Potrivit agenţiei de brokeraj XTB România, citată de capital.ro, dobânzile la depozitele în lei pot depăşi 6,5%, în acest an, şi par atractive pentru perioada în care leul este căutat de investitori. Compania mai arată că în zona plasamentelor cu un grad sporit de siguranţă, depozitele în lei, ajungând şi la dobânzi de peste 7,5% în ianuarie anul trecut, ar fi fost cea mai bună idee de economisire.
Potrivit experţilor, dobânzile mai mici la euro şi dolar faţă de cele pentru moneda naţională nu au fost contrabalansate de deprecierea leului, întrucât aceasta a fost temperată de mişcarea favorabilă a monedei naţionale din decembrie. Depozitele în euro ar fi câştigat competiţia dacă performanţa leului nu ar fi fost atât de bună pe final de an.
Risc la dobânzi mai mari
Potrivit companiei de brokeraj, în 2012, cei care şi-au asumat riscuri mai mari au fost remuneraţi consistent. Astfel, o investiţie orientată asupra sectorului financiar de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ar fi adus un câştig de 31%, fără costuri de tranzacţionare şi impozit pe profit. De asemenea, plasamentele pe pieţele internaţionale ar fi fost, la rândul lor, o opţiune excelentă.
Randamente diferite la fondurile mutuale
Fondurile mutuale au adus randamente diferite, în funcţie de activele în care au investit. Cele monetare şi de obligaţiuni s-au situat în apropierea, dar deseori sub câştigurile înregistrate din cele mai performante depozite bancare, în timp ce fondurile de acţiuni şi cele diversificate s-au apropiat de randamentele înregistrate pe bursă de investiţiile în sectorul financiar, fără a reuşi să le depăşească însă. Cele mai performante fonduri au fost cele care au reflectat evoluţia indicilor, locul fruntaş fiind rezervat Certinvest BET-FI Index, cu un plus de 39%.
Fondul BT Index a adus, la rândul său, performanţe peste cele ale fondurilor administrate activ, aducând un câştig de 27%.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.