Colţul cultural: Protest

Articolul a fost vizualizat de 1,290 ori

Ştiri negative pe care le auzim zilnic pe toate canalele media, filme cu violenţă la TV, emisiuni produse de trusturi româneşti sau cu administrare străină, asezonate cu limbaj trivial, greva foamei, mitinguri, scandaluri sexuale, invective aruncate de un potitician celuilalt, în postura de invitaţi la emisiuni tv, ai căror realizatori se laudă a doua zi cu ratingul uriaş pe care l-au obţinut din producţia cu pricina. Bănuiesc că ştiţi ce efecte produc toate acestea asupra societăţii româneşti. 

protestProtestez în acest colţ cultural, din dorinţa de a spune ceea ce gândesc şi de a nu avea sentimentul că sunt laş. Protestez din dorinţa de a lua atitudine şi poate că vor mai fi şi alţii care vor dori să facă la fel. Citiţi textul de mai jos şi vedeţi ce senzaţie încercaţi. Dacă rezistaţi până la capăt, veti afla ce propun pentru ameliorarea situaţiei.

Macabre

Un profesor din Cluj-Napoca a încercat să se sinucidă; un elev a fost înjunghiat lângă o şcoală; un profesor de sport a făcut sex cu o elevă în sala de antrenament; patru oameni au murit într-un accident de maşină; o bătaie între bande de interlopi a avut loc ieri noapte lângă restaurantul Unirea; un tramvai a deraiat, a intrat în coliziune cu un autoturism şi a rănit trei persoane; o profesoară a bătut un elev; două eleve s-au bătut în clasă; un poliţist beat a lovit un pieton şi a fugit de la locul accidentului; fiul primarului din Craiova a bătut un tânăr, care a ajuns la spital; în spital, Sexy Brăileanca a fost părăsită de iubitul ei care a fugit cu Sexy Tulceanca; o femeie în vârstă moare de foame; împuşcături în plină zi în centrul Capitalei; cadavrul femeii dispărute, găsit în Mureş; o elevă din Gorj şi-a ucis tatăl, etc.

Economice şi sociale

Se vor mări taxele; din acest an se vor impozita proprietarii de terenuri agricole; salariile vor fi îngheţate în anul 2013; urmează scumpiri ale preţului gazului; din sectorul bugetar vor fi daţi afară câteva sute de mii de angajaţi; evaziunea fiscală este în creştere; nu intrăm în spaţiul Schengen; nu primim toţi banii de la Uniunea Europeană; s-au stopat plăţile în agricultură; muncitorii de la Oltchim Vâlcea nu şi-au primit salariile de două luni; scumpirea energiei electrice va da peste cap preţul la alimente; un grup de nemulţumiţi a protestat în faţa Ambasadei Ungariei la Bucureşti; scandal uriaş la CSM; judecătorii nu sunt de acord cu alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al consiliului; un grup de admiratori protestează în faţa crematoriului Cenuşa, deoarece nu sunt de acord ca Sergiu Nicolaescu să fie incinerat; spitalele nu mai au medicamente; citostaticele pentru bolnavii de cancer sunt pe sfârşite; cursul euro creşte, cursul dolarului creşte, cei care au rate în valutele respective vor plăti mai mult luna aceasta; un protestatar şi-a dat foc în faţa guvernului; unul din 10 hunedoreni are ajutor de handicap; numărul firmelor radiate este aproape dublu; de mâine se scumpeşte benzina; constructorul a oprit lucrările la autostrada de pe culoarul lV, până ce Guvernul nu îşi va achita datoriile; pensiile nu se recalculează.

cioara vopsitaPentru a nu mai suporta agresiunile la care ne supun televiziunile, propun ca toate ştirile care fac parte din “categoria macabre” să fie difuzate după ora 24,00, la fel ca filmele horror sau XXX. În acest fel nu se interzice dreptul la liberă exprimare şi producătorii de asemenea orori pot să-şi vândă produsele categoriilor de oameni care se simt bine urmărindu-le. Amintesc că legea separă pe fumători de nefumători, de ce nu s-ar putea proceda în acest fel şi cu acele ştiri. Cele prezentate la categoria “economice şi sociale” să fie difuzate doar de la ora 21,00, când se presupune că la televizor nu se mai uită şi copiii. Nu am nimic de obiectat la subiectele care abordează teme politice şi care sunt de interes general. Bineînţeles că lucrurile ar avea altă înfăţişare şi „talentaţii producători” ar trebui să gândească altfel grila de programe. Chiar dacă propunerile mele par radicale, sunt convins că efectele benefice ar fi vizibile nu după mult timp. Altfel, situaţia va degenera tot mai mult şi într-o zi ne vom da seama ca va fi prea târziu. Dacă aveţi altă părere, spuneţi!

Dar să nu uităm că suntem la Colţul Cultural, aşa că vă invităm, JOI, 21 februarie, orele 17:00, la Galeriile de Artă “Forma” din Deva, la lansarea volumului CIOARA VOPSITĂ – pamflete şi istorii politice din Transylvania”, semnat de jurnalistul Alin Bena.

About Mircea Goian