Editorial: PDL se rupe. PNL ia fălcile, PSD nurii

Articolul a fost vizualizat de 1,887 ori

Fenomenul nu e nou. Pedelizarea USL-ului a început demult, Frunzăverde şi Stînişoară fiind doar nişte borne mediatice ale unui transfer mai amplu şi mai discret, care a avut ca principală gară de destinaţie zona liberală. 

Perspectiva PDL de a construi în România o opoziţie puternică şi eficientă este o utopie. Din această perspectivă, singurul lucru relevant care pare să reiasă după alegerile de sâmbătă a democrat-liberalilor este o bifurcare a exodului. Practic, PDL s-a rupt exact pe linia de minimă rezistenţă a USL-ului. Aşa reiese şi din declaraţiile liderilor USL, care par pregătiţi să “împartă” prada politică înaintea unei răfuieli intestine. Premierul Ponta l-a etichetat ca looser pe Vasile Blaga chiar în timpul convenţiei şi, ca să nu fie nici confuzie, s-a grăbit să-l arunce pe “fălcos” în braţele lui Antonescu.

“Eu cred că este dreptul legitim al PNL-ului, practic, de a reface unitatea dreptei absorbind PDL-ul domnului Blaga şi cred că, în 2016, dacă România va avea o forţă politică puternică de centru stânga, cum este PSD, şi o forţă politică de centru dreapta, cum e PNL, inclusiv cu PDL-ul domnului Blaga, lucrul ăsta nu poate fi decât benefic pe termen mediu şi lung pentru România”, susura premierul, tăind orice elan, real sau închipuit, al lui Blaga spre PSD, dar şi orice plan pe termen lung a USL-ului.

Altfel se prezintă situaţia cu falanga Udrea, despre care premierul a spus că este un Traian Băsescu cu fustă, adică exact ce s-a străduit preşedintele şi Elena Udrea să confirme toată campania. Să observăm şi abordarea prietenoasă către PSD pe care Udrea a folosit-o în moţiunea sa, spre deosebire de atitudinea extrem de neîngăduitoare faţă de liberali: “PNL şi-a pierdut direcţia şi a virat spre centru-stânga şi are o conducere autoritaristă şi conflictuală, al cărui singur scop este acapararea puterii. (… ) PSD este un partid cu care dialogul politic este necesar pentru orice proiect mare de dezvoltare a României”. Clar, nu?

Antonescu, pe de altă parte, vede un avantaj într-o alianţă cu PDL – Blaga, în timp ce acesta din urmă consideră esenţială, în situaţia dată, o deschidere a partidului, nu imediat şi nu spre altcineva, ci spre partidul cu săgeata galbenă.

Aceste înregimentări ale falangelor pedeliste fac şi ele parte din cursa înarmărilor care ia viteză în ultimul timp în USL. Cele mai recente evoluţii din Uniune ne fac să intuim că ruptura nu pare foarte îndepărtată. Liberalii îşi fac comisie de regionalizare separată, Crin Antonescu declară că politica economică a Guvernului nu e clară, iar Victor Ponta mărturiseşte că regretă suspendarea preşedintelui din vară. Este aşadar de aşteptat ca fiecare să-şi întărească poziţiile cu partea din PDL smulsă. Ponta pentru a-şi asigura o majoritate, iar Antonescu pentru a-şi ascuţi şi mai mult poziţia antagonică în lupta pentru fotoliul prezidenţial.

About Adrian Sălăgean