Hunedorenii îşi reclamă patronii pentru neplata CAS

Articolul a fost vizualizat de 2,349 ori

Anual, sute de hunedoreni îşi reclamă patronii pentru diferite nereguli, iar cel puţin o treime dintre sesizări se referă la neplata drepturilor salariale şi implicit a obligaţiilor către stat. Din nefericire, inspectorii ITM nu pot să-i amendeze pe patronii care se sutrag de la plată, aşa că numai instanţele le pot face dreptate păgubiţilor.

Reprezentanţii ITM spun că discreţia privind identitatea reclamanţilor este garantată

Reprezentanţii ITM spun că discreţia privind identitatea reclamanţilor este garantată

Până astăzi, din totalul celor aproximativ 150 de de sesizări primite la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara mai bine de 60 au vizat tocmai neplata drepturilor salariale şi a contribuţiilor pentru asigurările sociale: pensii, sănătate şi şomaj. Inspectorii de muncă spun că, deşi colaborează permanent cu Direcţia Finanţelor Publice a Judeţului Hunedoara, nu deţin o statistică a firmelor restanţiere la plata obligaţiilor pentru contribuţiile asigurărilor sociale. De aceea, singura modalitate de a afla care sunt angajatorii restanţieri rămân sesizările angajaţilor nemulţumiţi. “Se întâmplă ca salariaţii să se teamă de eventuale repercusiuni, fiindu-le frică chiar şi de pierderea locului de muncă, însă aceştia trebuie să ştie că noi suntem obligaţi să păstrăm confidenţialitatea datelor conţinute în reclamaţii şi sesizări.

Astfel, niciodată inspectorii de muncă nu vor merge într-o firmă pentru a-i spune patronului sau administratorului cine a anunţat o anume neregulă. Pe de altă parte, sunt angajaţii care, înainte de depune o reclamaţie, chiar îşi anunţă superiorii că intenţionează să facă acest lucru, dacă nu i se dau drepturile cuvenite”, explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara (ITM), Sorin Istrate. Potrivit cifrelor înregistrate de ITM, numărul reclamaţiilor este în creştere de la un an la altul. Astfel, dacă în 2011, până la jumătatea lunii martie, inspectorii de muncă înregistraseră aproape 50 de reclamaţii pentru neplata obligaţiilor salariale dintr-un număr total de aproximativ 150, numărul acestora a a crescut la aproape 60 dintr-un total de 130 anul trecut şi a depăşit cifra de 60 anul acesta.

Fără stagiu de cotizare, fără drept de şomaj

Sorin Istrate spune că, în acest moment, legea nu le permite inspectorilor de muncă să aplice amenzi pentru neplata contribuţiilor pe care angajatorul le datorează statului. În schimb, în cazul în care constată neregului, reprezentanţii ITM pot cere în scris aplicarea unor măsuri remediale. Dacă nici până la al doilea control angajatorul nu se conformează, atunci acesta se poate alege cu amenzi. Şeful Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM), Vasile Iorgovan Velichi, declară că un angajat căruia patronul nu i-a plătit contribuţiile pentru asigurările sociale pierde, din punctul de vedere al specialiştilor agenţiei, atât stagiul de cotizare, cât şi dreptul de a primi ajutor de şomaj. De aceea, directorul AJOFM Hunedoara le atrage atenţia angajaţilor să ceară anual fişele fiscale de la angajatorii lor. În plus, în momentul încetării raporturilor de muncă prin concediere sau demisie, salariatul drebuie să ştie că patronul său este obligat, prin lege, să-i elibereze o adeverinţă care să ateste stagiul de cotizare, plăţile făcute şi un formular specific, care include chiar şi un tabel detaliat cu perioada şi numărul de ore lucrate.

E bine de ştiut că nici reprezentanţii AJOFM nu pot aplica amenzi. Singurele sancţiuni, în acest caz, pot veni de la reprezentanţii Direcţiei Finanţelor Publice, care deţin informaţii detaliate despre plăţile făcute. “Noi, de exemplu, ştim dacă angajatorul a depus declaraţiile necesare, pentru luna în curs, dar nu ştim dacă plăţile au fost făcute sau nu”, precizează Vasile Iorgovan Velichi.

Pensiile nu sunt afectate

Inspectorii de muncă precizează că măsurile luate în cazul în care depistează angajatori care nu plătesc contribuţiile pentru salariaţi diferă de a caz la caz. “Una este reaua-voinţă a angajatorului şi alta e un caz de insolvenţă, în care nu s-au recuperat banii pentru unele servicii prestate, iar firma are deja impus un grafic de plăţi pe care îl respectă pentru lichidarea datoriilor”, menţionează Sorin Istrate.

Din fericire, măcar în ceea ce priveşte pensiile nu trebuie să ne îngrijorăm: stagiul de cotizare, potrivit juristei Casei de Pensii a Judeţului Hunedoara, Laura Tanczel, este calculat în funcţie de sumele pentru CAS DATORATE statului, chiar dacă acestea nu au fost plătite ani la rândul de angajator. “Prevederea apare în articolul 48 din Legea 263 din 2010, privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, acesta arată că în sistemul public de pensii stagiul de cotizare se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat, de către angajator şi asigurat, în timp ce administrarea creanţelor care provin din contribuţii de asigurări sociale, constatarea şi sancţionarea ţine de ANAF şi Direcţia Finanţelor Publice”, adaugă Laura Tanczel.

About Ada Beraru