Primăriile majorează taxele şi nu prea

Articolul a fost vizualizat de 1,947 ori

Mulţi dintre edilii locali din judeţul Hunedoara au decis să nu majoreze deloc taxele şi impozitele locale, deşi legea le-ar fi permis o creştere de până la 16 la sută. Motivul principal? Sărăcia hunedorenilor. În unele localităţi, însă, primarii spun că nu au avut încotro şi au apelat la majorări, pentru că au de achitat creditele angajate.

Anul acesta, unii locuitori ai judeţului vor trebui să plătească taxe şi impozite locale cu puţin mai mari decât cele de anul trecut

Anul acesta, unii locuitori ai judeţului vor trebui să plătească taxe şi impozite locale cu puţin mai mari decât cele de anul trecut

La Deva, spre exemplu, deşi Primăria a aplicat majorarea de 16 la sută, aceasta „s-a tradus”, în mod paradoxal, într-o reducere a taxelor şi impozitelor cu 4 procente. Asta deoarece Primăria Deva a majorat în urmă cu trei ani taxele şi impozitele cu 20 la sută, plafonul maxim permis în acel moment de lege pentru corectarea nivelului taxelor cu indicele de inflaţie.

Acum, edilii locali au decis să renunţe la majorarea de 20 de procente şi să o înlocuiască cu o creştere de 16 la sută, ajungându-se astfel la o reducere cu patru puncte procentuale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Deva, Andrei Nistor, scăderea se aplică însă cu unele excepţii.

Astfel, impozitele pentru terenuri intravilane cu construcţii, curţi aferente şi clădiri, dar şi pentru autorizaţiile de construcţie pentru persoanele fizice vor costa cu 4 procente mai puţin. Proprietarii de autoturisme hibrid, care funcţionează şi pe bază de energie electrică, vor plăti taxe cu 95 la sută mai mici, dar sunt şi unele cazuri în care devenii vor plăti taxe mai mari. Este cazul autorizării societăţilor comerciale şi pentru activitatea de alimentaţie publică, dar Andrei Nistor spune că diferenţele sunt aproape nesemnificative.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva adaugă că gradul de colectare a taxelor şi impozitelor pentru clădiri şi terenuri, în Deva, a fost anul trecut de aproape 91 la sută, reprezentând un cuantum total de 19 milioane de lei.

Amenzi de 10 ori mai mari

La Petroşani, viceprimarul Dorina Niţă spune că, din cauza sărăciei, reprezentanţii Consiliului Local au decis să menţină valoarea taxelor şi impozitelor la acelaşi nivel cu cel de anul trecut. „Am discutat cu reprezentanţii fiecărui partid politic, care împreună alcătuiesc Consiliul Local, şi părerea unanimă a fost că este bine să mergem cu acelaşi nivel al taxelor ca şi anul trecut. Desigur, situaţia financiară precară a majorităţii locuitorior din Petroşani ne-a determinat să luăm această decizie”, explică viceprimarul municipiului Petroşani.

Dorina Niţă precizează însă că în cel mai mare oraş al Văii Jiului administraţia locală a optat şi pentru o excepţie: majorarea de 10 ori (!) a amenzilor pentru petroşănenii care nu respectă legea. „Este vorba despre şoferii care parchează neregulamentar pe zona pietonală. În acest moment, amenda este de 50 de lei, iar dacă contravenienţii o plătesc în 48 de ore atunci valoarea amenzii scade la jumătate.

Şoferii cu bani sunt dispuşi să achite amenda şi sfidează autoritatea publică locală, de aceea am decis să majorăm amenzile de la 50, la 500 de lei”, menţionează viceprimarul din Petroşani. În municipiul din Valea Jiului autorităţile locale au derulat un proiect de reamenajare a Centrului Civic, iar localnicii lipsiţi de bun simţ, în loc să folosească parcările special amenajate, sar peste bordură şi îşi urcă autoturismele direct pe trotuar.

Bugetele au nevoie de mai mulţi bani

Locuitorii municipiului Hunedoara vor plăti cu 11 la sută în plus pentru clădirile pe care le deţin, cu 16 la sută mai mult pentru terenuri, în timp ce taxele pentru autoturisme rămân la acelaşi nivel cu cel de anul trecut, după cum anunţă purtătorul de cuvânt al primăriei, Silke Oprean. La Hunedoara, terenurile situate în extravilan sunt încadrate în patru categorii de folosinţă: prima dintre acestea este zona A, fiind reprezentată de municipiul Hunedoara, în zona B sunt incluse localităţile Boş şi Peştişu Mare, zona C cuprinde Răcăştia şi Hăşdatul, iar zona D se referă la localitatea Groş. În zona rurală a judeţului, unele consilii locale au profitat de apariţia Hotărârii Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru impozitele şi taxele locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2013 şi au stabilit o majorare generală, în cuantum de 16 la sută.

Este şi cazul comunei Băcia, unde primarul Nicolae Panţa spune că proiectul de buget pentru anul în curs a impus această majorare. „Am decis să creştem nivelul taxelor şi impozitelor cu 16 la sută pe mai multe considerente, deşi pe contribuabil îl deranjezi şi dacă adaugi un singur leu în plus, iar noi ştim asta. Din nefericire, nu am avut altă soluţie, având în vedere că am fost avertizaţi cum că administraţiile locale care nu vor aplica aceste majorări, vor primi mai puţini bani la redistribuire. Oricum, noua lege ne obliga să anulăm tot ce aprobasem până la 31 decembrie, aşa că nu am avut încotro.

În plus, şedinţa de consiliu a avut loc în data de 9 ianuarie, când nu ştiam că putem opta pentru aplicarea unui procent mai mic sau chiar pentru evitarea aplicării majorării. În plus, începând cu data de 1 aprilie va trebui să plătim o rată de 18.000 de lei (180.000.000 de lei vechi), pentru creditul pe care l-am făcut pentru asfaltarea străzilor din Băcia. Mai mult, mai avem un proiect: modernizarea căminului cultural din Tâmpa, pentru care ni s-a promis o finanţare de la Guvern, bani care nu au mai venit. De aceea, va trebui să suportăm noi valoarea cheltuielilor,”, afirmă primarul Nicolae Panţa.

Autorităţile locale din Băcia au reuşit asfaltarea străzilor din comună, după ce au accesat un credit în valoare totală de 2.500.000 de lei (25 de miliarde de lei vechi), comunitatea fiind scutită de plata dobânzilor până în luna aprilie, după cum susţin autorităţile locale. Edilul-şef precizează că administraţia locală nu mai poate reveni asupa deciziei din trei motive: pe de o parte unii dintre cetăţeni şi-au plătit deja taxele la valoarea majorată, pe de altă parte proiectul de buget nu permite o diminuare a veniturilor estimate şi, nu în ultimul rând, primăria vrea să se asigure că nu va ajunge cu conturile blocate, dacă se va vedea în situaţia de a nu avea cu ce să îşi achite utilităţile.

Tags: ,

About Ada Beraru