Scumpirile golesc buzunarele hunedorenilor

Articolul a fost vizualizat de 1,665 ori

Deşi se spune că nu este aşa, anul 2013 pare că totuşi aduce ceva ghinion, cel puţin prin bugetele hunedorenilor. Debutul său s-a făcut printr-o serie de scumpiri, unele dintre ele de-a dreptul spectaculoase. 

scumpiriDe departe, cea mai drastică creştere de preţuri vizează poliţele de asigurare RCA. În anii trecuţi (2011 şi 2012) poliţele RCA s-au ieftinit masiv. Reversul medaliei este că în 2013 specialiştii din acest domeniu apreciază că scumpirea acestora poate ajunge la 50%.

Pe locul următor se plasează căldura (energia termică). În acest an, primăriile pot să-şi diminueze subvenţiile la căldură, ceea ce înseamnă că tarifele la energie termică (care se văd în întreţinerea lunară) ar putea creşte substanţial.

Topul scumpirilor

Econtext a făcut chiar un top al scumpirilor care vor veni în acest an. Astfel, după RCA şi căldură, pe locul trei se măresc (acolo unde primăriile decid aşa) taxele locale cu 16 la sută. Urmează energia electrică, al cărui preţ a crescut la 1 ianuarie cu 10 la sută. Vom plăti mai mult pentru alimente (+10%), gazele naturale (iulie +8%, octombrie +2%), tutun (+4%), carburanţi (+1,5 %). Se vor scumpi, de asemenea, şi automobilele, ca urmare a aplicării timbrului de mediu. În general, toate produsele accizate (cafea, alcool) vor costa mai mult cu 5 la sută, pentru că din acest an calculul accizei se face la un curs de 4,5223 lei pentru un euro, curs care este mai mare cu exact cinci procente faţă de anul trecut.

Tags:

About Adrian Sălăgean