Sistemul a învins teatrul, la Deva. Directorul artistic MC Ranin şi-a dat demisia. Motivele sunt multiple şi se bazează în mare măsură pe luptele de culise purtate de “vechea gardă”. De doi ani de zile, în timp ce maestrul construia, din punct de vedere artistic, o instituţie ce a ajuns într-un timp aşa scurt o voce identificabilă în teatrul românesc, unii dintre vechii slujitori ai mediocrităţii făceau ce ştiu ei cel mai bine: picurau otrava la mai marii judeţului. Şi otrava şi-a făcut efectul.
Semnalam acum doi ani şansa pe care o avem prin venirea la Deva a maestrului MC Ranin. Producţiile realizate la Teatrul de Artă din Deva, în această perioadă, au demonstrat nivelul european al proiectelor, oferind satisfacţie publicului care consumă teatru de calitate. Faptul că puteam vedea acasă montări spectaculoase, de o calitate şi valoare de necontestat, ne-a transmis sentimentul că suntem implicaţi cu adevărat în peisajul artistic din România. Reamintesc câteva din ultimele realizări şi proiecte implementate de directorul artistic MC Ranin la Teatrul de Artă din Deva, cu menţiunea că spaţiul nu-mi permite să fac o prezentare exhaustivă.
Spectacolul „Frida Kahlo”, în regia lui MC Ranin, montat la Deva, a fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Teatru din Antalia (Turcia), unde a avut un succes enorm şi pentru care este perfectată colaborarea pentru o stagiune întreagă în anul 2013, în aceeaşi zonă geografică. De asemenea, producţia montată la Deva, după Gherasim Luca, „Inventatorul Iubirii”, în regia lui Horaţiu Mihaiu, un spectacol de teatru imagine, a participat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Timişoara. Sunt perfectate reprezentaţii în ţară, cu spectacolul produs la Deva, „Deliruri”, în regia lui Mihai Mănuţiu, după un text de Ion Mureşan, cu Ada Milea în rolul principal şi Vava Ştefănescu, la Festivalul Teatrului scurt de la Oradea, turneu naţional, la Teatrul Naţional din Cluj Napoca, cu „Moartea accidentală a unui anarhist”, spectacol muzical în regia lui Kemal Başar, montat tot la Teatrul de Artă din Deva, în stagiunea anului 2012. Producţiile “Încornoratul”, „Sicilianul”, scrise de Moliere, şi „Insula Sclavilor”, de Marivaux, au fost montate în vara trecută de către regizorul MC Ranin, în decorul natural din centrul Sibiului, cu fonduri asigurate de administraţia locală, jucate apoi şi pe scena deveană.
De asemenea, supermarionetele, de peste doi metri înalţime, au jucat în faţa muzeului Brukenthal, folosind clădirea ca decor, adecvat pentru atmosfera din opere celebre, precum “Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, spectacolul fiind adus de domnul MC Ranin, cu câteva luni în urmă, şi în faţa Teatrului de Artă din Deva. Domnia Sa dorea să se creeze o legătură puternică între actori, pictori, muzicieni şi scriitori, pentru a oferi o paletă cât mai largă de manifestări publicului devean, la Teatrul de Artă din Deva având loc, în aceşti doi ani, expoziţii de pictură, de fotografii, concerte de jazz, blues, muzică renascentistă, lansări de carte. Iniţiase realizarea unei săli studio cu o sută de locuri, în clădirea Teatrului de Artă, cu scopul de a asigura spaţiul necesar pentru spectacole de teatru experimental, sau pentru concerte.
Dar, ca peste tot în România, dacă lucrurile merg bine, situaţia deranjează “pe cineva” şi, aşa cum am văzut în ultimul timp, oamenii de valoare, cei care au un cuvânt de spus sunt eliminaţi, daţi la o parte. Din câte ştiu, maestrul MC Ranin are puterea să-şi realizeze proiectele şi în altă parte, dar îmi pun întrebarea firească, ce se va alege de oferta şi construcţia artistică de la Teatrul de Artă din Deva? Poate că Deva merită această situaţie şi dacă stau bine să mă gândesc la starea generală de aici, chiar merită. E păcat că se întâmplă acest lucru, dar se pare că încă un deschizător de drum a fost respins. Şansa de a avea un teatru adevărat la Deva, care să fie luat în seamă, atât la nivel naţional dar şi european, a fost ratată. Posibilitatea ca Deva să fie recunoscută şi din punct de vedere cultural este aproape nulă, rămânându-le vajnicilor cântăreţi de muzică populară datoria să fie mesagerii reprezentativi ai meleagurilor hunedorene. Asta ştim, asta facem! Succes, maestre MC Ranin, oriunde te vei afla!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.