Chiar dacă anul trecut s-a identificat o soluţie provizorie pentru protejarea bisericii – monument din satul Strei, aceasta nu este nici acum aplicată. Prelatele procurate de la alte biserici care nu mai aveau nevoie de ele nu au fost puse pe acoperiş.
În toamna anului trecut, REPLICA semnala faptul că situaţia acoperişului din lemn al bisericii de secol Xlll de la Strei este dezastruoasă. Acoperişul a fost defectuos restaurat în 1999 – 2000, reparaţiile ulterioare nu au fost suficiente, aşa că, la distanţă de doar câţiva ani găurile din şarpantă au reapărut cu sutele. În decembrie anul trecut, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DJCCPN) Hunedoara anunţa că a reuşit să găsească o soluţie: prelatele folosite în anii trecuţi pentru protejarea bisericilor de lemn de la Târnăviţa şi Boz să fie puse la dispoziţia comunităţii din Strei.
Preotul de aici, Emil Popa, a preluat materialul însă nu a avut cu cine să îl urce sus, pe biserică. De fapt, părintele ne mărturisea încă din decembrie anul trecut faptul că sătenii se temeau să se urce pe acoperiş din cauza fragilităţii acestuia. Se gândise apoi la o soluţie cu scări mai lungi, puse şi pe şarpantă, dar nu a reuşit nicicum să îşi convingă enoriaşii să-l ajute.
“Da, într-adevăr, din păcate nu am reuşit să punem prelată pe acoperiş. Am convocat consiliul parohial şi oamenii pur şi simplu nu au vrut să rişte să se urce pe acoperiş. În plus, prelata e mai mult o plasă. E un material care are găuri, deci nu ţine apa. Chiar şi-aşa o să văd ce soluţie găsesc să o punem odată sus, pentru că problema aceasta trenează de prea multă vreme”, spune părintele Emil Popa.
Preotul din Strei adaugă că a apelat şi la ajutorul Fundaţiei Pro-patrimonio, cea care a derulat deja proiecte de restaurare a câtorva biserici de lemn din judeţ, în ultimii ani. Asta pentru că repetatele demersuri pentru obţinere de finanţări de la Ministerul Culturii au eşuat. Pe listele Ministerului, biserica figurează deja cu o investiţie de 400 de milioane de lei vechi, făcută în urmă cu aproape 15 ani, pentru acoperiş şi alte lucrări de renovare. “Am întocmit un dosar pe care l-am trimis Fundaţiei Pro-patrimonio, dar, până acum, nu am primit niciun răspuns”, adaugă părintele.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.