Programul “Rabla” pentru tractoare nu are trecere

Articolul a fost vizualizat de 6,094 ori

Deşi statul le oferă aproape 4.000 de euro pentru fiecare tractor vechi care ajunge la fier vechi, fermierii hunedoreni nu se înghesuie să obţină un tractor nou cu “subvenţie”. Agricultorii spun că preţul mare al tractoarelor le face inaccesibile, în ciuda ajutorului oferit de Ministerul Mediului.  

Tractoarele de mare putere vechi sunt "cârpite” şi puse în continuare la lucru, din cauză că cele noi sunt prea scumpe

Tractoarele de mare putere vechi sunt “cârpite” şi puse în continuare la lucru, din cauză că cele noi sunt prea scumpe

Proprietarii de tractoare care înlocuiesc un vehicul vechi cu unul nou pot obţine o primă de casare de până la 17.000 lei, dar nu mai mult de 40% din preţul de achiziţie (fără TVA) al unui tractor nou sau maşini agricole autopropulsate noi, anunţă Ministerul Mediului. Fondurile totale pentru acest an sunt de 51 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) şi ajung pentru cumpărarea a circa 3.000 de tractoare sau utilaje agricole.

Seceta anulează profitul

Atât fermierii cât şi autorităţile din domeniu spun că, deşi voucherele sunt destul de valoroase, ele nu acoperă decât o mică parte din suma totală necesară pentru cumpărarea unui tractor. Mai mult, agricultorii susţin că seceta şi lipsa sistemelor de irigaţie au transformat agricultura hunedoreană într-un domeniu de mare risc, dacă nu unul păgubos. Haţeganul Iustin Vasiu, reprezentantul Nirvana Agro Com, o societate care activa în domeniul agricol, spune că a fost nevoit să îşi închidă firma pe care a înfiinţat-o în 1996, din cauza costurilor mari de producţie, pe care nu mai euşea să le acopere din recoltele anuale.

“În acest moment, agricultura este în colaps, costurile de producţie sunt foarte mari şi, din cauza secetei, nu se mai poate scoate profit în acest domeniu. La noi în judeţ nu există sisteme de irigaţie, motorina este scumpă, aşa că eu, de pildă, am închis firma după 17 ani de la înfiinţare. Sunt mulţumit că am ieşit la pensie, aşa că am un venit sigur, iar la agricultură nu îmi rămâne decât să renunţ. Cel mai probabil terenurile pe care le luasem în arendă şi le cultivam vor rămâne nelucrate, dacă proprietarii nu îşi vor permite să mai însămânţeze nimic pe ele”, afirmă Iustin Vasiu. Haţeganul adaugă că este aproape imposibil pentru un gospodar hunedorean care are un tractor vechi să completeze suma necesară pentru a cumpăra un utilaj nou.

Mai bine tractoare second-hand

Şi Viorel Gridan, reprezentantul unei companii care se ocupă cu creşterea vacilor (societatea comercială MAIULACT, din Hărău) spune că este extrem de dificil să îţi cumperi un tractor nou, aşa că el a apelat la varianta utilajelor second-hand, despre care precizează că este mult mai profitabilă. Chiar dacă are o fermă mare, în care creşte câteva sute de vaci, fiind unul dintre furnizorii cunoscutei companii Albalact (unul dintre cei mai mari distribuitori de lactate din România), hunedoreanul spune că şi-a cumpărat mai multe tractoare la mâna a doua şi unul singur nou, pentru care a luat un credit. “Mi-a fost foarte greu să achit tractorul nou. Am plătit de mi-au ieşit ochii din cap, pentru că un asemenea utilaj este extrem de scump”, povesteşte Viorel Gridan. Reprezentanţii dealerilor, pe de altă parte, spun că, pentru hunedorenii care nu au venituri foarte consistente sau suma necesară pentru a cumpăra un tractor de mare putere, există varianta achiziţionării unui tractoraş care să îi ajute în muncile gospodăriei.

Marinela Stan, specialistul în marketing al Agroutil Special din Deva, spune că firma pe care o reprezintă a vândut, în perioada octombrie-noiembrie 2011, şapte tractoare de 45, 70 şi 85 de cai putere în baza programului de reînnoire a parcului naţional de tractoare. Marinela Stan adaugă că tractoarele de 45 de cai putere, cu cabină încălzită, au fost cele mai căutate şi costă în jur de 11.000 de euro, o sumă accesibilă pentru agricultori. În schimb, fermierii spun că un tractor cu numai 45 de cai putere nu prea le este de mare folos când vine vorba de producţie masivă şi că un asemenea utilaj nu poate fi folosit decât în gospodărie. Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Hunedoara, Ioan Furcă, declară că ideale pentru fermierii care iau în arendă câteva zeci sau chiar sute de hectare de teren ar fi tractoarele puternice, dar preţul acestora ajunge până la 200.000 de lei.

Cine poate da tractorul vechi pe unul nou

Ghidul de finanţare a programului de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate precizează că sprijinul financiar de 17.000 de lei se poate acorda producătorilor agricoli care deţin în proprietate tractoare sau maşini agricole autopropulsate uzate înmatriculate pe numele lor. De asemenea, şi moştenitorii proprietarilor, dar şi hunedorenii autorizaţi ca persoane fizice sau cei care au întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale pot beneficia de programul “rabla” pentru tractoare. Printre potenţialii beneficiari se pot număra şi grupurile de producători sau organizaţiile recunoscute, care exploatează terenuri agricole sau deţin, cresc ori exploatează animale. Lista producătorilor validaţi în Program va fi publicată pe pagina de Internet a Administraţiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro).

Din acel moment, proprietarii de tractoare sau maşini agricole autopropulsate uzate se pot adresa producătorilor (dealerilor). După obţinerea de la producătorii validaţi a notelor de înscriere în program, solicitanţii trebuie să depună la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu cererile de finanţare, însoţite de documentele prevăzute în ghidul de finanţare. Statisticile arată că în judeţul Hunedoara, în 2010, au fost predate 42 de tractoare vechi, şi doar 10, un an mai târziu. Specialistul în marketing al societăţii devene Agroutil Special precizează că, anul trecut, programul “Rabla” pentru tractoare a fost sistat din lipsă de fonduri.

About Ada Beraru