Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 953 ori

TVA

Nu sunt bani pentru reducerea TVA-ului la pâine. Informaţia a reieşit dintr-un document de “uz intern” al Ministerului Finanţelor. Potrivit înscrisului, reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi “cel puţin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate. Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la pâine de la 24% la 9% şi impactul bugetar aferent, iar din analiză a rezultat că o astfel de măsură ar genera un impact bugetar negativ în trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 şi 742,1 milioane lei în 2016.

La limită

Deficitul bugetar al României în 2012, calculat după metodologia europenă (care include şi arieratele), a fost de 17,4 miliarde lei, respectiv 2,9% din Produsul Intern Brut, sub nivelul de 3% din PIB necesar pentru a ieşi din procedura de deficit excesiv.

Inflaţie

România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în februarie, de 4,8%, în condiţiile în care rata inflaţiei a scăzut la 1,8% în zona euro şi la 2% în Uniunea Europeană, conform unei estimări revizuite publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Executare silită

Dinu Patriciu este executat silit de cel mai bun prieten al său, Petre Imre, fosta “mână dreaptă” a lui Patriciu, de la cotidianul “Adevărul”. Potrivit unui dosar înregistrat la judecătoria sectorului 1 pe 23 ianuarie 2013, Peter Imre îi cere lui Dinu Patriciu suma de 80.000 de euro. Instanţa a admis, fără cale de atac, executarea silită a afaceristului Dinu Patriciu de către Peter Imre.

În top 10 la vin

România rămâne în top zece consumatori de vin la nivel mondial, din punct de vedere al consumului fiscalizat, care se ridică la 22-24 de litri pe cap de locuitor, a declarat recent Cătălin Păduraru, reprezentantul României la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), la deschiderea Târgului Internaţional de Vinuri Goodwine.

About Adrian Sălăgean