Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,296 ori

Buget infrastructură

Cele mai mari sume alocate pe locuitor pentru drumuri judeţene şi comunale din defalcările din TVA le regăsim în judeţele Hunedoara
(40 lei/persoană), Alba (38 lei/persoană) şi Sălaj (37 lei/persoană), iar cele mai mici în judeţele Galaţi (13 lei/persoană), Braşov (12 lei/persoană), iar pe ultimul loc, Ilfov (8 lei/persoană). Suma totală alocată din TVA pentru drumuri judeţene şi comunale este de 368,3 milioane lei.

Imobiliară

Potrivit unei analize făcute de compania de evaluare imobiliară Darian, citată de gandul.info, preţul apartamentelor vechi în Deva a scăzut de la începutul crizei până la finele anului trecut cu 28 la sută. Procentul plasează Deva pe locul 25 naţional în topul ieftinirilor la imobiliare.

Top bancar

România este prezentă cu o singură bancă, BRD, pe locul 490 dintr-un total de 500, într-un top al celor mai valoroase branduri bancare din lume. Ungaria este prezentă doar cu OTP Bank, pe locul 173, în clasamentul realizat de compania britanică de consultanţă Brand Finance. Bulgaria nu este reprezentată în clasament de nicio instituţie de credit.

“Import” de specialişti

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Bruxelles, că, urmare a solicitării Consiliului European de a face tot ce ţine de CE pentru a evita la maximum dezangajările de fonduri (adică pierderea acestora ca urmare a lipsei de proiecte eligibile), Jose Manuel Barroso s-a oferit să transfere “un număr suficient de oameni” să lucreze direct pe programe cu România.

Medicamente compensate

Potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, începând din luna martie, românii vor putea avea acces la tratamente noi. Vor fi introduse pe lista medicamentelor compensate peste 100 de medicamente pentru boli severe, cancer, boli pulmonare sau cardiovasculare. Românii plătesc, în medie, 40% din preţul medicamentelor, cealaltă parte fiind acoperită de stat, în timp ce occidentalii achită doar 10 la sută din preţul medicamentelor. Lista medicamentelor compensate din România nu a mai fost modificată de peste 6 ani.

About Adrian Sălăgean