Ca să scape de cheltuielile suplimentare cu pregătirea ogoarelor pentru următorul ciclu agricol şi ca să nu-şi piardă subvenţiile, ţăranii din judeţul Hunedoara dau foc miriştilor şi păşunilor. Incendiile de acest fel din judeţ s-au înmulţit de cinci ori faţă de anul trecut, punctul culminant fiind atins săptămâna trecută. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) reclamă depăşiri ale normelor de poluare şi acuză Garda de Mediu. Garda de Mediu spune că nu are soluţie, în timp ce Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) a început să suspende subvenţiile pentru suprafeţele arse. Pe scurt, se repetă istoria de astă primăvară.

Pentru cele aproape 700 de incendii de vegetaţie uscată înregistrate în anul curent nu s-a găsit niciun vinovat
Poluare gravă
În ultimele trei săptămâni, staţiile automate de măsurare a calităţii aerului situate în patru oraşe hunedorene au indicat, în 12 zile, depăşiri de câte două sau trei ori ale limitelor de poluare admise. Asta după ce, în primăvară, când, din nou, au ars păşuni şi ogoare, numărul depăşirilor a fost de 25, într-o lună şi jumătate. “Staţiile de măsurare sunt situate în Deva, Hunedoara, Călan şi Vulcan. Situaţia arătată de acestea poate fi însă mult mai gravă, pentru că nu se acoperă decât o parte a teritoriului judeţului. Nu există nicio justificare pentru aceste arderi. Nu se poate să fim o ţară cu pretenţii europene şi să facem agricultură cu metode africane! În plus, Garda de Mediu nu-şi face datoria deloc nici în această situaţie invocând motive puerile!”, spune directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaş.

Peste 1500 de hectare de păşuni şi mirişti au ars în acest an pe raza judeţului Hunedoara, pentru că proprietarilor li s-a părut că aşa este mai simplu şi mai ieftin
APIA recomandă, ţăranii fac cum vor
Directorul APIA Hunedoara, Veronica Borungel, spune că, în primăvară, în patru cazuri s-a luat măsura scoaterii de la plată a unor suprafeţe curăţate prin ardere, iar în această perioadă se fac verificări din nou şi se vor aplica măsuri similare. “Este de neînţeles de ce se apelează la metoda asta a arderii, pentru că atât subvenţia pentru culturi agricole cât şi cea pentru păşuni acoperă costurile de curăţare a terenurilor în cauză”, spune reprezentantul APIA. Proprietarii au însă o soluţie de scăpare. Conform regulilor în vigoare, aceştia scapă de scoaterea de la plata subvenţiei dacă ei sunt cei care anunţă la poliţie incendierea terenurilor. Pe scurt, poţi să-ţi dai foc miriştii sau păşunii, după care mergi la poliţie, anunţi incendiu “cu autor necunoscut” şi-ţi iei şi subvenţia. Când eşti controlat de APIA, scoţi în faţă o copie după plângerea depusă la Poliţie şi ai şanse reale să scapi. Rămâne însă problema poluării aerului şi cea a distrugerii terenului.
Seceta şi preţul motorinei sunt de vină
Subvenţia acordată pentru un hectare de grâu sau porumb este de 171 de euro. În cazul păşunilor aceasta este de minimum 224 de euro, dar ajunge la 272 de euro la hectar pentru cele lucrate exclusiv manual, prin metode tradiţionale. Reprezentanţii APIA, spun că operaţiunile de curăţare a unui hectar de păşune nu costă mai mult de 500 de lei pe hectar, la fel şi în cazul ogoarelor. Iosif Bota, un fermier hunedorean care deţine 500 de hectare de culturi agricole în zona Orăştiei, spune că această cheltuială poate fi şi mai mică, dacă dispui de utilaje proprii, adică 200 de lei la hectar. Bota atrage însă atenţia că, mai ales în toamna aceasta şi seceta este de vină pentru întreaga situaţie: “Din fericire, eu am utilaje performante cu care am putut să-mi pregătesc terenurile aşa cum se cuvine, fără să fiu nevoit să dau foc. Nici nu agreez metoda asta pentru că este o prostie, mai ales că se distruge tot echilibrul biologic al solului. Cei care nu dispun însă de utilaje bune, pur şi simplu nu pot să-şi lucreze terenurile fără să de-a foc miriştilor, mai întâi, atât de tare este pământul. Nu se poate altfel. Seceta de anul ăsta a dat totul peste cap”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.