Vor să muncească în străinătate

Articolul a fost vizualizat de 1,631 ori

Un trai mai bun, un loc de muncă sigur şi un salariu decent. Cu aceste dorinţe, câteva mii de hunedoreni au pornit în căutarea unui loc de muncă în străinătate, în cursul anului trecut. Deşi există multe metode de angajare peste hotare, cei mai mulţi aleg site-uri online de recrutare a forţei de muncă. Dovadă stau statisticile celui mai important site de acest gen din România. 

Hunedorenii care vor să muncească peste graniţe aleg, preponderent, domeniul construcţiilor

Hunedorenii care vor să muncească peste graniţe aleg, preponderent, domeniul construcţiilor

Potrivit statisticilor site-ului Tjobs.ro, judeţul Hunedoara se află în primele zece din ţară în ceea ce priveşte numărul de CV-uri depuse de persoane dornice să lucreze peste hotare. Cele mai căutate departamente au fost “hoteluri / turism”, “construcţii / amenajări”, “agricultură / silvicultură / zootehnie”. Destinaţiile de muncă principale au fost Germania şi Marea Britanie. Peste 63 la sută dintre aplicanţii din Hunedoara au fost bărbaţi, în timp ce numai 36,96% dintre CV-uri au fost trimise de femei. Explicaţia se regăseşte în faptul că femeile preferă contactul direct cu recrutorii profesionişti. Acestea aleg de cele mai multe ori să îi abordeze telefonic, sau la sediul acestora.

În schimb, bărbaţii hunedoreni utilizează foarte mult Internetul pentru a-şi găsi un loc de muncă în străinătate. Cei mai mulţi dintre aplicanţi sunt necăsătoriţi, au studii medii şi au copii în întreţinere. Astfel, mai bine de jumătate dintre aplicanţi sunt necăsătoriţi, 55% au copii, iar 27% au studii superioare. Cele mai vânate slujbe sunt cele în construcţii / amenajări, unde hunedorenii au depus 2.766 de aplicaţii şi alte 2.037 pentru oferte în hoteluri / turism. La departamentul “cercetare / dezvoltare” din judeţ s-a depus o singură aplicaţie.

Vânători de joburi

În 2012, numărul aplicărilor a scăzut, faţă de 2011, cu 28,73%, în timp ce numărul ofertelor de muncă a crescut cu 12,62%. “Această scădere se datorează schimbărilor de comportament ale candidaţilor. Dacă în urmă cu puţini ani, media de aplicări făcute de o singură persoană era de 15, în 2012, media de aplicări a scăzut la 11, ceea ce arată că aplicanţii au început să îşi trimită CV-urile doar către acele oferte potrivite lor”, apreciază Brînduşa Deac, PR Manager la Tjobs.ro.

Din judeţ, portalul a înregistrat 13.970 de aplicări în spatele cărora sunt persoane şi-au încercat norocul, anul trecut, pe site-urile de recrutare online pentru munca în străinătate. Germania şi Marea Britanie rămân în topul preferinţelor hunedorenilor dispuşi să ia totul de la capăt într-o ţară străină.

În statistica Tjobs apar însă şi destinaţii inedite precum Oman, Noua Zeelandă sau Insulele Caraibe. De exemplu, există 35 de aplicări pentru Kazakhstan şi 18 pentru Afganistan. În comparaţie cu România, salariul unui muncitor necalificat porneşte de la 6-700 de euro în domenii precum turism sau curăţenie şi ajunge până la 1.000 de euro în industrie sau construcţii. În aceleaşi departamente, în România, remuneraţia unui muncitor rareori ajunge la 3-400 de euro.

About Laura Oană