Autorităţile şi instituţiile publice locale care în ultima zi a lunii ianuarie înregistrau arierate au o lună şi jumătate la dispoziţie pentru reducerea lor cu cel puţin 85 la sută. Edilii-şefi hunedoreni spun că, pentru a nu ajunge la blocarea conturilor, se vor împrumuta de la Trezoreria statului.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 3, din 30 ianuarie, specifică faptul că ordonatorii de credite ai bugetelor locale şi ai instituţiilor publice, care înregistrează arierate la data de 31 ianuarie, au obligaţia diminuării volumului acestora cu cel puţin 85 la sută, până în 31 martie 2013. Dacă municipiul Deva nu are datorii, celălalt mare oraş al judeţului, Hunedoara, înregistrează arierate în valoare totală de peste 9,9 milioane de lei. “Este vorba despre arierate care provin de la furnizorii de bunuri şi servicii”, precizează purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara, Silke Oprean.
Aceasta adaugă că autorităţile locale din Hunedoara intenţionează să acceseze un credit pentru a reuşi să respecte prevederile Ordonanţei. Şi municipiul Lupeni a adunat datorii în valoare de şapte-opt milioane de lei, afirmă primarul Cornel Resmeriţă. Cea mai mare parte a plăţilor restante provin dinspre şcolile din oraş, dar şi dinspre societatea de distribuire a agentului termic, Universal Edil. “În momentul de faţă trebuie să facem ceea ce ne zice Ordonanţa sau ceea ce este legal. Problema e că timpul este scurt, iar veniturile la buget sunt mici, în ciuda faptului că am mărit taxele locale cu 16 la sută. Asta pentru că majorarea taxelor nu implică, automat, şi o rată a încasărilor mai mare”, explică primarul din Lupeni.
Spitalele generează datorii
Şi în municipiul Orăştie autorităţile locale trebuie să facă faţă arieratelor. Primarul Ovidiu Laurenţiu Bălan este nemulţumit, însă, spunând că Spitalul Municipal Orăştie avea, la 31 ianuarie, datorii de aproape un milion de lei, dintre care suma de 340.000 de lei o reprezentau arieratele. “Datoriile figurează la spital, însă eu sunt ordonator de credite şi pentru această instituţie. Noi, pe primărie, nu avem datorii. O să vedem dacă ne permitem să luăm un credit, ca să acoperim aceste datorii şi arieratele.
Totuşi, în principiu, nu e corect să le preluăm noi, la primărie, pentru că tot noi va trebui să le plătim. Şi atâta timp cât toate comunele din jurul nostru nu au nici cinci lei de dat, dar beneficiază de serviciile spitalului, nu este corect să plătescă pentru asta doar Primăria Orăştie. Beneficiarii serviciilor medicale nu sunt numai ai noştri. Aproximativ o jumătate dintre aceştia provin din municipiu, iar restul pacienţilor vin din comunele învecinate.
Reprezentanţii Fiscului ne-au sugerat să luăm credite prin trezorerie, pentru a stinge aceste arierate”, declară Ovidiu Bălan. Primarul adaugă că, pentru a evita blocarea conturilor, aceasta ar fi varianta cea mai rapidă, iar dobânda ar fi ceva mai avantajoasă.
El precizează că, chiar şi în această situaţie, autoritatea publică locală nu ar putea să plătească decât utilităţile, salariile şi medicamentele necesare funcţionării spitalului urmând să fie asigurate prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Edilul-şef din Orăştie spune că a majorat taxele locale cu 16 la sută faţă de baza de impozitare, aşa că – în realitate – locuitorii municipiului plătesc doar cu 6 la sută în plus, comparativ cu anul trecut.
Unii consumă, alţii plătesc
Situaţia spitalului care “încarcă” primăria cu datorii apare şi la Haţeg. Primarul din Haţeg, Marcel Adrian Goia, spune că, din cauza datoriilor pe care le are spitalul din oraş, 11 oameni care lucrau aici au fost disponibilizaţi. Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara, Spitalul Orăşenesc din Haţeg avea, la sfârşitul lunii ianuarie, datorii de peste 273.000 de lei şi figura pe poziţia 63 în topul primilor 100 datornici pe judeţ. “Noi ne asumăm o parte din arieratele care sunt acolo, dar am informat atât Consiliul Judeţean, cât şi reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, că primăria nu poate să ţină un spital şi un liceu care deservesc toată Ţara Haţegului. Numai în decembrie am plătit 50.000 de lei pentru utilităţi, la liceu şi la cele două şcoli din oraş. Ori, dacă vin elevi la şcoli şi pacienţi la spital din toate comunele din Ţara Haţegului, mi se pare normal să contribuie atât la bugetul spitalului, cât şi la cel al unităţilor de învăţământ”, precizează Marcel Goia.
Gradul de îndatorare se dublează
Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara (DGFP), Florian Şerban, spune că, pentru a-şi achita aceste datorii, primăriile pot să ia credite prin intermediul trezoreriei statulului, dobânda fiind una foarte avantajoasă. “Este o dobândă la nivelul de referinţă a Băncii Naţionale a României, adică 5,25 la sută”, adaugă Florian Şerban. Şeful Finanţelor hunedorene mai spune că, dacă optează pentru această variantă de finanţare, primăriile pot ajunge la un grad maxim de îndatorare de 70 la sută din veniturile proprii, faţă de numai 30 la sută, cât era permis anterior.
Creditele sunt obţinute, practic, prin Ministerul de Finanţe, iar perioada de rambursare este de cinci ani. Şerban spune că până în data de 28 martie primăriile hunedorene care au arierate trebuie să anunţe Direcţia de Finanţe. Şeful DGFP menţionează că normele de aplicare pentru această lege încă nu au apărut. După aprobarea normelor, primăriile îşi pot depune dosarele la Direcţie. Ulterior, dosarele de credit vor fi trimise spre aprobare la Ministerul de Finanţe.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.