Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,298 ori

Scumpiri

Gazele naturale se scumpesc de vineri, doar pentru companii, cu 7%. Urmează încă trei creşteri de preţ succesive numai în acest an, astfel încât, la sfârşitul anului viitor, preţul plătit de companii va fi aproape triplu faţă de cel de acum. Şi consumatorii casnici vor plăti mai mult de la 1 iulie. Iar scumpirile vor continua cu 12% pe an, până în 2018, când preţul va fi aproape dublu faţă de cel de acum. 

Insolvenţă

Numărul firmelor româneşti care au intrat în insolvenţă de la declanşarea crizei, în 2008, a ajuns la aproape 90.000, dintre care 16.404 firme au intrat în incapacitate de plată în 2012, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Cifra reprezintă aproape 9 procente din numărul total de firme înregistrate în România.

Pronostic rezervat

Economia României a fost plasată de analiştii Băncii Mondiale pe locul al 12-lea în topul economiilor cu cele mai mici creşteri estimate pentru următorii 3 ani, cu un avans de 2,3%, potrivit Business Insider. Performanţa României este egală cu cea a Insulelor Fiji, dar inferioară celor ale insulelor Belize, Macedoniei, St. Vincent and the Grenadines şi, greu de ghicit, Bulgariei (+2,5%).

Majorări

Salariul de bază minim brut pe economie, garantat în plată, va fi, începând de la 1 februarie, de 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună, respectiv 4,44 lei/oră. De la 1 iulie, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă 4,74 lei/oră. În sectorul privat, 250.000 de români sunt plătiţi exact la nivelul salariului minim de 700 lei. Alţi 400.000 de români din sectorul privat sunt plătiţi cu salarii în zona 700-850 de lei.

Comision

BCR, cea mai mare bancă după active, taxează de luna aceasta persoanele care-şi plătesc facturile la ghişeele băncii cu numerar aplicând un comision de 4 lei per plată factură pentru clienţii instituţiei şi 8 lei pentru restul, reprezentanţii băncii afirmând că astfel vor să încurajeze utilizarea echipamentelor automate de plată.

About Adrian Sălăgean