Blocajul imobiliarelor persistă

Articolul a fost vizualizat de 2,273 ori

După ce vreme de trei ani preţul de vânzare al apartamentelor a scăzut considerabil, 2012 a mai adăugat un minus de aproximativ 5-10 procente. Pentru acest an, agenţii se aşteaptă la noi scăderi sau, în cel mai bun caz, la o stagnare a pieţei. Doar Valea Jiului are o speranţă de creştere, care vine dinspre sectorul turismului.

"În

În Hunedoara, spre exemplu, preţurile la apartamente au scăzut considerabil în ultimii patru ani, chiar şi cu 50 la sută în unele cazuri, după cum susţin reprezentanţii agenţiilor imobiliare. Aceştia spun că, dacă pe parcursul anilor trecuţi mulţi români care muncesc peste graniţe veneau în Hunedoara pentru a-şi cumpăra o locuinţă, acum fenomenul s-a inversat. Din cauza lipsei locurilor de muncă, Hunedoara a ajuns, spun agenţii, “o staţiune a pensionarilor”.

De aceea, tot mai puţini sunt cei care vor să îşi cumpere aici o locuinţă. Astfel, mulţi hunedoreni care muncesc peste graniţe au ales să îşi vândă locuinţele din Hunedoara şi să se mute definitiv în oraşele din străinătate unde s-au stabilit. În aceste condiţii, anul 2012 a fost unul de declin al preţurilor, însă unii dintre agenţii din domeniul imobiliarelor recunosc că, oricum, costurile unui apartament erau mult supraapreciate, aşa că acestea încă mai au de unde să scadă până la o limită rezonabilă.

Reprezentanţii firmelor care activează în domeniu adaugă că, în municipiul Hunedoara, anul 2013 se anunţă unul sumbru. Unul dintre motive este înăspirea creditării, care ar putea face ca tinerii care locuiesc în imobilele părinţilor sau ale bunicilor să nu aibă vreo şansă de a-şi cumpăra un apartament propriu în anii următori.

În acest moment, un apartament de 36 de metri pătraţi, la periferia Hunedoarei, costă doar 30.000 de lei, în timp ce o locuinţă “de lux” cu patru camere, tot la bloc, dar în centrul oraşului, este scoasă la vânzare la 42.000 de euro. Cu toate acestea, agenţii imobiliari spun că nimeni nu va da atât de mulţi bani pentru un apartament. Cine are 42.000 de euro – bani gheaţă, îşi construieşte, mai degrabă, o casă.

“Noua casă” reduce vânzările

În Deva preţurile la apartamente sunt ceva mai piperate decât în Hunedoara, însă nici aici situaţia nu este mai roz. Reprezentantul agenţiei imobiliare “Evrika”, Daniel Dogar, confirmă scăderea de aproape 50 la sută a preţurilor în ultimii patru ani, de la o medie de 60.000 de euro, la numai 30.000 de euro pentru un apartament. Potrivit agentului, cel mai scump apartament din Deva, cu 5 camere şi garaj, încă mai poate ajunge la 70.000 de euro, în timp ce imobilele situate în zone periferice (Micro 15, spre exemplu), costă doar 10.000-12.000 de euro.

Daniel Dogar mai spune că transformarea programului “Prima casă”, în “Noua casă”, program care va permite achiziţionarea doar de locuinţe noi, prin credite garantate de stat, va bloca aproape complet piaţa imobiliarelor devene. În Valea Jiului situaţia este asemănătoare cu aceea din celelalte oraşe mari ale judeţului.

Sorina Mateevici, reprezentanta agenţiei imobiliare “Macarena” din Petroşani, spune că, anul trecut, domeniul imobiliarelor a stagnat şi doar spre sfârşitul anului agenţii au reuşit să vândă câteva apartamente. Un imobil situat într-o zonă centrală în Petroşani costă între 20.000 şi 25.000 de euro, în timp ce o locuinţă la periferie poate fi cumpărată cu numai 7.000-8.000 de euro. Sorina Mateevici adaugă însă că se aşteaptă ca anul 2013 să înregistreze o creştere uşoară a preţurilor ca urmare a investiţiilor majore făcute în turismul din Valea Jiului.

De altfel, în general, toţi reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că anii care vin s-ar putea să aducă un “dezgheţ” în acest domeniu, iar preţul apartamentelor s-ar putea să urce din nou în următorii 4-5 ani. Asta, însă, cu o condiţie: creşterea – în raport direct cu costurile imobilelor – a numărului locurilor de muncă.

Tags: ,

About Ada Beraru