Ce trebuie avut în vedere când vă deschideţi un cont la bancă

Articolul a fost vizualizat de 870 ori

Înainte de a alege banca la care să vă deschideţi un cont, trebuie să fiţi atenţi la câteva aspecte cheie. Cele mai importante sunt comisioanele pentru operaţiuni curente şi nu dobânda oferită. 

cont bancarContul de salarii

Virarea salariilor, ataşarea unui card de debit şi servicii precum debit direct au făcut ca românii să considere contul curent ca principal cont pentru păstrarea lunară a banilor. În consecinţă, contul curent este principalul vector prin care băncile încearcă să atragă clienţii. Deschiderea unui cont curent înseamnă primul pas în relaţia cu o anumită bancă, relaţie ce poate continua cu un depozit, un card sau un credit. De aceea, băncile sunt dispuse să ofere beneficii suplimentare unui produs destinat în principal pentru plăţi şi încasări.

Dobânda nu e totul

Dar, chiar dacă pare atrăgătoare, o dobândă mai mare este mult mai puţin importantă comparativ cu restul caracteristicilor unui cont curent. Chiar dacă banca oferă dobândă comparabilă cu cea a unui cont de economii, beneficiul obţinut poate fi anulat în totalitate de comisioanele mari percepute pentru diverse operaţiuni.
Pentru cei care primesc des bani, salariu, burse, donaţii comisionul perceput de bancă la încasare ar trebui să fie crucial. Spre exemplu, există bănci la care încasarea este taxată cu sume de 4-5 lei sau chiar mai mult.

Astfel, de fiecare dată când un client primeşte bani în cont, fie că este vorba de salariu, de decontarea anumitor cheltuieli sau de primirea unei sume de la un prieten, banca îşi va opri comisionul aferent. Cei comozi, care vor să facă des plăţi de facturi sau transferuri diverse, prin ordin de plată, ar trebui, de asemenea, să fie atenţi cât îi costă un astfel de serviciu sau cât plătesc pentru opţiunea de Internet banking.

About Adrian Sălăgean