Subvenţiile europene încurajează agricultura hunedoreană – o demonstrează şi statisticile APIA, instituţie ale cărei date arată că, de la acordarea subvenţiilor pe hectar, a crescut semnificativ suprafaţa folosită de fermieri în judeţ. Aceştia au primit deja avansul pentru suma acordată şi aşteaptă acum restul de plată. Până şi pe telefonul mobil al directorului sună neîncetat fermieri care vor să afle când se fac plăţile.
“Întrebarea tuturor este «Când vin banii?» şi eu le răspund că banii pot veni oricând de la 1 ianuarie la 31 decembrie. Pot să vă spun la toţi că aceşti bani pentru anul financiar 2013 se vor acorda după aprobarea bugetului de către Parlamentul României, defalcarea acestuia pe ministere şi, de pe ministere, la autoritatea de management, adică APIA şi APDRP. Vor veni bani pentru subvenţii pe toate măsurile aplicate în 2012”, spune Marcel Socol, directorul APIA Hunedoara.
Doar avansul plătit pe suprafaţă acordat fermierilor hunedoreni s-a ridicat la 12 milioane de euro, sumă care înseamnă 45 la sută din totalul de plată, în condiţiile în care anul trecut pentru fiecare hectar s-a decis acordarea sumei de 119,2 euro. Diferenţa până la suma de 48 de milioane de euro trebuie încasată în acest an. În judeţ au fost depuse 23.369 de cereri, dar au primit autorizarea la plată directă doar 22.500, pentru că două procente dintre cereri nu au întrunit criteriile de eligibilitate.
“Datorită acordării subventiei, a crescut suprafaţa de teren exploatată de la an la an. Astfel, de la şapte milioane de hectare iniţial, acum doi ani, s-a renegociat cu Uniunea Europeană suprafaţa de 8,5 milioane de hectare, în condiţiile în care în 2012 totatul însumat în urma cererilor ajunge la 9,4 milioane hectare, vorbim aici de teren agricol şi păşuni. Acest lucru dovedeşte că banii primiţi sunt un sprijin real pentru producătorii agricoli şi probabil că suprafaţa pentru subvenţii trebuie iar renegociată”, precizează şeful APIA Hunedoara.
Teledetecţie pentru subvenţie
În judeţ, 147 de mii de hectare sunt exploatate, potrivit datelor APIA, în condiţiile în care suprafaţa agricolă depăşeşte 280 de mii de hectare. Miile de fermieri hunedoreni care au trecut cu bine de verificări vor primi mai mult de 100 de euro pentru fiecare hectar: “Nu vă ascund că s-au făcut şi verificări şi controale care au vizat societăţile comerciale care accesează aceşti bani, dar majoritatea îi folosesc pentru modernizarea fermelor, sau extinderea exploatărilor agricole.
Controalele s-au făcut şi prin teledetecţie, s-au transmis spre verificare imagini obţinute prin satelit iar, în 2012, acestea au vizat zona Hunedoara, Orăştie şi Haţeg, unde au fost 2.325 de fermieri verificaţi. Prin Agromediu, s-au verificat 778 de fermieri, dacă respectă condiţiile prevăzute în convenţia încheiată pe cinci ani. Acestea se referă la obligaţiile fermierului de a respecta anumite prevederi care duc la o exploatare corectă şi ecologică a mediului, adică să nu cosească atunci când plouă sau la două săptămâni după ploaie.
În principiu, APIA Central stabileşte în fiecare an eşantioanele de teren care intră la verificări”, spune Marcel Socol. Datele obţinute în urma depunerii cererilor pe schemele de sprijin arată că în judeţul Hunedoara s-au solicitat subvenţii pentru 28.856 de bovine de către 6.160 fermieri, care vor primi 500 de lei pentru fiecare animal, în total, 14.428 mii lei. Pe de altă parte, pentru ovine sunt depuse 850 de cereri pentru 128.951 capete, însumând la plată 5,2 milioane lei, iar pentru caprine există 132 de cereri pentru 7.586 de capete, pentru care proprietarii vor primi 310 mii lei. Subvenţii primesc şi apicultorii care deţin mai multe familii de albine. Condiţia este ca aceştia să se unească în asociaţii de profil.
În judeţ, două asemenea forme asociative au cerut subvenţii pentru 10.178 de familii de albine, iar apicultorii vor primi 265 de mii de lei. Iar banii europeni vin numai bine după un an în care producţia a scăzut din cauza secetei prelungite: “În 2012, producţia a scăzut mult, iar cei care au stat acasă, adică nu au făcut pastoral, nu au făcut nimic. Se bazau pe un cules la salcâm, dacă nici salcâm nu au făcut acasă, nu au niciun câştig”, spune Iosif Korb de la Asociaţia Crescătorilor de Albine Deva. În judeţ, cele mai multe cereri sunt depuse la Centrul Local APIA Brad, respectiv 4.405 fermieri care solicită subvenţii pentru 15.069,32 ha.
Pe lângă micii fermierii, în judeţ, există 392 de mari fermieri ale căror contracte sunt gestionate direct de Centrul Judeţean Apia Hunedoara şi care au depus solicitări pentru 58.720,58 hectare.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.