“Epidemia de gripă de la New York în atenţia medicilor hunedoreni” – este titlul unui articol din Accent Media. Cum această publicaţie este una cu tradiţie (adică nu-i de azi, de ieri, ci are câţiva ani buni de când “vede lumina tiparului”), autorul o fi considerat că virgulele şi chiar predicatele-s pentru începători, profesioniştii lucrează cu verbe subînţelese, iar când acestea trebuie să fie înlocuite cu virgule, nu le pune pentru că… nu ştiu de ce nu le pune. Poate-i prea bun pentru aşa ceva.
Asta lăsând la o parte subiectul articolului: medicii hunedoreni sunt îngrijoraţi de epidemia de gripă din New York deoarece…? Vin foarte mulţi new-york-ezi în judeţul Hunedoara, la ski la Straja, şi riscăm să luăm gripa de la ei? Cât de des zboară hunedorenii către New York, de au ajuns medicii să se îngrijoreze cu privire la epidemia de gripă de acolo? Oare medicii hunedoreni ştiu că africanii din Africa suferă de boli mult mai grave decât gripa, că acolo se moare de foame, de Ebola, de Malarie, de febră galbenă etc.? De ce nu se află aceste boli în vizorul medicilor hunedoreni?
Postul de televiziune Digi 24 ne informează că “285 de chiriaşi sunt locuinţele de protocol”. Probabil după dictonul “Statul sunt eu” enunţat de Ludovic al XIV-lea, şi cei de la – până acum – cea mai curată televiziune de ştiri consideră că locatarii vilelor de la stat sunt ei înşişi casele în care locuiesc. Nu că asta ar avea vreun sens, dar dacă lor le place să se joace cu cuvintele, eu de ce n-aş face-o?
Unde credeţi că am găsit titlul: “Efectul ŞOCANT pe care îl poate avea consumul de ASPIRINĂ”? Pun pariu că v-aţi gândit la Libertatea, Click sau Cancan (nu le citesc, mi se pare că unul chiar s-a închis, dar ştiu că sunt etalonul titlurilor tâmpite şi a non-ştirilor). Ei bine, nu. Am găsit acest titlu într-unul dintre puţinele ziare care mai publica informaţie şi nu cancan de pe net. România Liberă îi zice. Jurnaliştii din România sunt, de acum, liberi să publice tâmpenii, iar noi suntem liberi să nu le citim.
Şi totuşi… care este efectul ŞOCANT al consumului de aspirină? “Persoanele care suferă de afecţiuni cardiace sau care consumă aspirină în mod regulat, timp de mai mulţi ani, sunt mult mai predispuse să dezvolte o formă de orbire, potrivit unui studiu publicat de revista JAMA Internal Medicine şi citat de bbc.co.uk, potrivit Mediafax”. Potrivit, citat, menţionat şi iarăşi potrivit. Nu cumva să scrieţi voi un articol de-ăsta, mai bine luaţi mură-n gură de la Mediafax, care citează alte două surse, făcând astfel informaţia originală aproape imposibil de verificat! ŞOCANT!
Săptămâna trecută, în aceeaşi ediţie a Mesagerului Hunedorean, două ştiri publicate una după cealaltă: “Poliţiştii hunedoreni au ajutat la elucidarea unui omor în Serbia” şi “Poliţiştii hunedoreni şi-au făcut bilanţul”. Oare şi-au făcut bilanţul înainte sau după ce au ajutat la elucidarea omorului din Serbia?Cum ambele ştiri sunt semnate de Sorina Popa, nu îi pot găsi nicio scuză pentru repetarea sintagmei din titlu. Nu poate spune că n-a ştiut de ambele ştiri, din moment ce le-a scris – sau măcar semnat – pe amândouă.
Revenind la Accent Media, iată cum sună o ştire care ne informează că în comuna Şoimuş va fi construit cel mai mare parc de distracţii din Transilvania: “Parcul de distracţii va fi am – plasat pe un teren în su prafaţă de 7 hectare, situat pe malul râului Mureş, în imediata veci – nătate a tronsonului de auto – stradă Deva-Orăştie, de pe Cu – loarul 4 Pan European”. Văleeeu, câte despărţiri! Asta înseamnă că tehnoredactorul lor nu prea ştie cum se despart cuvintele în programul de tehnoredactare. Dar n-o să-l ajut tocmai eu, pentru că am mai scris cândva cum se face şi văd că tot degeaba. Mai bine să am de cine râde în continuare, că nu-i prima dată când văd cuvinte despărţite în ediţia online a publicaţiei Accent Media.
Nici lui Iulian Stroia, de la Servus Hunedoara, nu-i prea plac virgulele. Sau poate că se consideră şi el veteran în presa locală, aşa că nu mai are nevoie să se exprime în scris cu ajutorul virgulelor? Iată de ce spun asta: “Munca necalificată în topul prefeinţelor angajatorilor”. Prefeinţele sunt, de fapt, preferinţe, iar munca (necalificată) este subiectul acestei propoziţii. Predicat n-are, dar nici virgulă care să-i ţină locul. Comoditatea asta o să ne omoare!
Şi dacă tot am criticat-o pe Sorina Popa că scrie titluri asemănătoare, unul după altul, în ziar, nu pot să-i iert pe Iulian Stroia şi Aurora Tanalt, de la Servus Hunedoara, care au publicat pe site-ul ziarului ştirea amintită mai sus – “Peste 15.000 de hunedoreni s-au angajat în 2012”, respectiv “Peste 1.600 de femei s-au testat gratuit contra cancerului de col uterin”. Credeţi că dacă scriaţi “1.650 de hunedorence” în loc de “peste 1.600…”, se supăra cineva? Sau dacă scriaţi “15.531 de şomeri” în loc de “peste 15.000 de şomeri”, vă dădea AJOFM în judecată? Nu. Mai bine să ştim exact cum stăm, decât să aproximăm. Ştirile nu ar trebui să conţină aproximări.
Iată ce ne spune Cristina Ghenea, în Mesagerul Hunedorean: “Ideea de a construi, în Hunedoara, cel mai mare centru comercial din judeţ s-a dovedit a fi, în cele din urmă, doar o poveste pentru copii”. Desigur, stimată domnişoară. Investitorul israelian care intenţiona să construiască un mall în municipiul Hunedoara a vrut doar să ne facă pe noi să-i credem poveştile pentru copii. De-aia a cumpărat terenul în valoare de trei milioane de euro, doar ca să ne păcălească. La fel, a dărâmat construcţiile vechi de pe acest teren doar ca să ne facă nouă în ciudă cinci ani mai târziu, când a hotărât să se retragă. Nu contează că asta se întâmpla în 2008, după care a venit criza şi nimeni n-a mai avut bani de construit “temple ale pierzaniei”. Nu, important e că ziarista noastră se simte păcălită. Of, ce copii suntem!
Monika Baciu, de la Cronica Văii Jiului, încă nu a aflat, deşi lucrează în presă de ceva timp, că nu se pune niciodată virgulă între subiect şi predicat. Nu vreau să fac glume de autobază şi să mă refer la presa din Valea Jiului ca la una de mâna a doua, dar… serios? Virgulă între subiect şi predicat, în titlu?! “Foşti mineri, actuali brutari / «Eficientizarea» mineritului, decimează forţa de muncă”. Ruşinică!
Un alt titlu stupid l-am cules tot din Cronica Văii Jiului, de data asta de la un articol semnat de Diana Mitrache: “Săraci, dar au căldură”. “Sunt săraci, dar au căldură” sună mult mai bine. Şi de ce nu ar avea căldură oamenii săraci? Oare cât de bogat trebuie să fii ca să nu te judece un ziarist pentru că ai îndrăznit să nu degeri în mijlocul iernii în propria-ţi casă? Iată şi explicaţia ziaristei pentru acest titlu: “Nu au bani să-şi achite facturile, dar nu mor de frig”. (Ai naibii tupeişti, ar fi adăugat ea, dacă ar fi fost ziarul ei!) “Asta până la o defecţiune, când toţi se revoltă, deşi recunosc că nu au dreptul. Vorbim despre săracii din Colonia Petroşani, care locuiesc într-un bloc pe strada Tudor Vladimirescu. Locatarii din blocul social din Cartierul Colonie sunt privilegiaţi”. Sunt ferm convins că avem definiţii diferite pentru cuvântul “privilegiat”. “Chiar dacă nu plătesc, şi toţi recunosc asta, au căldură. Ei spun că sunt prea săraci ca să achite facturile […]”.
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.