Unul din cele mai nefaste efecte aduse de criză este diminuarea volumului creditării pentru companii şi persoane fizice. Băncile au devenit mult mai prudente, poate prea prudente, în condiţiile în care economia duce lipsă de resurse financiare pentru relansare. Prudenţa este mama tacticilor bancare, după o eră de dezmăţ, în care “creditul doar cu buletinul” a fost french cancan-ul bancar al trecutei perioade. Cum era de aşteptat, diminuarea creditării s-a făcut simţită chiar pe acest filon consumatorist, la care au fost abonate frecvent persoanele fizice. Iar în judeţul Hunedoara reculul acestei creditări prinde top 10 într-un clasament naţional.
Recul mic, dar simţit în piaţă
Creditarea populaţiei a scăzut în ultimul an cu 1,5%, până la un total de peste 94 miliarde lei, arată datele emise de BNR. Împrumuturile de consum s-au diminuat cu 8%. Împotriva curentului de scădere, s-au manifestat creditele ipotecare care, la perioadă, au înregistrat o creştere de 10,5 la sută.
Hunedoara, pe locul 5 la scăderea creditelor
Potrivit datelor BNR, în ultimul an, creditele totale angajate în judeţul Hunedoara (consum + ipotecare) s-au ridicat la 1,37 miliarde de lei. Între ianuarie 2012 şi ianuarie 2013, scăderea pragului de creditare a fost de 6,36 la sută, de aproape cinci ori mai mare decât media naţională. De altfel, această scădere plasează judeţul Hunedoara exact pe locul cinci în România la capitolul diminuare al volumului creditării. Şi la noi însă, este vorba de anumite nuanţe. Din totalul sumei creditate, de 1,37 miliarde de lei, 1,07 miliarde de lei, deci aproximativ 75 la sută, face parte din categoria creditelor de consum. Referitor strict la acestea, diminuarea în Hunedoara atinge valoarea de – 9 %.
Valoarea creditelor ipotecare a fost, în perioada luată ca referinţă, de aproape 300 de milioane de lei. Evoluţia acestui tip de credite a marcat însă o augmentare de +5 procente.
Să nu-i uităm pe cei mai “trişti” ca noi
Judeţul cu cea mai mare scădere a volumului creditării din România este Harghita. În ultimul an, aici diminuarea a înregistrat un minus de 7,26 la sută. Înaintea Hunedoarei în acest top negativ se mai află judeţele Mehedinţi, -6,97 la sută, Caraş-Severin, -6,82 la sută şi Gorj, cu -6,52 la sută.
Tot mai datori
Şi tot referitor la creditare, BNR mai arată că, în anul scurs 2012-2013, restanţele creditelor înregistrate de hunedoreni au crescut cu peste 16 milioane de lei, atingând valoarea de 300 de milioane de lei.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.