Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 683 ori

Fonduri UE

Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) ar putea fi deblocat în aprilie, caz în care absorbţia fondurilor pe acest program ar creşte de la 14,45%, în prezent, la 35%, dacă până atunci vor intra plăţi de 250 milioane euro de la CE, potrivit Ministerului Economiei. Comisia Europeană a sistat programul, anul trecut, după constatarea unor deficienţe. 

Austeritate “Made in USA”

Preşedintele american Barack Obama a declanşat, vineri, tăierile bugetare a căror responsabilitate le-a imputat-o adversarilor săi republicani, după ce a avertizat că acestea vor determina un regres al principalei economii mondiale. Tăierile bugetare sunt de 85 de miliarde de dolari în exerciţiul bugetar care va expira la 30 septembrie.

Compensate

Datoria la medicamentele compensate este de 1,3 miliarde euro, reprezentând una dintre cele mai grave probleme ale industriei farmaceutice, din cauza recuperării la 300 de zile a banilor, dar după 16 martie, când va intra în vigoare Directiva plăţilor întârziate, termenul va fi redus la 60 de zile. Termenele de plată la facturile pentru medicamentele în regim compensat din România sunt unice în Europa. Până în prezent, toate ţările membre ale Uniunii Europene aveau obligaţia să plătească facturile la medicamente în termen de 30 zile. România avea obligaţia să plătească facturile furnizorilor de medicamente la 180 zile, un decalaj de plată de şase ori mai mare faţă de restul Europei. Cu toate acestea, în realitate, plăţile se făceau la intervale de 300 de zile, lucru care a dus la acumularea de arierate.

Inflaţie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna ianuarie 2013 comparativ cu luna decembrie 2012, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, însă România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE (5,3%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat). Comparativ cu luna decembrie 2012, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 23 state membre UE, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în trei state membre, inclusiv în România.

About Adrian Sălăgean