Un plus la salariu pentru angajaţii din IMM

Articolul a fost vizualizat de 1,687 ori

Ministerul Muncii a decis majorarea salariului minim pe economie de la 700 la 750 de lei, cu începere din 1 februarie. Majorarea, care aduce câteva zeci de lei în plus în buzunarul hunedorenilor, se aplică cu precădere în cazul hunedorenilor care sunt angajaţi în întreprinderi mici şi mijlocii, dar şi în microîntreprinderi. 

Majorarea salariului minim pe economie se va simţi abia din martie încolo

Majorarea salariului minim pe economie se va simţi abia din martie încolo

Începând cu data de 1 februarie 2013, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 750 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,44 lei pe oră, se arată în proiectul de Hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Astfel, toţi salariaţii vor beneficia, din 1 februarie, de prima etapă de majorare a salariului minim pe economie, de la 700, la 750 de lei. În cea de-a doua etapă, salariul minim va ajunge la 800 de lei, potrivit proiectului de HG pus în dezbatere publică. Iniţiatorii proiectului de lege precizează că nivelul salariului minim garantat în plată se majorează cu 7,14 la sută faţă de anul 2012.

Începând din 1 iulie 2013, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 800 de lei lunar, reprezentând 4,74 lei pe oră, nivelul acestuia, după cea de-a doua majorare, fiind cu 14,29 la sută mai mare faţă de anul 2012. Majoritatea hunedorenilor care vor beneficia de această majorare nu lucrează în companiile mari, unde angajaţii fac parte din asociaţii sindicale care au negociat contracte colective de muncă pe salarii mai mari decât minimul pe economie, ci în firme mici, mijlocii şi în microîntreprinderi.

Câţiva lei mai mult şi pentru siderurgişti

Liderii sindicatelor hunedorene spun că creşterea salariului minim pe economie este binevenită. De aceasta vor beneficia nu doar salariaţii microîntreprinderilor şi cei ai întreprinderilor mici şi mijlocii, ci şi absolvenţii angajaţi pentru prima oară şi care, aproape întotdeauna, sunt încadraţi cu salariul minim pe economie. Reprezentantul sindicatului “Siderurgistul”, Petru Vaidoş, declară că angajaţii Arcelor Mittal Hunedoara vor primi şi ei câţiva lei în plus după această majorare, chiar dacă salariile acestora depăşesc limita minimă pe economie. Majorarea salariului minim pe ţară va modifica veniturile a mai bine de jumătate dintre salariaţii Arcelor Mittal.

“De această majorare vor beneficia angajaţii Arcelor Mittal care lucrează în condiţii nocive şi care primesc un spor de minim 10 la sută, raportat la salariul minim pe economie, pentru toxicitate sau condiţii grele. Este vorba de aproximativ 60 la sută dintre angajaţii Arcelor Mittal, care lucrează în oţelării, laminoare sau care manipulează substanţe chimice şi carburanţi”, explică Petru Vaidoş. Potrivit liderului sindical, siderurgiştii se vor alege, în urma majorării salariului minim pe economie, cu o mărire de aproximativ 7 lei la salariu în februarie şi 8, până la aproximativ 10 lei în plus în luna iulie. Salariaţii hunedoreni spun că, în condiţiile scumpirilor anunţate pentru acest început de an, majorarea salariilor minime este singura care poate compensa pierderile prin inflaţie.

Amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei

Unii dintre angajatori adaugă că majorarea s-ar putea să-i afecteze pozitiv şi pe cei care lucrează “la gri”, respectiv cu un contract de muncă care stipulează un salariu minim pe economie, dar care mai primesc un bonus neînregistrat în actele contabile. Inspectorii de muncă hunedoreni afirmă că, din punctul de vedere al autorităţilor cu atribuţii în controlul muncii, majorarea salariului minim pe economie va impune noi verificări. Acestea vor fi făcute cu precădere în firmele mici şi mijlocii, dar şi în microîntreprinderi, acolo unde lucrează cei mai mulţi angajaţi, plătiţi doar cu salariul minim pe economie. Purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate, precizează că majorarea salarială va fi resimţită de hunedorenii a căror remuneraţie va creşte, abia în luna martie, când oamenii îşi vor primi salariile pentru februarie.

Tot atunci s-ar putea să înceapă să fie înregistrate şi reclamaţii la adresa patronilor care nu au operat modificarea la timp. Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe economie, garantat în plată. Conform proiectului de lege, angajatorii care vor stabili, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, salarii de bază sub nivelul celui prevăzut, riscă să plătească amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

Majoritatea lucrează în servicii

De majorarea salariului de bază minim brut pe ţară din luna februarie vor beneficia peste 436.000 de persoane care lucrează sectorul privat, şi mai bine de 677.000 de angajaţi, în cazul cuantumului de 800 lei lunar, aplicabil cu începere din 1 iulie. Autorităţile hunedorene nu deţin date referitoare la numărul persoanelor din judeţ care lucrează pe salariul minim pe economie, dar potrivit celor mai recente cifre înregistrate de Direcţia de Statistică a Judeţului Hunedoara (DSJ), în noiembrie 2012, peste 57.000 de hunedoreni munceau în sectorul serviciilor, aproape 51.000 în industrie şi construcţii şi alte 2.300 de hunedoreni lucrau în agricultură, vânătoare şi silvicultură.

Câştigul mediu brut în agricultură şi silvicultură era de aproape 1.360 de lei, în servicii de aproape 1.600 de lei, iar în industrie şi construcţii de peste 1.950 de lei.

About Ada Beraru