Proiectul Ecosid, dependent de banii europeni

Articolul a fost vizualizat de 1,868 ori

Ecologizarea celor 138 de hectare pe care s-a aflat vechiul combinat siderurgic din Hunedoara îşi încetineşte ritmul. În ultimii doi ani s-au demolat aproape toate clădirile de pe vechea platformă. Venituri din recuperări de materiale nu se mai obţin atât de multe, iar următoarele faze ale ecologizării sunt la fel de costisitoare ca până acum.

Transformarea ruinelor vechiului combinat în suprafeţe disponibile pentru alte construcţii durează deja de opt ani, iar procesul este încă destul de departe de faza sa finală

Transformarea ruinelor vechiului combinat în suprafeţe disponibile pentru alte construcţii durează deja de opt ani, iar procesul este încă destul de departe de faza sa finală

În 2011 – 2012, Primăria Hunedoarei a încercat să ecologizeze în etape suprafeţe de pe platforma Ecosid, societate aflată în proprietatea şi în subordinea Consiliului Local.

La început se vorbea de o finanţare de 10 milioane de euro, apoi de 8, după care se vehiculau sume de 12 – 13 milioane de euro. Proiectul a fost depus la Ministerul Dezvoltării încă din 2011, însă este blocat. Aplicarea lui ar presupune ecologizarea a 20 de hectare de teren situate destul de aproape de Castelul Corvinilor, trecute din patrimoniul Ecosid în cel al oraşului.

Licitaţia pentru desemnarea executantului lucrărilor ar fi trebuit să se deruleze încă din primăvara anului trecut, însă situaţia rămâne blocată în fel de fel de proceduri legale.

Paşi mărunţi

Pe cele 111 hectare pe care le mai are în administrare societatea Ecosid, procesul de ecologizare avansează cu paşi mărunţi. Demolările de clădiri din ultimii ani au asigurat venituri destul de bune pentru societatea amintită. Acum situaţia este total schimbată, după cum spune directorul general al acesteia, Nicolae Balosin: “În 2012 societatea nu a mai ieşit pe profit. Asta din cauză că nu mai există cantităţi semnificative de materiale ce pot fi recuperate şi apoi vândute. Până acum, firmele care se ocupau de recuperarea acestora făceau lucrările, iar societăţii îi revenea o cotă parte din valoarea materialelor (în general fier vechi şi cărămidă – n.r.).

Încercăm să pornim şi alte activităţi din care să generăm venituri, însă nu vă pot spune acum despre ce anume este vorba, pentru că planurile şi ideile nu sunt stabilite în detaliu. În ce priveşte proiectele pentru ecologizare, acestea pot fi întocmite doar de către Primărie, pentru că societatea Ecosid nu este eligibilă pentru acordarea de finanţări nerambursabile. Se poate proceda cum s-a făcut deja: în momentul în care Primăria are un proiect, noi predăm suprafaţa necesară în patrimoniul municipalităţii, se întocmeşte proiectul şi procedurile merg mai departe”. Directorul Ecosid adaugă că etapa ecologizării zonelor ce conţin substanţe periculoase pentru mediu se apropie şi ea de final: “Nu mai avem prea multe rezervoare cu substanţe periculoase de neutralizat. Ar mai fi doar câteva zeci de tone de gudron şi vreo 600 de kilograme de naftalină”.

Utilităţile sunt o problemă

Nicolae Balosin adaugă că pe 75 la sută din suprafaţa societăţii, ecologizarea nu ar trebui să mai pună probleme majore, pentru că e vorba de terenuri necontaminate. “Suprafaţa trebuie tasată şi nivelată. Dacă pe o asemenea arie am avea şi utilităţile trase, cred că s-ar găsit mai uşor investitori care să vină şi să înceapă activităţi economice. Utilităţile sunt acum o problemă destul de spinoasă pe suprafaţa ce trebuie repusă în circuitul economic”, spune directorul Ecosid. Din vechile reţele de apă, energie şi gaz metan nu a mai rămas nimic, acestea fiind printre primele vizate de hoţii de fier vechi, în urmă cu mai bine de 12 ani.

Tags:

About Ciprian Iancu