Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 670 ori

Medalie de aur pentru Micro Mega

Compania hunedoreană Micro Mega a obţinut locul întâi în Top 10k Business Award, firme româneşti. Premiul a fost acordat pentru performanţe economice deosebite înregistrate în anul 2011. Micro Mega a a fost desemnată câştigătoarea locului I, în plan local, într-o competiţie în care au fost jurizate peste 600 de mii de companii româneşti. Clasamentele Top 10k prezintă primele 10.000 de societăţi comerciale pe fiecare categorie competiţională şi sunt realizate de Departamentul Statistică al Editurii Exprims.

sapteco

Indexare

Pensiile vor fi indexate cu 4% începând cu data de 1 ianuarie 2013, iar banii vor fi luaţi şi pe luna ianuarie, chiar dacă plata efectivă nu se va putea face în intervalul calendaristic aferent lunii în curs, a declarat luni ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. Majorarea pensiilor se va face prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă ce va fi emisă în cursul lunii ianuarie. Ministrul a precizat, totodată, că Guvernul doreşte şi majorarea salariului minim garantat în plată până la nivelul de 800 de lei, însă o măsură concretă în acest sens va putea fi luată după consultarea partenerilor externi (FMI), dar şi a celor interni (sindicate şi patronate).

Taxa sau trag!

Un proiect prezentat în interiorul Uniunii Social Liberale prevede detaşarea militarilor la Ministerul de Finanţe, ca să-i ajute pe funcţionari să combată evaziunea fiscală. Potrivit liderului PC, Dan Voiculescu, s-a discutat ideea detaşării de personal militar la Ministerul de Finanţe pentru implicarea în combaterea evaziunii fiscale, motivaţia fiind numărul insuficient de oameni existent acum pentru controlarea evazioniştilor.

TVA şi pâine

Premierul Victor Ponta a declarat luni, după şedinţa USL, că intenţionează să pună în aplicare un proiect-pilot pentru reducerea TVA la alimentele de bază, în 2013 existând propunerea pentru reducerea taxei în cazul pâinii, dar care să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul. Ponta a precizat că, deocamdată, există discuţii cu ministrul Agriculturii şi ministrul de Finanţe pentru punerea în aplicare a măsurii. Premierul a menţionat că reducerea TVA la pâine la 9% ar presupune un impact de 150 de milioane de lei asupra bugetului de stat.

About Adrian Sălăgean