“Este o poveste, să vină să o asculte…” – îndemnul aparţine celor şapte artişti care pun în scenă un concept inedit, în care poezia şi dansul se împletesc, alături de arii celebre din opere şi operete. Proiectul „Syncreto” şi-a propus promovarea muzicii culte în spectacole pentru publicul larg şi spectacolele au reuşit de fiecare dată să facă săli pline în oraşe, până acum, văduvite de spectacole cu muzică clasică.
La Deva, spectacolul acordează versurile lui Ştefan Augustin Doinaş şi Paul Eluard cu fragmente din opere şi operete celebre precum “Nessun dorma” a lui Puccini, “Hababera” din “Carmen” a lui Bizet şi “Duetul pisicilor” de Gioachino Rossini.
Un grup de şapte tineri artişti şi-a luat ca target oraşele mici care nu au filarmonică şi teatru şi aduce aici nu spectacole întregi de operă, ci momente din diverse piese. Conceptul a fost gândit de Cătălin Tibori, cel care semnează şi regia spectacolului şi se declară „poet şi actor independent”: „Eu cu Laura ne ştim de ceva vreme, este profesoara mea şi, într-o zi, când stăteam de vorbă, pur şi simplu, ne-a venit ideea, a fost, să zic, un fel de … potrivire miraculoasă. Pornind de la aceea idee, s-a întâmplat – Laura îl ştia pe Mircea Şonea, eu o ştiam pe Alina Ştefan şi uite aşa s-a înfiripat Syncreto”. Laura Mărginean este soprană la Opera Naţională din Timişoara, colegă cu tenorul Mircea Şonea. Alături de ei urcă pe scenă mezzosoprana Judit Kutasi, dansatoarea şi coregrafa Alina Ştefan, baritonul Alexandru Mocan şi lectorul universitar Aida Marc, doctor în muzică la Facultatea de Muzică din Timişoara, care îi acompaniază la pian pe artişti.
Un spectacol care a convins de la prima ieşire în public: „Publicul ne-a fost aproape întotdeauna, încă de la prima reprezentaţie, au fost acolo şi au ars alături de noi de la primele acorduri până la ultimul sunet din spectacol. I-am simţit aproape şi am continuat să facem acest lucru”, spune Laura Mărginean. Cei de la Syncreto au imaginat un spectacol total – muzică clasică, dans şi poezie – totul, într-o reprezentaţie cu adevărat de excepţie, care aşează arii din Mozart, Puccini, Bizet şi Verdi într-un format minunat pentru secolul XXl.
“L’improvisation” de Syncreto
Succesul „Syncreto” nu a aşteptat confirmarea timpului – aplauzele au fost instantanee: „Reacţia aceasta a publicului ne-a motivat şi ne-a arătat că suntem pe un drum bun, că aceasta este calea de urmat. De aici a fost mai uşor, lucrurile au început să meargă de la sine.
Până la urmă suntem oameni normali, care au o pasiune şi vor să o împărtăşească celorlalţi. Există o reciprocitate – nu se ştie exact cine dă şi cine primeşte, publicul este atât de cald şi se poartă atât de frumos cu noi încât te întrebi: „Ce am făcut eu ca să merit asta?” La acest mod se întâmplă totul în spectacolele noastre”, explică Cătălin Tibori. Proiectul lor a fost demarat de niciun an, undeva la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie 2012.
După ideea iniţială, la două săptămâni, au făcut primul spectacol: “Sunt oameni care nu au mai fost niciodată la operă şi sunt atât de impresionaţi de ceea ce se întâmplă şi uimiţi. Pentru ei, opera era o chestie foarte sofisticată şi credeau că nu prea e de ei, ca şi jazz-ul, credeau că trebuie să citească vreo 200 de cărţi înainte să ajungă la operă, să se îmbrace cumva. Dar de ce? Muzica este a tuturor: dacă vrei să vii în blugi, hai în blugi, dacă ai frac, îmbracă-te cu el”, povesteşte entuziast Cătălin Tibori. Proiectul propus de el, „traduce” într-un format facil, pentru publicul larg, piese considerate accesibile doar unui segment restrâns de iubitori de muzică. „Ne place să fim cât mai aproape de public, de sufletul lor, de aceea îmi place să cânt lângă public şi între oameni – să vadă şi să trăiască ceea ce simte artistul când e pe scenă”, dezvăluie tenorul Mircea Şonea.
Spectacol al emoţiilor
„Pentru fiecare moment al spectacolului noi muncim foarte mult – sunt ore şi zile întregi de repetiţie. După fiecare concert, stăm, analizăm, eventual urmărim toţi înregistrările să vedem dacă se putea face mai mult, ce am putea să îmbunătăţim şi să venim tot timpul cu ceva nou. În mare, suntem mulţumiţi de rezultat. Deşi suntem un grup tânăr, am reuşit să creştem de la un spectacol la altul”, este convinsă soprana. Frumuseţea pieselor alese, calitatea interpretării, bunul gust şi pasiunea sunt punctele tari ale unui spectacol care face de fiecare dată săli pline.
„E ceva să vezi spectacolul şi pe sticlă, dar la noi e ca şi în Caragiale – trebuie să-l vezi în natură, în poze e moft. Spectacolul nostru aduce o îmbunătăţire, o inovaţie majoră în viaţa artistică, pentru că noi l-am gândit de la început ca fiind „foarte în mijlocul spectatorilor. Ne-am propus să jucăm fără scenă, fără spaţii din acestea „muzeale”, unde lumea să se uite la tine ca la altar. Totul se face aproape de ochii spectatorului. Acest lucru a prins chiar de la început, spre mirarea noastră, care habar nu aveam cum vor reacţiona oamenii. Mircea chiar mai răpeşte câte o domnişoară din public şi o aduce în faţa publicului”, zâmbeşte poetul Cătălin Tibori. Pentru el este un vis împlinit: plecat din Orăştie, a revenit în oraşul natal cu un spectacol unicat în ţară, care produce emoţie nu doar publicului.
Deva este al patrulea oraş din judeţul Hunedoara unde Syncreto urcă pe scenă: „Este foarte greu să îţi exprimi în cuvinte emoţiile de artist, este o emoţie unică, ceva divin. Vin şi oameni care sunt familiarizaţi cu opera, care cunosc ce înseamnă un asemenea spectacol şi eu sunt omul care a păţit multe în timpul celor de la Syncreto. La Orăştie, o doamnă m-a impresionat foarte mult – a venit la mine şi mi-a spus: „Ştiţi, până acum am fost foarte impresionată de Domingo. De acum, dumneavoastră sunteţi pentru mine supremul”. Nu mi-a venit să cred. Câteodată îţi vine să plângi în asemenea momente”, recunoaşte tenorul grupului. Spectacolul este unul care nu trebuie ratat de niciun iubitor al muzicii de calitate. Evenimentul va avea loc duminică, 27 ianuarie, de la orele 18, la Centrul Cultural Drăgan Muntean din Deva.
Buna ziua,
Avem deosebita placere de a va invita Conferinta Timisoara Model United Nations 2015 avand tema „The Discipline of Peace. Fostering Concord in a Multicultural and Inter-Connected World”
Suntem Asociatia Tineretul ONU din Romania, Filiala Timisoara iar in perioada 14-16 mai organizam la Facultatea de Stiinte Politice Universitatea de Vest Conferinta Timisoara Model United Nations 2015.
Rugamintea noastra este daca ne puteti ajuta la promovarea evenimentului, va putem trmite in acest sens comunicatul de presa precum si cateva fotofrafii.
Pentru orice intrebare va stam la dispozitie si asteptam cu mare interes raspunsul dumneavoastra.
Va multumim.
Cu deosebita consideratie,
Echipa de organizare TMUN 2015
Persoana de contact
Corina Balanica
Mob.0756036729
e-mail:timisoara@unyouth.ro
http://www.timisoara.unyouth.ro
http://www.timisoara.unyouth.ro/tmun15/