Editorial: Păpădie şi urzici

Articolul a fost vizualizat de 2,036 ori

Alimentele pe care le înghiţim s-au transformat din hrană în… combustibil toxic. Am vrut să evit termenul prea dur şi… exagerat (doar într-o măsură) de OTRAVĂ. Scandalul recent izbucnit pe piaţa alimentelor ne-a făcut să ne punem mâinile-n cap: macrou infestat cu Anisakis, lapte cu aflatoxine, carne de cal în loc de vită, antibiotice în loc de carne de curcan şi câte ne-or mai fi trecut prin farfurii şi prin stomac de-a lungul anilor… fără să ştim, fără să bănuim măcar… Din nefericire, problema şi nici şirul de nereguli nu se sfârşesc aici. Mai ales că începe postul şi o mulţime de hunedoreni se vor grăbi să îşi cureţe trupul, dar şi mintea şi spiritul, adoptând pentru şapte săptămâni o dietă vegetariană. Pericolele, însă, îi pândesc tocmai din galantarele cu legume colorate şi frumos ambalate.

Printre primii inamici: înlocuitorul numărul unu de carne, soia. Dacă e modificată genetic, este clar – avem o problemă. Singurul “avantaj” ar fi acela că modificările genetice fac soia, dar şi celelalte legume, rezistente la cantităţile tot mai mari de pesticide care le sunt administrate culturilor. Însă pericolul este şi mai mare şi vine din partea aditivilor.

Nutriţioniştii spun că agenţii de îngroşare predispun la perturbarea asimilării şi pot genera cancer de colon, glutamatul care dă acel gust irezistibil atacă sistemul nervos, polifosfaţii perturbă creşterea şi reduc densitatea oaselor, iar unii coloranţi pot genera alergii, dar pot dezechilibra şi sistemul imunitar! Cartofii prăjiţi cumpăraţi din comerţ este foarte posibil să conţină o substanţă numită acrilamidă. Ea le dă cartofilor, pai sau chipsuri, apetisanta culoare aurie. Singurul mare dezavantaj: este cancerigenă.

În plus, cartofii mari, crescuţi cu chimicale, sunt o adevărată tortură pentru pancreas, din cauza cantităţilor uriaşe de amidon pe care le conţin. Făina albă, nelipsită din dieta noastră zilnică, conţine şi ea cantităţi impresionante de amidon, care creşte imediat glicemia. Permanent agresat de hrana noastră cea de toate zilele, pancreasul trebuie să producă tot mai multă insulină. Asta doar până când… cedează.

În ce priveşte brânzeturile vegetale, produsele fast-food pentru vegetarieni şi dulciurile, compuse majoritar din grăsimi hidrogenate şi proteine vegetale, combinate cu monoglutamat de sodiu (când e cazul) au efecte dezastruoase asupra sănătăţii şi pot genera dependenţă şi tulburări de comportament. Băuturile răcoritoare şi energizante, ultimele de pe listă, sunt, de fapt, cele mai periculoase.

Zahărul în exces pe care îl conţin atacă nu numai pancreasul, ci şi sistemul nervos şi pe cel imunitar. Iar înlocuitorii zahărului sunt un adevărat dezastru, producând cancer, tulburări de concentrare, agresivitate sau irascibilitate, în timp ce alcaloizii din energizante au făcut deja mii de victime, deteriorând sistemul nervos al tinerilor sau ducând direct la infract. În aceste condiţii ne întrebăm cu toţii, cu ce ne-am mai putea hrăni, dacă mâncarea, în loc să ne fie medicament, nu ne mai este nici măcar aliment, ci lentă otravă. Şi totuşi…

Aveţi cumva de gând să ieşiţi în natură la sfârşit de săptămână? Luaţi, atunci, cu dumneavoastră şi un săculeţ pentru hrană şi plante de leac. Din urzici de martie, opărite cât să li se înmoaie ţepii, puteţi prepara cu ajutorul robotului de bucătărie un piure excelent. Nici n-o să vă daţi seama care e diferenţa între ele şi o porţie de spanac! Puternic detoxfiante, urzicile diminuează aciditatea organismului, cresc imunitatea şi scad riscul de cancer, ba mai şi echilibrează hormonal. Păpădia e şi ea o armă redutabilă, cu efecte detoxifiante şi regenerative, un adevărat elixir pentru ficat, colecist, pancreas, rinichi şi colon. De consumat în salate.

Şi, dacă ajungeţi cumva în zona cetăţilor dacice, veţi găsi dealuri întregi acoperite cu leurdă. Usturoiul dacilor. Ce face el? Reglează tensiunea arterială, împiedică formarea cheagurilor de sânge şi anihilează radicalii liberi. “Semaforul verde” al dealurilor neumblate ne indică, întocmai ca o busolă, care este direcţia spre sănătate. Daţi o raită prin supermarketul naturii – raionul verdeţuri! Sunt sănătoase, gustoase, de post, le luaţi gratis, ba mai primiţi bonus şi o zi de soare şi aer curat!

About Ada Beraru