Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,346 ori

Bine v-am regăsit! 2012 a fost un an… aşa cum ştiţi că a fost: cu multe greşeli, multe clişee şi cam puţin chef de muncă. Aş vrea să cred că 2013 va fi altfel, dar am aruncat un ochi pe ziarele locale şi m-am liniştit; voi avea la fel de mult de lucru. 

Pentru început, să vă arăt ce felicitare am găsit pe site-ul Ziarului Hunedoreanului:

ioane si ioni

Ioane şi Ioni? Ce urmează? Andree şi Andrei, Mihai şi Mihaele? Dar care o fi pluralul pentru substantivul propriu Radu? Dar pentru Ilie, Vasile, Costel?

Zilele trecute, am văzut la televizor, în special pe posturile de ştiri, mici reportaje cu oameni care s-au înghesuit să ia apă sfinţită. Cei de la Digi 24 nu s-au putut hotărî dacă să-i spună aghiasmă sau agheasmă, aşa că i-au zis când aşa, când aşa. Dacă mi se întâmplă să nu ştiu cum se scrie un cuvânt, eu îl caut în Sfântul Dicţionar (e cartea aia mare pe care o folosesc unele domnişoare la gimnastică) sau, în lipsă de dicţionar sau de acces la Internet (unde pot consulta oricând site-ul www.dexonline.ro), pur şi simplu aleg să folosesc un sinonim, că doar limba noastră-i o comoară şi e atât de bogată în cuvinte! Deci, în loc să alternez “aghiasmă” cu “agheasmă”, aş fi scris “apă sfinţită”, că tot aia-i. Oricum, ambele variante folosite de televiziuni sunt corecte, doar că aş recomanda constanţă. Dacă ai ales o variantă, mergi pe varianta aia, nu te mai tot răzgândi!

“Astfel, cei ce au urmărit îndeaproape parcursul echipei de pe Cerna în prima jumătate a campionatului, vor putea vota pâna pe 20 ianuarie […]”, scrie Claudiu Sav, în Glasul Hunedoarei. Iată şi prima virgulă între subiect şi predicat! P.S.: Facebook se scrie cu majusculă, pentru că-i nume propriu.

cei ce virgula

Dintr-o bârfă apărută în Ziarul Hunedoreanului: “Pentru că nu s-a potrivit la fund cu predecesorul său, noul manager şi-a dotat biroul cu un sclipitor fotoliu directorial VIP, din ăla care te poate da pe spate. La pachet cu fotoliul executivul şi-a permis şi un laptop în care zbârnâie de rup pământul Gherzii. Odată echipat «a la carte», noul manager şi-a onorat cea mai importantă parte din mandat. S-a aşezat comod în fotoliu şi a deschis gura”.
Poate vă întrebaţi cine naiba sunt Gherzii ăştia, de rup pământul atunci când zbârnâie în laptopul directorului al cărui nume cei de la Ziarul Hunedoreanului n-au avut curajul să-l divulge!? Şi eu m-am întrebat, apoi m-am lămurit: autorul ştirii – anonim, desigur – se referea la Gigahertzi, care sunt folosiţi pentru a exprima puterea de procesare a unui computer. Autorul a vrut să pară şmecher şi în loc de Gigahertzi, a scris prescurtat “Gherzi”, numai că varianta asta nu-i corectă. Întrucâtva corect ar fi fost “Ghertzi”, adică Gigahertzi; spun “întrucâtva” pentru că dacă tot prescurtăm, să prescurtăm de tot: în loc de “Gigahertzi”, “Ghz”. Hai, că nu-i greu!

gherzii

“UPDATE: Victima călăului din Lupeni a murit”, ne spune, pe site-ul Mesagerului Hunedorean, domnul Maximilian Gânju. Doară nu era să spuneţi că victima persoanei nevinovate a murit sau că o femeie bătută a decedat. Nuuu, trebuie să folosim cuvinte cât mai tari, ca să impresionăm cititoru’: victimă, călău, moarte şi nu persoană vătămată, presupus atacator/bătăuş/criminal, deces. De ce să mai aşteptăm sentinţa procurorilor sau a judecătorilor (sau cine dă sentinţe), de ce să acordăm cuiva prezumpţia de nevinovăţie, de ce să spunem că o femeie a decedat când putem să-l “facem” pe ăla criminal şi pe femeie victimă?!

victima calaului

Sebastian Mezei ne spune, în Mesagerul Hunedorean: “Sărbătorile de iarnă au trecut şi au adus un nou record privind numărul de aplicaţii descărcate pe dispozitivele mobile. Astfel, între Crăciun şi Revelion, au fost descărcate peste 1,76 miliarde de aplicaţii, în creştere faţă de 1,2 miliarde, descărcate cu un an în urmă”.
Să ne lămurim: o fi zis răposatul Steve Jobs, creatorul Apple, că există o aplicaţie pentru orice, dar “orice” nu înseamnă 1,76 de miliarde de activităţi. Adică oricâte aplicaţii am instala noi, oricâte jocuri am juca pe telefoanele mobile, tot nu există aproape două miliarde de aplicaţii în “magazinele” AppStore şi Google Play. Probabil că pe toată piaţa nu sunt atâtea telefoane “deştepte”, or pentru fiecare aplicaţie ar trebui să existe măcar un creator sau o echipă care s-o creeze.
Ceea ce a vrut domnul Mezei să spună este că în perioada sărbătorilor s-au efectuat 1,7 miliarde de descărcări ale unor aplicaţii; probabil că vorbim despre câteva sute sau mii de aplicaţii, aceleaşi, dar descărcate de mai multe ori de către mai mulţi utilizatori. Deci titlul corect ar fi fost “1,76 de descărcări ale unor aplicaţii”. Uf, ce ne mai place să vorbim despre lucruri pe care nu le înţelegem!

miliarde

Revenind la articolul lui Claudiu Sav, pe site-ul ziarului apare următoarea informaţie, la sfârşitul articolului: “Şi tu îţi poţi vota favoriţii accesând link-ul: http://www.facebook.com/questions/ 476518739067769/ sau tastând în căsuţa de căutare a facebook Asociaţia Suporterilor Corvinişti”. În ziar înţeleg să publici textul aşa cum este, dar pe site există o mică vrăjitorie care poate transforma orice text într-un link care, odată accesat, ne duce la adresa dorită. Va să zică, cel care se ocupă de site-ul Glasului Hunedoarei putea să depună un minim efort şi să facă link-ul accesabil, astfel încât cititorii să nu mai fie nevoiţi să copieze adresa şi s-o introducă manual în browser. Ca să nu mai zic că niciun text nu mai poate fi copiat de pe site-ul Glasului Hunedoarei decât selectându-l şi apăsând apoi tastele Ctrl şi C.
Dragilor, aţi dezactivat funcţia “click dreapta” de frică să nu fiţi copiaţi, dar ce ne facem cu suporterii Corvinului care ar fi vrut, poate, să accese link-ul de mai sus şi să-şi voteze jucătorul favorit?

cei ce virgula

“Edilii deveni anunţă că programul de lucru al instituţiei va fi modificat, începând de luni, 7 ianuarie”, informează Ioana Pop, pe site-ul Hunedoaramea.ro. “Dacă până în prezent programul începe la ora 7.30, iar vineri este zi scurtă, orarul se va uniformiza. Anul acesta, Primăria Deva şi serviciile subordonate vor funcţiona zilnic, de luni până vineri, între 8 şi 16”.
Deci până în prezent programul începe la 7 jumate, vineri este zi scurtă, dar orarul se va uniformiza? Când s-a predat lecţia despre timpurile verbelor, domnişoara sau doamna Ioana Pop a lipsit puţin.

programul

“Accident rutier cu doi morţi, între Călan şi Haţeg”, titrează M. Crivăţ, în Mesagerul Hunedorean. Cam aşa vorbesc ziariştii între ei – “Vezi că-i un accident cu doi morţi la …”, adică în locul X a avut loc un accident soldat cu două decese. Dar de ce să ne mai chinuim să formulăm altfel ştirile când putem să le scriem cum ne vine la mână?

accident cu doi morti

“Primii nou-născuţi ai lui 2013 în judeţ. La Orăştie niciun bebeluş nu a bătut încă la uşa maternităţii în Noul An”, scrie Hunedoaramea.ro. Ar fi şi culmea să vezi nou-născuţi bătând la uşa unei maternităţi! Domnule Mihai Radic, aţi văzut dumneavoastră aşa ceva? Mie bebeluşul ăsta – sărmăluţă de-o zi mi se pare că-i cât se poate de inofensiv, chiar nu-l văd bătând ceva sau pe cineva, cu atât mai puţin bătând la uşa unei maternităţi!

bebelusi batausi

Pe Facebook, o companie producătoare de medicamente “miraculoase” pentru slăbit îşi întâmpină potenţialele cliente cu următoarea imagine:

mancat“AŢI MĂNCAT PREA MULT?”

Nu am “măncat” prea mult. Şi dacă aş fi mâncat prea mult, aş şti că orice problemă de greutate se rezolvă întâi cu mişcare, apoi cu un pic de dietă, nicidecum cu pastile. Pastilele le iei când eşti bolnav, nu când eşti prea gras.

Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'