Cât de mari sunt, în realitate, taxele şi impozitele în România?

Articolul a fost vizualizat de 2,406 ori

Pentru veniturile noastre, chiar dacă sunt mai mici decât în alte părţi ale lumii, preţurile, taxele şi impozitele par uriaşe. Impozite si taxeO statistică recentă efectuată de compania de consultanţă şi audit KPMG relevă diferenţe notabile între impozitele şi taxele prelevate în diferite ţări ale lumii, cu valori extreme în cele mai neaşteptate locuri.

Impozit pe profit

Potrivit raportului KPMG, cea mai scăzută cotă a impozitului pe profit a fost înregistrată la nivelul anului 2012 în Muntenegru, de 9%. Următoarele ţări în clasament sunt Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Cipru, Gibraltar, Macedonia, Serbia, Paraguay şi Qatar, fiecare cu o taxă de 10%. Alte state cu fiscalitatea relaxată la acest capitol sunt Macau şi Oman, cu o cotă a impozitului pe profit de 12%. România are un impozit pe profit relativ scăzut, 16 la sută, ceea ce prezintă interes pentru investitori.

În 2012, Emiratele Arabe Unite au avut cea mai mare cotă a impozitelor directe, de 55%. Statele Unite au urmat în acest clasament, cu o cotă a impozitului pe profit de 40%, în timp ce Japonia ocupă a treia pozitie, cu o rată de 38,01%.

TVA

În ceea ce priveşte impozitele indirecte, Aruba are cea mai mică taxă pe valoarea adăugată (TVA), sau taxa pe cifra de afaceri/vânzări, de 1,5%. Ea este urmată de ţări precum Canada, Japonia, Jersey, Nigeria, St Maarten, Taiwan şi Yemen, fiecare cu o taxă de 5%. De asemenea, Saba, St Eustatius şi Curacao aplică o cotă de TVA de 6%.

În ceea ce priveşte ţările cu cea mai mare TVA, Ungaria se detaşează în Europa, TVA-ul având o cotă aplicată de 27%. Pe locul secund urmează Islanda, cu o rată de 25,5%, în timp ce pe a treia poziţie se clasează alte patru state din Europa (Suedia, Danemarca, Norvegia şi Croaţia). România a majorat cota de TVA de la 19% la 24% în anul 2010, ajungând astfel să se situeze la limita de sus a cotelor de impozitare, cu doar câteva puncte sub maximul de 27% din Ungaria.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean