Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,821 ori

“Elvii au intrat în febra olimpiadelor. A fost stabilit calendarul olimpiadelor pentru anul şcolar 2012-2013”, scrie pe site-ul cotidianului Glasul Hunedoarei. “ELF, elfi, s. m. (În mitologia popoarelor germanice) Fiinţă supranaturală imaginată ca un pitic, binevoitor sau răuvoitor, care simbolizează forţele naturii (apa, focul, pământul etc.)”. Dacă ne luăm după această definiţie, “elvii” din articolul Ralucăi Stroia sunt de fapt elfi, pentru că doar în limba engleză pluralul este “elves”, în română scriem “elfi”. Lăsând gluma la o parte, ştiu că era vorba despre elevi, pentru că n-am auzit încă despre vreo fiinţă supranaturală care să susţină examenele în locul elevilor. 

elvii

“Hoţ de capace de canal şi un minor calificat în furturi, prinşi în timpul unei razii”, scrie Mihaela Tămaş, în Glasul Hunedoarei. Înţeleg că nu sunt prea multe locuri de muncă disponibile în judeţ, dar cum o fi să ajungi să te califici în furturi? Ce abilităţi se cer pentru calificare, cine eliberează diploma?

minor calificat in furturi

“Sfecluţa a sfeclit-o”, zice un alt titlu din Glasul Hunedoarei. “O femeie din Cugir, judeţul Alba, Sfecluţa H., în vârstă de 41 de ani, a fost prinsă la cerşit, de poliţiştii Postului de Poliţie TF Orăştie, într-un tren”. Nu e nimic greşit aici, dar m-a amuzat atât de tare jocul de cuvinte din titlu încât n-am putut să nu vi-l arăt şi vouă.

sfeclutza

“Comemorare Maria Cioncan” este titlul unei ştiri din Mesagerul Hunedorean. Să-mi fie cu iertare, dar titlul ăsta sună a comunicat de presă: “Lansare produs X”, “Aniversare magazin Y”, “Comemorare sportiv Z”. Jenant, fie-i ţărâna uşoară sportivei.

comemorare

 

De pe site-ul HunedoaraMea.ro, o ştire cât se poate de românească: “Serviciul Permise lucrează sâmbătă, dar nu funcţionează”. Mi se pare la fel de românească precum vorba “Se rezolvă: nu se poate!”. De ce să fi stat angajaţii ăia acasă şi să-şi fi văzut de ale lor, când au putut fi târâţi la serviciu, unde nu şi-au putut face treaba cum trebuie?! “Serviciul de Permise şi Înmatriculări Vehicule Hunedoara anunţă că sâmbăta aceasta, când instituţia recuperează o zi liberă de sărbători, nu vor fi disponibile populaţiei mai multe activităţi din cauza modificării aplicaţiei informatice cu care lucrează instituţia. Serviciile care nu vor funcţiona sunt preschimbarea permiselor de conducere, examinare la proba teoretică şi programări / reprogramări în sistem informatic pentru obţinerea permisului de conducere”. În concluzie, sâmbăta trecută s-au băut nişte cafele la serviciu.

se rezolva - nu se poate

Tot de la HunedoaraMea.ro, o ştire de sezon: “Primăria Deva a cumpărat o autospecială pentru curăţirea zăpezii”. De ce “curăţirea” şi nu “curăţarea”? Păi… pentru că aşa a vrut autorul! De altfel, autorul (evident, necunoscut) a scris în ştire că autospeciala este pentru “a curăţa de zăpadă străzile şi căile de acces din municipiu”, da’ în titlu i s-a părut că sună mai bine “pentru curăţirea zăpezii” decât “pentru curăţarea zăpezii” sau chiar “pentru îndepărtarea zăpezii”, ca în reclamele la detergenţi.

curatirea

Tâmpiţelul care scrie “Gura lumii” din Mesagerul Hunedorean e foarte atent la bârfele judeţului, dar nu-i în stare să citească rubrica mea şi să înţeleagă cum stă treaba cu generalizările. I-am transmis de nenumărate ori că exprimarea “oraşul cu lămpaşe” sau “zona cu lămpaşe” e stupidă, dar el o ţine pe-a lui. Cine ştie, i-o fi greu să scrie “Valea Jiului”, cine ştie?! Oricum, să scrii de două ori într-o zi despre “regiunea cu lămpaşe” şi “capitala cu lămpaşe” e cea mai bună dovadă că eşti capsoman.

lampase

capitala cu lampase

Nici nu mai ştiu când şi cum am descoperit site-ul eHunedoara.ro, care-şi spune “portal informativ al judeţului Hunedoara” şi tot ce face este să preia ştirile de pe celelalte site-uri. De fapt, nici nu contează cum am dat peste el, important e că îl urmăresc şi uneori mai găsesc câte un titlu cum este “22 de tablouri pictate de artişti italieni, recuperate de poliţişti”. Ce se înţelege de aici? Că italienii nu ar trebui să mai picteze, pentru că poliţiştii sunt nevoiţi să “recupereze” tablourile lor? “Poliţiştii hunedoreni au reuşit să recupereze, anul trecut, 22 de tablouri ce au fost pictate pe lemn sau pânză, operele aparţinând unor autori italieni, se arată în bilanţul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Hunedoara, dat publicităţii luni, 21 ianuarie. Între piesele de valoare ce au fost recuperate de la infractori se mai numără icoane pe lemn şi sticlă furate din biserici monument istoric, peste 4.000 de monede şi 500 de piese furate din siturile arheologice”. Despre acestea din urmă ni se spune că au fost furate, dar cele 22 de tablouri pictate de pictori italieni de ce au fost recuperate? Cine le-a furat?

tablouri de italieni

Tot pe eHunedoara.ro am citit o ştire care zice că Apple ar putea lansa în 2013 trei noi modele de iPhone – de altfel, o ştire deosebit de interesantă pentru hunedoreni, despre care se ştie că sunt printre cei mai mari fani ai produselor Apple (vara, la orice terasă din oraşele şi satele judeţului poţi vedea câte cinci-zece laptopuri MacBook Pro, fiecare în valoare de 8-9.000 de lei, în fiecare gospodărie hunedoreană vei găsi cel puţin un iPhone 5 şi pe fiecare scară de bloc există cel puţin un iPad 3…winking. Lăsând – din nou – gluma la o parte, autorul acestei ştiri ar trebui să gândească de două ori şi să publice o dată. Mai bine mi-ar spune ce se mai construieşte în judeţ, ce taxe am de plătit, care mai e situaţia construcţiei autostrăzii, decât să mă “informeze” că anul ăsta e posibil să se lanseze pe piaţă trei telefoane care valorează cât salariul pe şase luni al unui hunedorean hărnicuţ.

aifon

În Ziarul Hunedoreanului, Monalise Hihn ne informează că “toate declaraţiile de avere şi de interese ale senatorilor din judeţ sunt postate pe site-ul www.ani.ro, pentru că angajaţii camerei superioare a Parlamentului nu le-au făcut încă publice. De asemenea, declaraţiile sunt valabile pentru 2011, cele pentru 2012 urmând să apară abia la mijlocul acestui an”. Or fi ele “valabile pentru 2011” (adică vechi ca naiba), dar asta nu a împiedicat-o să facă un “articolaş” despre averile aleşilor, cu titlul “EDIŢIA 2013. Averile aleşilor noştri (II)”.
Care-i problema? În afară de faptul că sunt declaraţiile de anul trecut, niciuna. A, da, poate faptul că site-ul www.ani.ro este plin de reclame şi am o vagă bănuială cum că nu ar aparţine Agenţiei Naţionale de Integritate. Declaraţiile de avere ale demnitarilor se pot găsi, în schimb, la adresa declaratii.integritate.eu.

ani punct ro

În epoca lui “VEZI AICI”, “N-O SĂ-ŢI VINĂ SĂ CREZI” şi “ŞOCANT: VEZI CE DECLARAŢII A FĂCUT ŞTEFAN BĂNICĂ JR. DESPRE DIVORŢUL DE ANDREEA BĂNICĂ!!!”, nici nu-i de mirare că unii jurnalişti din presa locală încearcă să copieze “reţeta de succes” a presei “mari”. Iată, spre exemplu, cum începe un articol scris de Carmen Cosman pentru Cronica Văii Jiului: “Dacă tot este în Bucureşti, proaspătul deputat Mircia Muntean ar putea ajunge mult mai uşor la Judecătoria Sectorului 2, unde se judecă dosarul său. Mircia Muntean trebuie să dea, marţi, ochii din nou cu judecătorii care au pe rol dosarul în care are calitate de inculpat. Şi, dacă tot se află al Bucureşti, în Camera Deputaţilor, ar pute ajunge mult mai uşor la Judecătoria Sectorului II, iar cauza penală să treaca măcar de prima instanţă, pentru că imediat se împlinesc 8 ani de când se află pe rolul instanţei bucureştene”. Presă, da?

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'