Deva şi Hunedoara, în topul violenţei în şcoli

Articolul a fost vizualizat de 2,031 ori

Un studiu al Centrului Judeţean de Resurse Hunedoara arată că cele mai mari oraşe ale judeţului sunt şi cele unde predomină violenţa între elevi. În cercuri familiare, unii profesori se declară aproape neputincioşi, iar dascălii tineri spun că se gândesc permanent să renunţe la o meserie umilitoare şi prost plătită.

violenta in scoliMajoritatea şcolilor hunedorene şi-au montat sisteme de supraveghere sau au paznici, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Cu toate acestea, elevii au comis, în doar patru luni, peste 450 de acte de violenţă care au ajuns la urechile dascălilor lor. Reprezentantul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara (CJRAE), Gabriel Ilieş, arată că Deva şi Hunedoara sunt primele două oraşe în topul violenţei în şcoli, cu o medie de 100 de cazuri de violenţă numai în primul semestru al acestui an şcolar.

Primele două mari oraşe ale judeţului sunt urmate, în acest clasament al violenţei şcolare, de Petroşani, Lupeni şi Călan, cu aproape 40 de cazuri de violenţă în şcoli, pentru fiecare oraş în parte. Raportat la numărul de elevi din oraşele amintite, cel mai prost stă zona şcolară Uricani, unde – deşi au fost înregistrate doar 25 de cazuri – rata violenţei în mediul şcolar este cea mai mare din judeţ: aproape 2,5 la sută.

Băieţii, de 9 ori mai violenţi

De departe, băieţii sunt mult mai predispuşi la violenţă decât fetele. O arată şi statisticile: din totalul incidentelor care au implicat violenţă în şcoli, în aproape 90 la sută au fost implicaţi băieţi, în timp ce doar unul din 10 cazuri au fost provocate şi au avut ca protagoniste fete. De asemenea, cele mai multe cazuri de violenţă se petrec în mediul urban: peste 85 la sută din total. Din nefericire, aproximativ o treime (aproape 90) dintre elevii implicaţi în cazurile de violenţă în mediul şcolar (peste 300 de elevi) recidivează şi se implică de mai multe ori în asemenea scandaluri, spun psihologii de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara.

Vârsta critică în ceea ce priveşte agresivitatea în şcoli este cea de 14 ani. Doar la categoria elevilor “de vârsta buletinului” s-au înregistrat aproape 30 la sută dintre cazurile de violenţă. În schimb, cei mai paşnici sunt copiii de 6-7 ani. Într-un singur semestru dascălii hunedoreni abia dacă au avut de-a face cu 2-3 cazuri de certuri sau agresivitate între micuţii bobocei.

Mai multă violenţă fizică

Potrivit studiului realizat de specialiştii CJRAE, cele mai frecvente cazuri de violenţă au fost vătămarea corporală (211) şi exprimare inadecvată (64). În plus, au mai fost înregistrate 24 de cazuri de distrugere de bunuri, 23 de ameninţări, cinci tentative de furt, trei violenţe fizice cu arme, dar şi două cazuri de hărţuire sexuală. Aceste acte au fost comise între elevi, dar psihologii au înregistrat şi peste 100 de cazuri de violenţă între elevi şi profesori. Dintre acestea, cele mai multe cazuri (mai bine de 60) au fost de violenţă verbală, violenţă fizică uşoară şi insulte grave (11) şi două cazuri de hărţuire sexuală.

Tags: ,

About Ada Beraru