Un lac cu o suprafaţă de aproape cinci hectare şi o adâncime de 60 de metri a apărut în ultimii doi ani lângă oraşul Hunedoara. Apa a umplut pe jumătate fosta exploatare minieră de suprafaţă de la Teliuc, iar nivelul ei continuă să crească. Instituţiile implicate nu ştiu exact cum să procedeze în faţa acestei situaţii.
Transformare spectaculoasă
Exploatarea de suprafaţă a minereului de fier de la intrarea în satul Teliuc a funcţionat până în anii ‘90. O vreme, zona a fost păzită şi a beneficiat de lucrări de conservare. În ultimii ani, însă, doar doi-trei paznici au mai activat în perimetrul amintit, iar treaba lor era să se asigure că nu intră nimeni în cele trei puţuri de adâncime de pe marginile carierei (în aceeaşi zonă funcţionând cândva şi o exploatare subterană). Pompele de apă din carieră au fost demult dezafectate. Apa a început, încet-încet să se adune, provenind din câteva izvoare de suprafaţă, dar şi din subteranul fostei mine. Fenomenul a luat însă amploare în ultimii doi ani. Vechea baltă de câteva sute de metri pătraţi pe care o ştiau localnicii s-a transformat rapid într-un lac în toată regula. Conform evidenţelor Primăriei Teliuc, suprafaţa carierei este de 12 hectare.
Edilii locali spun că nivelul apei din lac va creşte până va ajunge la cel al pânzei freatice din zonă. Ţinând cont că la câţiva metri distanţă de marginea vestică a carierei curge râul Cerna, cursul fiind situat cu vreo 20 de metri mai sus decât actualul nivel al apei din lac, fenomenul este încă în plină desfăşurare. Dovadă sunt şi copacii care, vara trecută, se aflau pe marginea lacului, iar acum sunt pe jumătate în apă. Reprezentanţii Primăriei Teliuc estimează că, în ritmul actual, peste încă un an sau doi, suprafaţa lacului va ajunge la cel puţin 7 hectare.
Tristeţea minerilor, bucuria copiilor şi a pescarilor
Dacă hunedorenii care au muncit în minerit suspină ori de câte ori văd, din drum, ruinele fostei exploatări de la Teliuc, copiii din localitate se bucură. În ultimele două veri, lacul nou format a fost principala atracţie pentru ei. Şi pescarii din Hunedoara se bucură. Cum a dat un pic soarele, au şi ieşit la acţiune: “E super-fain aici, acum. Suntem doar eu şi tatăl meu. Taxiul din Hunedoara până aici ne costă 15 lei. Dac-am fi vrut să urcăm până la Cinciş, ne-ar fi costat 50 de lei”, spune Ştefan Bejan (48 de ani). “Prindem roşioară şi crap. Lacul a fost populat recent de o asociaţie de pescari. Acum e linişte, dar astă vară aproape că nu mai aveam loc unii de alţii pe-aici”, îl completează tatăl său, Gheorghe (67 de ani). Cei doi pescari nu se pot lăuda cu capturi spectaculoase înregistrate pe lacul cel nou de la Teliuc, dar sunt mulţumiţi că în acest loc nu sunt stresaţi de controalele jandarmilor, pentru că noua acumulare de apă nu este înregistrată încă prin hârtiile oficiale ale statului.
Soluţie pentru viitor: transferul la primărie
Exploatarea de la Teliuc aparţine statului român, care o administrează prin intermediul companiilor Conversmin şi Minvest. Până la această oră, zona ar fi trebuit ecologizată şi împrejmuită. Nu s-au găsit însă niciodată banii necesari. În plus, Conversmin şi Minvest au decis că mai urgentă este ecologizarea vechilor iazuri şi a haldelor de steril din zonă. Pentru stat, soluţia cea mai simplă ar fi transferul carierei în proprietatea comunei Teliuc. “Am văzut, în străinătate, asemenea cariere umplute de apă care au fost transformate spectaculos în zone de agrement. Eu unul sunt absolut de acord cu ideea transferului carierei către Primăria Teliuc. Chiar o să iau legătura cu primarul comunei pentru a discuta pe tema asta”, spune directorul companiei Minvest Deva, Daniel Andronache.
Primarul din Teliuc, Daniel Pupeză, pare mai puţin entuziasmat: “Am făcut deja două adrese către Minvest, Conversmin şi Ministerul Economiei, prin care ceream preluarea zonei, pentru că noi nu putem face nici măcar curăţenie în acea zonă, ce să mai vorbim de lucrări mai ample, fără a risca să fim apoi traşi la răspundere că am cheltuit bani publici pentru o proprietate ce nu aparţine comunităţii locale. Demersurile s-au blocat undeva pe traseu. Ar fi nevoie de o hotărâre de guvern prin care să ni se transfere zona în proprietate. Nu renunţăm la ideea preluării, pentru că avem deja persoane interesate să concesioneze zona. Din momentul în care am avea lacul în proprietate, am putea face un parteneriat public -privat pentru amenajarea zonei. Urgenţa de grad zero este însă securizarea ariei. Un băiat de 16 ani a murit anul trecut într-un puţ din acea zonă. Copiii se scaldă vara acolo, iar apa este foarte adâncă. Nu vreau să mai avem asemenea evenimente”.
Ar trebui adus la nivelul raului,atat accesul la oglinda apei cat posibilitatea de amenajare ar fi mai bune !