Poliţiştii hunedoreni şi-au făcut bilanţul pentru 2012 şi se declară mulţumiţi. La nivel naţional, statisticile în domeniu arată că infracţionalitatea este în continuă creştere, însă în judeţul Hunedoara numărul infracţiunilor sesizate a scăzut modest, cu două procente, în timp ce numărul infracţiunilor constatate a scăzut, şi el, cu 4 la sută.
Poliţiştii hunedoreni, sub coordonarea procurorilor, au reuşit anul trecut să-i identifice pe autori în toate cauzurile de infracţiuni cu violenţă cu urmări grave: omoruri, tentative de omor, lovituri cauzatoare de moarte, vătămări corporale grave. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara, Bogdan Niţu, poliţia a destructurat şi patru grupări infracţionale care săvârşeau infracţiuni de şantaj, înşelăciuni, tâlhării şi spargeri de biserici, au localizat şi arestat 24 persoane urmărite internaţional de autorităţile altor state pentru infracţiuni de furt, tâlhărie, înşelăciune, proxenetism, trafic de minori şi au recuperat o mare parte din prejudiciul cauzat prin comitere diferitelor infracţiuni contra patrimoniului privat sau a patrimoniul cultural naţional.
Este vorba despre icoane pe lemn şi sticlă, două monede de aur tip Koson şi 25 monede de argint de tip denar, ce figurau în urmărire internaţională, peste 4.000 monede şi circa 500 de piese susceptibile că fac parte din patrimoniul cultural naţional, majoritatea sustrase din siturile arheologice, 22 tablouri pe pânză şi icoane pictate pe lemn, opere ale unor pictori italieni, şi 17 cărţi vechi, toate datate din perioada sec. XVI-XVIII, despre care s-a stabilit că au fost traficate ilegal din Italia.
90 la sută – infracţiuni “urbane”
Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara (IPJ), comisarul-şef Liviu Gabriel Dumitru, anunţă că poliţiştii au urmărit anul trecut trei direcţii: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a hunedorenilor, creşterea autorităţii structurilor de poliţie şi pregătirea personalului pentru aderarea la spaţiul Schengen. În total, poliţiştii hunedoreni au înregistrat peste 17.300 de fapte penale. Într-un caz din zece oamenii legii au dat peste hoţi chiar în timp ce comiteau infracţiunile, reuşind să-i prindă în flagrant. În judeţul Hunedoara a fost începută urmărirea penală pentru un număr de aproape 8.800 de infracţiuni, aproximativ 90 la sută dintre acestea fiind comise în mediul urban. De asemenea, Liviu Gabriel Dumitru anunţă că anul trecut a scăzut şi numărul infracţiunilor economice sesizate. Poliţia de proximitate a soluţionat, şi ea, peste 3.400 de dosare penale.
Locul trei la urmărirea penală
La capitolul criminalitate, raportul anual pentru 2012 arată că IPJ Hunedoara ocupă locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de persoane cercetate (aproape 1.300), împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale. În total, anul trecut, hunedorenii au sesizat peste 13.700 de infracţiuni, dintre care 80 la sută au fost comise în oraşe şi doar 20 la sută la sat. Poliţiştii hunedoreni sunt, potrivit clasamentului dat publicităţii de IPJ, lideri la capitolul infracţiuni soluţionate, fiind urmaţi de poliţiştii deveni, apoi cei din Petroşani, Brad, Lupeni şi Petrila. Cei mai mulţi infractori sunt, după cum demonstrează statisticile, adulţi cu vârsta de peste 30 de ani, în timp ce numărul minorilor delincvenţi reprezintă aproximativ 4 la sută din total. Tot pe parcursul anului trecut poliţiştii hunedoreni au confiscat, în timpul celor peste 1.000 de controale, mai bine de 82.000 de metri cubi de lemn, dar – din fericire – nu au descoperit infracţiuni grave, cum ar fi tăierile masive de păduri sau defrişările.
100 de hunedoreni au rămas fără arme
Poliţiştii din judeţul nostru au desfăşurat alte patru campanii pentru prevenirea infracţiunilor de furt din locuinţe, autoturisme şi pentru prevenirea tâlhăriilor. Ei au organizat zeci de razii şi peste 32.000 de controale şi alte acţiuni. În urma verificărilor, poliţiştii au aplicat mai bine de 80.000 de amenzi, dar au confiscat şi 20 arme letale, 30 arme neletale, aproape 1.000 de cartuşe de calibre diferite, capse şi zeci de kilograme de articole pirotehnice. În judeţul Hunedoara există, în acest moment, opt magazine care comercializează arme şi muniţii, dar şi aproape peste 2.000 de posesori arme letale (care deţin la ora actuală 3215 de arme de foc) şi alţi aproape 1.900 de posesori de arme neletale. Peste 100 de hunedoreni s-au ales cu suspendarea dreptului de port şi folosire a armelor sau retragerea şi anularea permiselor de armă.
Arestaţi în Hunedoara, predaţi în S.U.A. şi Mexic
Pe baza informaţiilor transmise la nivel internaţional, au fost arestate pe teritoriul altor state şi predate către România 41 persoane urmărite în baza mandatelor de urmărire internaţională şi europene de arestare, alte 14 persoane fiind în prezent arestate în vederea predării (5 în Italia, câte 2 în Marea Britanie şi Germania, câte 1 în Belgia, Slovacia, Danemarca, S.U.A. şi Mexic). De asemenea, au fost localizate 24 persoane urmărite de autorităţile judiciare din alte state pentru furt, tâlhărie, înşelăciune, proxenetism şi trafic de minori, infractorii fiind arestaţi în vederea extrădării.
În baza acordului dintre Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul de Interne din Italia, un ofiţer din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a fost detaşat şi a participat la 3 misiuni de cooperare în cadrul proiectului ITAR.RO, derulate pe parcursul a şapte luni, sprijinind autorităţile italiene în rezolvarea unor cazuri în care au fost implicaţi cetăţeni români. În aceeaşi perioadă, poliţiştii din Italia, Belgia, Austria şi Franţa au făcut 63 de cereri de colaborare cu poliţiştii hunedoreni. Cu privire la dispariţiile de minori, la începutul anului trecut existau în urmărire naţională şapte copii. În cursul anului 2012 au fost daţi în urmărire 60 de copii şi au fost soluţionate 59 de mandate, astfel că la sfârşitul lui 2012 au rămas în urmărire opt minori, iar unul dintre aceştia este dat şi în urmărire internaţională, existând date că se află pe teritoriul Italiei.
Mai puţine nereguli în şcoli
Pentru ca elevii să nu ajungă delincvenţi, poliţiştii au organizat anul trecut trei proiecte punctuale şi trei campanii de prevenire. Printre proiecte s-au numărat: „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, pentru prevenirea faptelor penale comise de minorii sub 14 ani, „Să exmatriculăm violenţa” – pentru reducerea violenţei şcolare şi „Să învăţăm din greşeli” – pentru prevenirea infracţionalităţii în rândul elevilor de liceu. De asemenea, poliţiştii au derulat alte două proiecte menite să-i convingă pe elevi că alcoolul consumat în exces este extrem de nociv pentru fiecare dintre noi. Campaniile, în schimb, au fost organizate pentru creşterea siguranţei în vacanţă, dar şi în mediul online şi pentru prevenirea traficului de persoane. Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara, Liviu Gabriel Dumitru, susţine că, în urma proiectelor şi campaniilor de prevenire, numărul infracţiunilor comise în şcoli a scăzut.
Inspectoratul şi-a luat Dacia Duster
Pentru ca poliţia hunedoreană să funcţioneze, IPJ Hunedoara a cheltuit 61.000.000 de lei numai cu personalul, bani la care s-au adăugat aproape 5 milioane de lei, care au reprezentat cheltuieli materiale şi mai bine de 400.000 lei reprezentând ajutoare sociale: salarii compensatorii şi indemnizaţii pentru creşterea copiilor.
Anul trecut, I.P.J. Hunedoara a preluat cele 14 autovehicule Dacia Logan sau Solenza, deţinute în baza unor contracte de comodat, încheiate cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi a casat alte şapte autovehicule. În plus, IPJ Hunedoara a fost dotată, cu fonduri de la bugetul de stat, cu o autospecială de poliţie marca DACIA DUSTER, cu tracţiune integrală. După ce, la nivel naţional, s-a constatat că desfiinţarea posturilor de poliţie rurală nu a fost o idee bună, anul trecut şi în judeţul Hunedoara au fost reînfiinţate posturile de poliţie de la sate. Este vorba despre 55 de posturi, aflate în subordonarea a 8 secţii de poliţie rurală.
Prin intermediul Centrului Operaţional şi Apeluri de Urgenţă 112 s-au preluat 32.300 apeluri telefonice de la cetăţeni, fiind necesară intervenţia în aproape 17.000 de cazuri, dintre care la 14.200 s-a intervenit în mai puţin de 10 minute, iar în 240 de cazuri a durat mai mult de 20 minute până ce poliţia a ajuns la faţa locului. „Situaţiile din mediul rural, pentru care intervenţia a fost mai mare de 20 minute, au fost, în fiecare caz, verificate, existând justificări plauzibile, respectiv: distanţe mari de parcurs (35-40 de kilometri), drumuri nemodernizate, în unele situaţii patrulele fiind nevoite să se deplaseze pe jos, din cauza accesului dificil în zonă”, a precizat şeful IPJ Hunedoara, comisarul-şef Liviu Gabriel Dumitru.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.