de prune cu care veniseră la “pachet”.

Oaspeţii au o excelentă oportunitate să deschidă scorul în minutul 28 când, la o lovitură liberă executată rapid, Şandor s-a înfiltrat pe partea stângă, a centrat excelent în careul mic, dar Creţu a lovit defectuos, cu capul, mingea care a trecut peste poartă. Băieţii lui Şunda rămân în atac, cu fundaşii aproape de linia de centru şi, în minutul 32, Todea pătrunde şi el în viteză pe partea dreaptă, centrează prin faţa porţii, dar a lipsit omul care să împingă mingea în plasă. Abia în penultimul minut al reprizei, “gugulanii” s-au văzut în atac. Ilie a boxat un balon în faţă, Frenţ a reluat de la 14 metri spre colţul lung, portarul era bătut, dar mingea s-a scurs pe lângă.

Penalty inventat

La doar trei minute de la reluare, avea să se decidă soarta acestui meci. A fost o lovitură liberă de pe parte dreaptă de care au beneficiat cei de la Autocatania. “Zid” din doi jucători, balonul l-a lovit pe Todea aflat în săritură, iar “centralul”, care se afla aiurea, a indicat cu nonşalanţă punctul cu “var”, arătând că balonul a fost jucat cu mâna. Proteste în zadar în tabăra adversă, care mai aduc şi vreo două cartonaşe galbene, iar Feneş transformă cu siguranţă pentru un 1-0 fals. Băieţii lui Şunda încearcă să treacă peste acest “şoc”, Todea trimite două şuturi de la distanţă, dar, pentru siguranţă, asistentul de care vorbeam era demult cu fanionul ridicat. Putea fi 1-1 în minutul 73, când Şandru a trimis un şut de la 18 metri, dar Vulpescu a avut o intervenţie miraculoasă. Tot atât de adevărat este că, după alte şase minute, putea să fie şi 2-0, când Dovlete a deviat abil pentru Frenţ, care a pătruns în careu şi, ieşit la blocaj, A. Ilie s-a opus golului.

Abia intrat în teren, Moroşan nu a avut putere să împingă, din trei metri, mingea în gol, la un balon “bâlbâit” de defensiva celor de la Autocatania. Centralul mai iese odată la rampă şi îl trimite în tribune pe tehnicianul hunedorenilor, pe motiv că acesta i-a adus injurii, cu toate că “apelativul” cu care i s-a adresat Şunda a fost “Eşti un nesimţit”, perfect adevărat cu maniera de arbitraj de până atunci. Finalul meciului îi găseşte pe “gugulani” apărând cu disperare “cadoul” primit în minutul 48, iar, în cel de-al cincelea minut al prelungirilor, Todea dă şi el cu piciorul unei situaţii favorabile, trimiţând puternic în “zid” o lovitură liberă de la 17 metri, perpendicular pe poarta adversă. Aşa s-a scris istoria acestui 0-1 mincinos, care îi trimite pe cei de la FC Hunedoara pe locul 9, la opt puncte de liderul Bihorul Beiuş, pe care “alb-albaştrii” îl vor întâlni în ultima etapă a turului, în deplasare. Dar, până atunci, sâmbătă vine pe “Michael Klein” Şcolar Reşiţa, o altă echipă incomodă.

Autocatania Caransebeş – FC Hunedoara 1-0 (0-0)

A marcat: Feneş (min. 48 – penalty)
Autocatania Caransebeş: Vulpescu – Firiţeanu (min. 86, Tică), Patrona, N. Bona, Dumitru – Timbota, Feneş, Suru, Dovlete (min. 83, Lera) – Frenţ, Fara (min. 77, Bălan).
Antrenor: Ion Ibric
FC Hunedoara: A. Ilie – Creţu, Cuciula, Nicolau, Şandor – P. Păcurar, Dimcea, Todea, Trăşcan (min. 80, Moroşan) – Şandru, Magdaş (min. 46, Ov. Popesc).
Antrenor: Aurel Şunda.
Arbitru: Adrian Costreie (Târgu.Jiu). Asistenţi: Marian Cujbă – Nicolae Gheorghiţă (ambii din Slatina).
Stadion: Autocatania.
Spectatori: 200.

About Ion Bădin