Gripa nu a apărut încă, dar pericolul nu a trecut

Articolul a fost vizualizat de 1,979 ori

Deşi sute de hunedoreni se îmbolnăvesc săptămânal, până acum niciunul dintre bolnavi nu a fost depistat ca suferind de gripă. Dacă sezonul rece trece cu bine, acesta ar fi cel de-al doilea an consecutiv în care judeţul nostru scapă de gripă, dar nu şi de viroze şi alte infecţii acute respiratorii.

Medicii se aşteptau ca, în Hunedoara, să trecem un alt sezon rece fără vreun caz de gripă înregistrat oficial, însă epidemia din SUA îi face să fie mai rezervaţi

Medicii se aşteptau ca, în Hunedoara, să trecem un alt sezon rece fără vreun caz de gripă înregistrat oficial, însă epidemia din SUA îi face să fie mai rezervaţi

În sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire. Conform statisticilor, în săptămâna 07–13 ianuarie 2013 numărul infecţiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara a fost de aproape 870 de cazuri, faţă de aceeaşi săptămână din 2012, când au fost înregistrate 890 de cazuri. Pneumonii s-au înregistrat 440 de cazuri, faţă de aceeaşi săptămână a anului trecut, când au fost înregistrate 450 de cazuri. Peste 150 de hunedoreni au ajuns în spital din cauza gravităţii infecţiilor acute, însă, din fericire, până la această oră nu au fost înregistrate cazuri de gripă.

Medicii spun că este, totuşi, posibil ca unele cazuri de gripă în forme uşoare să fi scăpat medicilor de familie, acestea fiind tratate de bolnavi „cu indiferenţă” sau confundate cu virozele. În intervalul amintit, 1.685 de hunedoreni şi-au administrat vaccinul gripal trivalent. La nivel naţional, potrivit Institutului de Sănătate Publică, în perioada 31 decembrie – 6 ianuarie, s-au întregistrat 38.900 de infecţii gripale – respectiv infecţii respiratorii, pneumonii şi gripă, cu 3,1% mai puţin decât în săptămâna precedentă, dar se apreciază că acestea sunt date subraportate, având în vedere că a fost perioada de vacanţă la elevi şi sărbătorile de iarnă.

Autorităţile cer intensificarea vaccinării

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara cere medicilor de familie din judeţ să intensifice campania de vaccinare antigripală gratuită. „Aceasta datorită faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat starea de urgenţă sanitară în New York. În Statele Unite ale Americii a fost declarată starea de urgenţă sanitară din cauza severităţii epidemiei de gripă. Întregul teritoriu al Statelor Unite ale Americii (SUA) se confruntă cu cel mai serios episod epidemic din ultimi ani. Numai în statul New York au fost raportate 20.000 de cazuri de gripă, în timp ce pe toată durata sezonului trecut au fost înregistrate numai 4.400 de cazuri. Până în prezent, 20 de copii şi-au pierdut viaţa.

Epidemia de gripă din SUA a început în luna decembrie, mai devreme ca de obicei, tulpina virusului din acest an provocând simptome mai severe decât alte tulpini”, explică directorul-adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Cecilia Birău. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara susţin că, deşi suntem la jumătatea sezonului rece, încă nu este prea târziu pentru vaccinarea antigripală. Cele un milion de vaccinuri pe care Ministerul Sănătăţii a anunţat că le va cumpăra în acest sezon de iarnă au costat 11 milioane de lei. Dozele au fost oferite cu precădere grupelor de risc: persoane cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi şi, desigur, personalului medical.

11.000 de hunedoreni s-au vaccinat

Campania de vaccinare antigripală gratuită a început în judeţul Hunedoara imediat ce Direcţia de Sănătate Publică a primit de la Ministerul Sănătăţii repartiţia dozelor de vaccin antigripal. Direcţia a cerut, conform cererilor primite de la unităţile sanitare şi medicii de familie, 42.000 de doze de vaccin antigripal şi a obţinut, începând de la jumătatea lunii noiembrie, 14.850 de doze de vaccin antigripal.

Pentru reţeaua medicală a Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au primit de la Bucureşti 550 de doze. Până la această oră s-au vaccinat 11.000 de persoane, atât din cadrul unităţilor sanitare cu paturi, unităţi sociale în care sunt instituţionalizaţi hunedoreni, cât şi persoane înscrise la medicii de familie. În acest moment unităţile sanitare din judeţ mai dispun de aproape 3.400 de doze de vaccin antigripal.

Medicul Cecilia Birău spune că o noutate la campania din acest an e reprezentată de faptul că vaccinurile nu sunt produse autohtone, ca în anii precedenţi. Spre exemplu, în 2011 Ministerul Sănătăţii a cumpărat 3 milioane de doze, însă jumătate dintre acestea au rămas nefolosite. Tocmai de aceea, dar şi graţie avantajelor pe care vaccinarea le aduce, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara încearcă să convingă populaţia să se imunizeze. Asta în condiţiile în care interesul populaţiei pentru vaccinare este într-un trend descrescător, în ciuda campaniilor efectuate de autorităţi sau chiar de asociaţiile de pacienţi, care încurajează această măsură de profilaxie.

Medicii se aşteaptă la mai multe îmbolnăviri

Dacă, totuşi, ne-am ales cu o viroză, la primele simptome de boală – care constau în rinoree (n.r. atunci când ne „curge nasul”), jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să mergem la medicul de familie. Medicii ne reamintesc să nu luăm antibiotice „după ureche” şi precizează că o persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoşi după şapte zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. „Dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală”, avertizează directorul-adjunct al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Medicii spun că, în ciuda faptului că în prezent numărul total al infecţiilor respiratorii şi al cazurilor grave este în limitele aşteptate, fiind similar cu cel de anul trecut, în următoarele două-trei săptămâni, numărul cazurilor de infecţii respiratorii va creşte. La nivel naţional, 600.000 de persoane s-au vaccinat, deci 60 la sută din totalul dozelor cumpărate au fost folosite, dar imunizarea continuă. Statisticile arată că la circa 70-80 la sută dintre persoanele care se vaccinează, imunizarea oferă o protecţie reală împotriva gripei.

About Ada Beraru