Colţul cultural: International Photographic Salon

Articolul a fost vizualizat de 1,265 ori

Vineri, a avut loc la galeria „Forma” din Deva vernisajul expoziţiei de fotografie „International Photographic Salon – Sibiu 2012”. După cum am aflat, avem de-a face cu o selecţie de 50 de lucrări, dintre cele 150 care au fost expuse la Sibiu. 

International Photographic Salon DevaFoto club „Orizont” din Sibiu, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici – filiala Deva, ne oferă ocazia să aflăm care este direcţia actuală în arta fotografică la nivel mondial. Anul trecut, la Sibiu, a fost implementat proiectul „Sibiu Baroc Updated”, manifestările artistice fiind numeroase, muzica, teatrul, arta plastică şi, iată, arta fotografică abordând această perioadă artistică, semnificativă şi foarte prezentă la tot pasul în Sibiu. Curatorul expoziţiei de la galeria „Forma” din Deva, domnul Daniel Bălţat, preşedintele foto-clubului „Orizont” din Sibiu, ne-a oferit câteva informaţii despre activitatea artiştilor sibieni.

Foto – clubul există din anul 1973, a organizat, din doi în doi ani, Salonul Internaţional de Fotografie, are în acest moment opt membri permanenţi, foarte mulţi aspiranţi şi instruieşte prin cursurile organizate pe viitorii artişti. De altfel, şi regizorul Mihai Panaitescu a învăţat arta fotografiei tot aici.

Domnul Daniel Bălţat susţine că fotografia digitală are foarte multe orizonturi şi direcţii. Momentul actual este marcat de arta fotografică experimentală, fotografia tridimensională prin diferite procedee, cu influenţe comerciale. Mai întâlnim apoi fotografia combinată cu pictura, procedeu care se pare că stârneşte discuţii, întrebarea cea mai des întâlnită este dacă această combinaţie este sau nu artă. Dar cum pictura este stămoşul fotografiei, întoarcerea la origini nu face decât să aducă o recunoaştere a celei dintâi. Suportul pe care se realizează fotografia pictură este tot digital, realizată ca orice tipăritură obişnuită. Cum spuneam, tema principală a “Salonului Internaţional Fotografic” de la Sibiu din 2012 a fost barocul şi se pare că a prins doar la participanţii europeni, cei din India, de exemplu, neştiind ce este, nu au răspuns tematicii. După o estimare atentă, s-a constatat că doar o treime dintre participanţi
s-au încadrat în temă, ceilalţi axându-se pe subiecte generaliste. Organizatorii au primit peste 1.500 de lucrări din 41 de ţări, au selectat pentru salonul de la Sibiu 150, 50 ajungând şi la Deva.

Premiile au fost onorifice şi au fost acordate de către Asociaţia Internaţională a Artiştilor Fotografi, Asociaţia Artiştilor Fotografi din S.U.A, Image Sans Frontiere din Franţa, caracterul internaţional al acestei actiuni fiind uşor de realizat prin intermediul Internetului. Am remarcat printre cei prezenţi la vernisajul de la galeria „Forma” din Deva câţiva artişti fotografi locali, interesaţi de modalităţile de exprimare la nivel internaţional, de tehnicile folosite, dar şi de subiectele abordate. Am aflat de la domnul Daniel Bălţat că fotografiile selectate pentru salon nu se vând, dar că o fotografie premiată la acest gen de eveniment se poate comercializa la Sibiu, în medie, între 100 şi 500 euro, exemplarul vândut fiind, bineînţeles, unicat.

Există o comunicare culturală intensă în domeniul fotografiei artistice, foto-cluburile existente la nivel mondial participă peste tot unde se organizează saloane, sau evenimente cu lucrări fotografice, tehnica modernă asigurând o lejeritate în trimiterea lucrărilor. Domnia Sa este preocupat acum de fotografia 3D, fenomenul fiind la început la noi, limitările tehnologice făcându-l pe artist să caute soluţii. Există şcoli de fotografie renumite, în Argentina, în India şi în Germania la Dusseldorf, iar în România, la Sibiu, Bucureşti, Timişoara şi Cluj – Napoca. Este încântat că s-a deschis acum o colaborare şi cu Uniunea Artiştilor Plastici filiala Deva, fiind convins că aşa mult mai mulţi oameni pot vedea Salonul Internaţional de Fotografie. Fiind deja în firescul obiceiului, organizatorii ne-au anunţat că vor continua asemenea evenimente. Vă invităm la galeria “Forma” pentru a vedea fotografii artistice selectate de la International Photographic Salon, Sibiu 2012.

About Mircea Goian