Trei mii de lei brut. Un salariu de invidiat pentru orice hunedorean care are statutul de angajat. Trei mii de lei salariu înseamnă cu aproape 40 la sută mai mult decât salariu mediu brut pe economie, care este de doar 2.100 de lei. Cu toate că par bani mulţi, persoana ipotetică pe statul de plată al căreia este trecută suma de 3.000 de lei nu are motive să fie pe deplin mulţumită. Pentru simplu fapt că din ceea ce primeşte omul pentru munca lui, lăcomia statului se înfruptă copios. Cât?
Taxele taie înainte ca omul să cheltuie un leu
Din cei 3.000 de lei, contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale, al asigurărilor sociale de sănătate şi al Fondului de Şomaj reprezintă circa 500 de lei (Contribuţia la Asigurările Sociale (CAS) – 10,5 %, 315 lei; Contribuţia la Asigurările Sociale de Sănătate – 5,5 %, 165 de lei; Contribuţia la Fondul de Şomaj (CFS) – 0,5 %, 15 lei). Rămâne deci cu 2.500 de lei, dar această sumă se impozitează, conform legii, cu 16% (401 lei).
După ce i se reţin diferitele contribuţii şi impozite, salariatul “bine plătit” se întoarce acasă cu 2.100 de lei. Dacă omul stă la un apartament cu trei camere şi are o maşină cu cilindre de 1.600 cmc, el mai trebuie să pună deoparte lunar, dacă stă la Deva în zona B, circa 16 lei pentru impozitele locale. De-abia apoi salariatul îşi poate calcula şi organiza restul cheltuielilor.
După ce îşi face cumpăraturile şi plinul la maşină (300 de lei), omul îşi plăteşte întreţinerea (100 de lei), curentul (120 de lei), cablul şi factura la Internet (80 de lei) şi gazul (în medie, 100 de lei lunar). Constată cu această ocazie că din sumele achitate circa, 24%, adică 170 de lei, se duc tot la stat, sub formă de TVA.
Date 2012
În 2012, statul a încasat impozite pe profit, salarii, venit şi câştiguri de capital în valoare de 32,7 miliarde de lei. În jur de 21 de miliarde de lei, circa 3,6% din PIB, reprezintă încasările din impozitul pe salarii şi profit. La bugetul asigurărilor sociale angajatorii şi angajaţii au vărsat anul trecut circa 35,5 miliarde de lei. Suma s-a dovedit însă insuficientă, valoarea totală a pensiilor plătite în 2012 ridicându-se la peste 48 de miliarde de lei.
La bugetul asigurărilor pentru şomaj s-au strâns circa 1,3 miliarde de lei şi s-a cheltuit peste un miliard de lei, iar la Fondul naţional de asigurări sociale de sănătate veniturile au fost de 14,9 miliarde de lei, iar cheltuielile de 18 miliarde de lei. În ceea ce priveşte încasările din taxe locale, anul trecut, administraţiile financiare din teritoriu au colectat 4 miliarde de lei din impozitul pe proprietate.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.