Surpriză neaşteptată: România a înregistrat o creştere economică de 4,4 la sută

Articolul a fost vizualizat de 1,626 ori

În noianul de informaţii economice alarmante, orice veste bună are ecouri largi. Aşa s-a întâmplat şi marţi când Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii estimările economice ale momentului. Potrivit INS, economia a crescut în al treilea trimestru din acest an cu 1,9% faţă de precedentele trei luni şi, surpriză, cu 4,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cifrele marchează cele mai mari creşteri din ultimii trei ani.

Din ianuarie până în septembrie 2011, economia românească a crescut, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu 2,7%. În ceea ce priveşte ponderea ramurilor, construcţiile au crescut cu 7,2%, agricultura a înregistrat o creştere medie de 25%, industria – 5,5%, iar turismul – 17%. Analiştii economici pun această creştere economică pe seama agriculturii, care în acest an a înregistrat o producţie record.

La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, încheiată săptămâna trecută, autorităţile şi instituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

Tags:

About Adrian Sălăgean