Colţul cultural: Poetica tactilităţii

Articolul a fost vizualizat de 1,780 ori

Galeria de artă “Forma” din Deva este gazda unei expoziţii de excepţie. Maestrul Vasile Tolan a selectat pentru iubitorii de artă vizuală din Deva lucrări din creaţia sa care exprimă cel mai bine elemente reprezentative ale viziunii sale artistice. 

Vasile Tolan

Vasile Tolan

Un artist fidel creaţiei sale, Vasile Tolan a ales reprezentarea viziunilor sale prin expresia brută, în care materia şi spiritul, aceste două elemente ale existenţei noastre, sunt aşezate pe un suport, nu neapărat pânză. Într-o lume dominată de alb şi negru în multe din lucrările prezente la galeria din Deva, materialele de diferite feluri completează o stare pe care maestrul reuşeşte să o transmită privitorului.

A grupat lucrările într-un sector la intrare cu reprezentări în culori, în care formele geometrice transmit o stare de organizare, de logică, de acţiune elaborată, în care se simt prezente tumultoase ritmuri, ce dau dinamism ideilor din lucrări. Celălalt sector este dominat de alb şi negru, cu accente de tensiune şi mister. Lucrările nu au titlu, acest lucru, însemnând, după cum mi-a declarat, o invitaţie făcută privitorului, de a găsi subiectul şi de a stabilii care este conflictul existent în lucrarea din faţa sa, făcând din acesta un colaborator principal, care are menirea să contribuie la scrierea mesajului propus de artist.

Tehnica folosită este în general mixtă, între culoare (nu neapărat vopsea, uneori chiar spray) şi diferite obiecte, de la textile sau obiecte din lemn, hârtie, cenuşă, nisip sau chiar fragmente din obiecte găsite.

Vasile Tolan, un opzecist încadrat în istoria artelor contemporane, este categorisit de mulţi ca un artist vizual animat de barocul postmodernist, acest lucru derivând din folosirea materiei de diferite feluri. Tensiunea interioară pe care o transmite în lucrările sale vine şi arată modul personal în care artistul Vasile Tolan trăieşte bucuriile, tristeţile, nedumeririle şi percepţiile sale asupra exteriorului. Găsim la artist reprezentări realizate prin desene, litografii, tablouri sau obiecte pur şi simplu. În ultima vreme a realizat şi fotografii pe care trebuie să le cauţi atent în expoziţie, altfel rişti să crezi că sunt picturi.

După ce a pendulat o vreme între Cluj-Napoca şi Bistriţa, unde a avut o activitate artistică importantă, şi după o perioadă destul de lungă în care a trăit ca artist liber profesionist, în 2001 ajunge la Bucureşti, fiind şi în prezent cadru univesitar la Universitatea Naţională de Artă. Are, de asemenea, o dificilă responsabilitate în cadrul Conducerii Operative a Uniunii Artiştilor Plastici din România, activitate care din păcate îl opreşte să petreacă mai mult timp în atelier.

Iată câteva dezvăluiri personale despre arta sa: “Mă preocupă în egală măsură expresia materiei brute, diversitatea modului ei de manifestare, rezonanţa pe care o are şi expresia gestului liber, spontan, care vine din adâncurile fiinţei umane sau, cum ar spune Jung, din partea abdominală a ei. Mă tentează prea puţin figurativul (reprezentarea), doar în măsura în care acesta mă poate ajuta la crearea de forme, volume, ritmuri, fără să aibă trimiteri ideatice la reprezentarea respectivă. De cele mai multe ori, caut ca obiectul creat (pictură, grafică, fotografie sau obiect pur şi simplu) să aibă doar un mesaj comunicat vizual, direct, fără conotaţii, simbolistică sau alte trimiteri în zona conceptualistă, cel puţin până în acest moment. Aceasta întrucât consider plastica drept arta care spiritualizează prin excelenţă materia palpabilă, conceptul şi simbolul, noţiunile în general putând doar completa impactul vizual”.

A avut foarte multe expoziţii personale şi de grup şi am să pomenesc doar ţările unde a expus uneori de mai multe ori: România, S.U.A, Franţa, Spania, Portugalia, Serbia, Germania, Italia, Bulgaria, Grecia, China. Este prezent în colecţii şi galerii importante, atât din ţară dar şi din străinătate. Acum, aveţi ocazia să cunoaşteţi opera unui artist vizual român important. Aici, la Galeria de Artă “Forma” din Deva.

Nu rataţi această ocazie!

About Mircea Goian