Forfetar în agricultură
Guvernul intenţionează introducerea impozitului forfetar şi în agricultură. Acest impozit se va aplica în funcţie de suprafaţa terenului pe care cetăţeanul o are în proprietate, dar şi în funcţie de calitatea acestuia şi culturile care se află pe el. Potrivit preşedintelui Cartel ALFA, Bogdan Hossu, impozitul va fi aplicat persoanelor fizice – este vorba de peste un milion de agricultori care fac agricultură de subzistenţă.
Majorare
Salariul minim brut pe economie va fi majorat în acest an în două etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungând astfel la 750 lei, iar din luna iulie va urca la 800 lei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. Proiectul de buget va fi aprobat miercuri de Guvern. Programul de guvernare al USL prevede pentru perioada 2013-2016 creşterea salariului minim la 1.000 de lei.
Contribuţie
Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 3,5% la 4% din venitul brut al salariatului, iar suma colectată este estimată pentru acest an la 3,05 miliarde de lei, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru acest an. Practic, salariaţii nu vor plăti mai mult, doar că din cota de CAS fondului privat de pensii i se va repartiza o pondere mai mare.
Supraimpozit
Petrom şi Romgaz, cei doi mari producători de gaze naturale din ţară, vor fi supuse unei taxe suplimentare de la 1 februarie. Pe măsura liberalizării pieţei de gaze, veniturile lor vor fi mai mari. Ca să aducă mai mulţi bani la buget, Guvernul va impozita veniturile suplimentare cu 60%. Venitul suplimentar este calculat ca o formulă ce ţine cont de valoarea investiţiilor în exploatare, preţul plătit de consumatorii casnici potrivit calendarului de liberalizare, volumele de gaze vândute acestor consumatori şi preţul pentru consumatorii non casnici.
Revizuire
Guvernul a modificat prognoza de creştere economică pentru anul acesta, de la 1,8% la 1,6%, potrivit proiectului de buget publicat luni de instituţie.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.