Absenţele taie alocaţiile de sărăcie

Articolul a fost vizualizat de 2,342 ori

Aproape 200 de familii nevoiaşe din judeţul Hunedoara au ajuns să aibă venituri şi mai mici, din cauza absenţelor pe care le-au adunat copiii care le compun. Alocaţiile pentru susţinerea familiilor sărace pot fi diminuate sau chiar pierdute temporar, în cazul în care elevii lipsesc nemotivat de la şcoală.

sCHIULANGIIÎn 2012, în judeţul Hunedoara aproape 2.800 de beneficiari au primit alocaţii pentru susţinerea familiilor. Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Hunedoara, Octavian Băgescu, declară că anul trecut instituţia pe care o reprezintă a făcut plăţi în valoare de peste 2.323.000 de lei către familiile sărace, numai pentru ca micuţii care le alcătuiesc să se ţină de cursuri şi să nu îngroaşe cifrele din statisticile referitoare la abandonul şcolar.

În acest moment 120 de beneficiari au fost suspendaţi din plată în urma absenţelor, în timp ce alţi aproape 70 de beneficiari s-au ales cu alocaţiile micşorate.

Legea 277 din 24 decembrie 2010, privind alocaţia pentru susţinerea familiei, prevede că de aceşti bani pot beneficia familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Acordarea alocaţiei are drept scop completarea veniturilor familiilor, în vederea asigurării unor condiţii mai bune pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, precum şi stimularea frecventării şcolii de către copiii săraci. De alocaţia pentru susţinerea familiei pot beneficia familiile tradiţionale sau monoparentale, iar banii îi acordă Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Hunedoara, în urma unei anchete sociale.

Cine şi câţi bani primeşte

Familiile al căror venit net mediu lunar pe membru se situează până la 0,40 din indicatorul social de referinţă (a cărui valoare a fost, în 2012, de 500 de lei) pot primi de la 50 de lei pentru un copil, la 100 de lei pentru doi copii, 150 de lei pentru trei copii şi 200 de lei pentru patru copii sau mai mulţi. Familiile cu venituri mai mici pot primi între 45 şi 180 de lei.

Pentru ca Agenţia pentru Prestaţii Sociale să poată urmări situaţia şcolară a copiilor, Inspectoratul Şcolar are obligaţia să transmită agenţiei teritoriale, în luna următoare încheierii semestrului şcolar, în format electronic, situaţia privind frecventarea cursurilor de către aceşti copii. În cazul în care angajaţii agenţiei constată absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor. Pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe, alocaţia familială se diminuează cu câte 20 la sută, iar pentru copiii care au 20 de absenţe alocaţia familială se diminuează la jumătate. Copiii care adună mai mult de 20 de absenţe nemotivate pierd alocaţia pentru o perioadă de cel mult şase luni. În situaţia în care unul dintre copii finalizează cursurile învăţământului obligatoriu şi nu a împlinit vârsta de 18 ani sau unul dintre copii repetă anul şcolar, acesta este luat în calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, dar este exclus din numărul de copii ai familiei avut în vedere la acordarea alocaţiei.

1.200.000 de absenţe!

Statisticile Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara (ISJ) arată că în primul semestru din anul şcolar 2011-2012 elevii hunedoreni au adunat 1.200.000 de absenţe, din care mai puţin de 700.000 au fost motivate. Purtătorul de cuvânt al ISJ Hunedoara, Marta Mate, spune că situaţia cea mai gravă în 2011 a fost înregistrată în luna octombrie, când numărul absenţelor (motivate şi nemotivate) a depăşit 407.000.

În primul semestru din 2012, scăderea numărului absenţelor a fost semnificativă: mai puţin de 800.000 de absenţe, ceea ce reprezintă doar 75 la sută din totalul înregistrat cu un an în urmă. Luna în care copiii au lipsit de la cursuri cel mai des în primul semestru din anul şcolar 2012-2013 a fost tot luna octombrie, cu aproape 340.000 de absenţe, aceasta fiind urmată de luna noiembrie, cu peste 290.000 de ore de la care copiii au chiulit. Anual, cel mai puţin se lipseşte de la şcoală în lunile septembrie şi decembrie.

About Ada Beraru