Studiu: Cât valorează judeţul Hunedoara în bani?

Articolul a fost vizualizat de 2,618 ori

Dacă ar fi să evaluăm toată producţia judeţului Hunedoara pe un an de zile cam cât ar fi ea? Adică, în termeni de afaceri, cât valorează judeţul nostru dacă ar fi vorba să-l vindem la concurenţă cu economiile celorlate judeţe din România?

2,72 miliarde de euro

Judeţul HunedoaraUn recent studiu al econtext.ro arată că, cel puţin în anul trecut, judeţul Hunedoara valora 11,7 miliarde de lei, adică echivalentul a 2,72 miliarde de euro.

Mediocritate economică

Într-un top al economiilor judeţene, Hunedoara se află exact la mijlocul clasamentului, pe locul 21, din 42 de entităţi administrative incluzând şi Bucureştiul. Acesta este şi cel mai valoros din punct de vedere economic, cu 131,8 miliarde de euro, în timp ce judeţul cel mai ieftin este Mehedinţi, care a fost evaluat la 4,8 miliarde de euro.

Creştere “subunitară”

Studiul relevă şi potenţialul de creştere a economiilor judeţene în acest an. Astfel, pentru 2013, judeţul Hunedoara îşi va spori valoarea cu o sumă evaluată la 0,7 miliarde de lei. Creşterea economică prognozată în Hunedoara este similară cu augmentările economice din Alba, Buzău, Galaţi, Gorj şi Suceava.

Top creştere naţională

Doar 13 judeţe româneşti vor înregistra în acest an creşteri economice de peste un miliard de lei. Primul este din nou Bucureştiul, cu un +9,1 miliarde de lei, în timp de Sibiu, Bihor şi Arad încheie plutonul, cu o majorare de un miliard de lei a valorii lor de piaţă.

About Adrian Sălăgean