Anul viitor ar trebui să înceapă procesul de acumulare a apei în amenajarea hidrotehnică de la Mihăileni. Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, a declarat, luni, la Deva că lucrările care urmează a fi efectuate anul acesta vor beneficia de fondurile necesare. Rămân de stabilit costurile corecte pentru exproprierile care mai trebuie făcute, după care se va indentifica şi sursa de finanţare necesară.
“Este vorba despre o lucrare începută în urmă cu 25 de ani, care trebuie finalizată odată şi-odată, mai ales că barajul de la Mihăileni va rezolva problema inundaţiilor care au loc frecvent pe cursul Crişului Alb în localităţi precum Certej, Brad, Baia de Criş sau Vaţa de Jos. Lucrările la baraj mai costă 1 milion de lei, iar pentru echipamentele hidrotehnice necesare mai e nevoie de 4,25 milioane de lei. Trebuie să evaluăm corect şi sumele necesare pentru exproprierile ce mai trebuie făcute, pentru că propunerile făcute până acum mi s-au părut a fi un pic exagerate”, a declarat Lucia Varga.
Amenajarea de la Mihăileni va mai avea nevoie de o serie de lucrări, cum ar fi un pod peste baraj, sau un drum de control (situat pe malul sudic al viitorului lac – n.r.), însă ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură este de părere că aceste obiective mai pot suferi uşoare amânări, prioritatea zero fiind securizarea localităţilor de pe cursul Crişului Alb împotriva inundaţiilor, prin finalizarea barajului în sine. “Ne-am propus ca, în cel mult doi ani, investiţia de la Mihăileni să fie finalizată”, a adăugat Lucia Varga.
Manuale pentru primari
Lucia Varga s-a aflat luni la Deva pentru a se întâlni cu primarii din judeţ, cărora le-a prezentat un manual care să-i ajute să facă faţă mai bine situaţiilor de urgenţă provocate de inundaţii ori secetă. “Manualul a apărut într-o primă ediţie în 2006, pe când eram secretar de stat. Acum am reuşit să întocmim o variantă actualizată, modificată şi completată în funcţie de noile prevederi legale, care acoperă şi măsurile ce se impun în situaţii de secetă, nu numai în cazuri de inundaţii. Cred că este nevoie de el pentru ca primarii să ştie mai bine ce au de făcut în situaţii de urgenţă. Cred că este nevoie de o responsabilizare a primarilor şi a membrilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, astfel încât intervenţiile lor să fie mai eficiente”, a precizat ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură.
O altă noutate anunţată de Lucia Varga constă în întocmirea hărţilor de risc pentru inundaţii, hărţi care trebuie realizate de fiecare consiliu judeţean, demers ce urmează să fie finanţat din fonduri europene.
Cu tot respectul cuvenit daca nu suntem in stare sa finalizam barajul si sa asfaltam de la Petrosani la Obarsia Lotrului suntem de toata “ilaritatea ” !
In articol este o mica eroare: in suma de 1 milion necesara finalizarii lucrarilor la baraj intra si podul de peste baraj. Finalizarea drumului de exploatare de pe malul stang al acumularii va fi intr-adevar avuta in vedere doar dupa darea in folosinta a acumularii.
Guvernantii mint, oamenii continua sa sufere!