“Ce facem cu ăia de la Hunedoara?”. Întrebarea aceasta se pare că este pe buzele unor oficiali din Arad şi Timişoara, care nu ar dori ca judeţul Hunedoara să intre în componenţa viitoarei regiuni de dezvoltare Vest. E drept că nici conducători ai judeţului Hunedoara n-ar vrea ca centrul administrativ al viitoarei regiuni să fie într-un oraş mare, ca Timişoara şi Aradul, ci într-unul mai mic: Deva sau Reşiţa, pe modelul statelor americane ale căror capitale au fost desemnate oraşe mai mici, oferindu-li-se astfel o şansă în plus pentru a mai recupera din handicapul pe care-l aveau faţă de marile centre economice deja formate.
De ce “ăia de la Hunedoara” n-ar fi buni pentru Vest? Doar pentru simplul fapt că, ştiut lucru, bănăţenii sunt mai făloşi?! E drept şi că, din punct de vedere istoric şi geografic, Hunedoara a făcut şi face parte parte din Ardeal. Ba chiar o vreme oraşul Hunedoara a fost capitala întregului Ardeal. Asta a fost însă demult şi nu are rost să venim cu argumente ce datează din Evul Mediu, ar spune unii. Alţii ar încuraja ideea atât de tare încât ar spune: “Ba da! Hunedoara ar merita să deţină capitala viitoarei regiuni de dezvoltare, pentru simplul fapt că aici a început să bată pentru prima oară inima poporului român, imediat după retragerea aureliană de la 275”.
“Sunteţi rămaşi în urmă” ar răspunde bănăţenii unor asemenea argumente, apoi, aproape sigur, tot ei, bănăţenii, ar aduce aminte că la Timişoara a funcţionat primul bec dintr-o instalaţie electrică de iluminat public, primul teatru cu stagiune permanentă, prima fabrică de bere, primul tramvai electric şi aşa mai departe.
Da, e drept, pe vremea-n care la Timişoara se amenaja prima instalaţie electrică de iluminat public, în Hunedoara se construia prima linie ferată minieră din Ardeal. Tot cam pe-atunci, pe când la Timişoara se ridica primul spital municipal, la Govăjdie se punea în funcţiune cel mai modern furnal din Europa. 100 de ani mai târziu, cam pe când la Timişoara se realiza prima reţea electrică de iluminat public de pe continent (1885), la Hunedoara începea să producă cea mai modernă uzină de fier din Europa. E drept, că Timişoara este oraşul cu cele mai multe astfel de premiere din România. E drept că şi Aradul se poate lăuda, aparent, cu mult mai multe date istorice favorabile lui decât Deva sau Hunedoara, însă istoria nu justifică o abordare pe ton de superioritate a politicienilor din vestul ţării, referitoare la hunedoreni.
Dacă aş auzi un politician din Timişoara întrebându-se “Ce să facem cu ăia de la Hunedoara”, i-aş aminti că “ăia de la Hunedoara” au furnizat Timişoarei, în ultimii 30 de ani, mii de creiere luminate, rămase în capitala Banatului, plus zeci de mii de oameni buni de lucru, poate chiar mai harnici decât bănăţenii”.
Unuia din Arad i-aş spune simplu: “Ăia de la Hunedoara v-au dat oţel să vă faceţi voi vagoanele alea cu care vă tot mândriţi de vreo 100 de ani încoace”. Pare patetică şi uşor răutăcioasă argumentaţia, recunosc, însă trebuie să începem de undeva în dezbaterea privind regionalizarea. După cum par a sta lucrurile la această dată, varianta “distribuirii” Hunedoarei într-o regiune cu alte judeţe din Ardeal cade.
Se vorbea până nu demult de o regiune mai mică, formată de Hunedoara şi Alba, ori de una în care cele două judeţe deja amintite să fie incluse cu Sibiul şi Braşovul într-o regiune mai mare. Slabe şanse, pentru că mai toate opiniile politice actuale, încă spuse cu jumătate de gură, converg spre menţinerea actualelor zone de dezvoltare. Nu ne rămâne decât să aşteptăm cele trei variante de regionalizare ce vor fi propuse de vicepremierul Dragnea şi să sperăm că liderii politici ai Hunedoarei au deja pregătite argumente pentru durele negocieri ce vor urma. Important este ca, măcar peste 10 – 20 de ani, hunedorenii să nu mai fie consideraţi “ăia, săracii”, pe care unii mai bogaţi şi mai făloşi să fie nevoiţi să-i “tolereze” în aceeaşi regiune cu ei.
P.S.: Cunosc personal 10 timişoreni cu case de vacanţă pe raza judeţului Hunedoara (la Cinciş, la Săcărâmb, la Straja…, însă nu ştiu niciun hunedorean cu casă de vacanţă în judeţul Timiş.
Si as mai adauga:
– primarul Aradului este hunedorean (din Brad)
– primarul oraşului Sânnicolau Mare este din Hunedoara, mai precis din satul Tomesti…
Dar despre ingamfarea si emfaza banatenilro, care, fie vorba intre noi, a intrecut-o demult pe cea a miticilor, sa nu mai discutam.
Fostul primar din Sanicolau…
Capitala care nu intereseaza pe nimeni
Ce facem cu aia de la Hunedoara? Nu asta se intreaba cei din Arad sau Timisoara, ci cu totul altceva. Banatenii, falosi sau nu, vor cu totul si cu totul altceva. S-au saturat sa fie martori la mocirla izvorata de pe meleagurile dambovitene, fie ea politica, culturala sau de orice alt fel, care acapareaza putin cate putin, dar sigur, intregul taram romanesc. Banatenii vor AUTONOMIE. Vor sa ia singuri deciziile care le afecteaza viata. A nu se confunda cu independenta, care e cu totul altceva. Vor ca banii din taxe si impozite sa fie cheltuiti in zona lor, nu sa mearga la Bucuresti, de unde reprezentantii autoritatii centrale sa ii redistribuie dupa bunul plac. Exemplu concret. Boc a fost prim-ministru si i-a dat finului Tise, cercetat pentru coruptie, bani sa faca un stadion nou, de zeci de milioane de euro. I-a dus pe cei de la Nokia de manuta tot la Cluj, dar finlandezii au fost magari si au plecat. Culmea culmilor, a construit o autostrada de vreo 45 de kilometri, care face ce? Nu leaga doua orase, nu are o finalitate concreta. Dar a tras omul pe turta clujenilor lui cat a putut. Va rog sa va aduceti aminte cum aratau soselele din Moldova in timpul guvernarii Nastase in comparatie cu cele din vest. A bagat bani infractorul acolo de unde a venit grosul voturilor.
E oare un lucru asa de rau ca banatenii vor sa fie “fruncea”? Ca vor sa fie primii? Concurenta si dorinta de a fi cel mai bun nu poate decat sa aduca cu sine lucruri pozitive. Care este explicatia faptului ca anual sute de studenti din Targu Jiu, Craiova, Severin, Hunedoara sau Valcea aleg sa se stabileasca dupa terminarea facultatii la Timisoara? De ce aleg in primul rand sa urmeze acolo cursurile unei universitati? De ce de-a lungul timpului migratia populatiei pe teritoriul Romaniei a avut loc intotdeauna de la est la vest si niciodata invers? Banatul e un exemplu de multiculturalitate. Unguri, sarbi, nemti, bulgari, croati, slovaci traiesc de generatii in armonie cu romanii sau tiganii.
De ce aleg timisorenii sa cumpere case de vacante la Cincis sau Sacaramb? Pentru a scapa de betoanele, praful si tumultul orasului, este evident. Si mult mai important este pentru ca isi permit sa cumpere. Dognecea sau Ocna de Fier, doua localitati foste miniere, asezate intr-un cadru montan superb, in Caras-Severin, au fost luate cu asalt de timisorenii sau resitenii doritori de case de vacante inca de acum 20 ani. Odata de mineritul a fost ajutat sa-si dea duhul, oamenii locului au inceput sa plece spre alte meleaguri unde au gasit de munca, iar casele au fost vandute la preturi de nimic. La ora actuala, cam un sfert din casele din Dognecea au destinatia “de vacanta”. Intre timp, bastinasii s-au desteptat si si-au dat seama ca pot face bani din turism, iar casele nu mai sunt vandute cu echivalentul a catorva mii de marci, ca in 1995.
Apropo, daca spuneti unui aradean ca face parte din Banat, aveti toate sansele sa fiti scuipat in fata sau chiar mai rau. De ce nu vor aradenii sau timisenii sa faca parte din aceeasi regiune cu Hunedoara? Priviti spre Valea Jiului, spre baronii locali care conduc judetul, dar mai ales spre faptul ca s-au facut pasi de melc spre a dezvolta zona ce odinioara era centrul Daciei. Nimeni nu vrea sa fie legat cu o piatra de moara cand se arunca in aceeasi barca………
Din păcate, dacă se gândeşte aşa oraşele mici vor fi tot mai subdezvoltate. Argumente istorice, de întâietate sau dezvoltare nu stau în picioare dacă vrei cu adevărat o dezvoltare a oraşelor mici în cadrul regiunilor geografice. Băniesc că acesta este scopul reginalizării! Atfel sunt extrem de bune judeţele cu care ne-am obişnuit. De exemplu, ar fi extrem de frumos dacă Klaus Iohannis ar accepta să conducă regiunea în care se află Sibiul, dar având capitala la Alba. Edilii hunedoreni ar trebui să se impună în a demonstra o astfel de necesitate, pentru a aduce capitala la Deva, Hunedoara sau de ce nu Petroşani.
Toate argumentele istorice din acest editorial sunt corecte. Trebuie mentionat insa un lucru. Atunci cand la Timisoara se intamplau premiere mondiale, cand la Hunedoara se puneau bazele siderurgiei moderne cele doua localitati faceau parte din regiuni separate dar in acelasi timp dintr-un imperiu care a adus de fapt prosperitatea si bunastarea pe aceste locuri. Sa nu uitam ca in acelasi timp dincolo de Carpati, Moldova si Valahia se zbateau intr-o crunta saracie si inapoiere economica. Avem deci modelul de succes al regiunilor istorice. Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, au fost regiunile in care romanii, ungurii, sasii sau sfabii, slovaci, chiar mici comunitati de bulgari au convietuit pasnic si au reusit sa creeze una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Europei in cadrul Imperiului Austro-Ungar. Astea ar trebui sa fie regiunile despre care discutam. Regiuni in care fiecare oras, mai mic sau mai mare sa-si gaseasca loul si rolul, asa cum o facea in perioada apartenentei la Imperiu. Asa cum ati spus in editorial: Aradul facea vagoane cu fierul de la HUnedoara, care facea otel cu ingineri de la Timisoara… Ceeea ce se vrea acuma este o impartire politica facuta dupa interesele baronilor locali.
Corect, domnule Andrei!
O regiune poate fi viabila economic daca se creeaza interdependenta intre comunitatile ei. Am avut sansa sa lucrez doua luni in servicii de curierat in bavaria, zona Munchenului, si am descoperit cat de inteligent s-au aliat agentii economici din acele localitati. In centrul satului era o fabrica de motoare, ale carei componente erau produse de firmulita din capatul satului, care lucra la randul ei cu scule fabricate in coltul opus al localitatii..Iar toata lumea angajata in aceste fabricute isi faceau cumparaturile de la bacanul din centru..samd..
Felicitari pentru acest articol!
Asistam la o banatenizare a judeului Hunedoara,nu se mai tine cont de cultura,istorie si civilizatie.
Regretabil este faptul ca alesii judetului nu au nici un cuvant de spus.NU LE PASA.
Banatul este o regiune oltenizata si moldovenizata in ultimul hal cu oameni rai,tupeisti si nesimtiti.
Cea mai buna varianta ar fi alaturi de Alba,Sibiu si poate Arad.
Nu trebuie sa ne lasam!