Organizaţia Femeilor Liberale (OFL) din judeţul Hunedoara a aniversat marţi, 2 aprilie, “Ziua internaţională a cărţii pentru copii şi tineret”.
Cu sprijinul acordat de Inspectoratul Şcolar Judeţean au avut loc, în şcolile şi liceele judeţului, discuţii cu elevii despre importanţa lecturii în formarea oricărui tânăr. Totodată, membrele Organizaţiei Femeilor Liberale au distribuit pliante informative în şcoli şi licee, prin care tinerii au fost mobilizaţi să citească.
Preşedintele OFL a judeţului Hunedoara, deputatul Carmen Hărău, a declarat: “Am considerat, împreună cu colegele mele care activeaă în politica liberală de mulţi ani, că această acţiune susţine, în spirit liberal, una dintre preocupările de fiecare zi ale femeilor din România: educaţia copiilor. Ataşate valorilor tradiţionale ale familiei, doamnele liberale din judeţul Hunedoara sunt conştiente că pot ajuta România. De această dată, se preocupă să contribuie la evidenţierea unei activităţi vitale pentru construcţia intelectuală, psihologică şi morală a adulţilor din deceniile care vin. Lectura a cam fost uitată din cauza televizorului şi a computerelor, unde oferta de distracţie facilă şi fără contribuţie la educaţia adevărată este foarte mare.
În cursul lunii aprilie, doamnele liberale din Hunedoara, Deva, Petroşani, Vulcan, Petrila, Brad, Orăştie şi Haţeg vor organiza o colectă de carte pentru completarea fondului de carte din bibliotecile judeţului. Au venit în sprijinul acţiunii noastre şi câteva edituri bucureştene. Aşteptăm sprijinul oricărui cetăţean sau al oricărei companii care consideră acţiunea noastră utilă din punct de vedere social”.
Opinii pe această temă ne-au transmis doamnele Maria Doiniţa Bălănesc, preşedinte OFL Petrila, şi Dorina Niţă, viceprimar PNL Petroşani.
Dorina Niţă: PNL susţine educaţia tinerilor prin colectare şi donare de carte bibliotecilor
“Orice carte care ajută un copil să-şi formeze obiceiul de a citi, să facă din citit o nevoie adâncă şi continuă pentru toată viaţa sa, este bună”
(Maya Angelou)
Omul îşi dezvoltă vocabularul şi imaginaţia citind o carte. Am evoluat mult din punct de vedere al informaţiei. Lipsa de timp şi problemele cotidiene, pe care oamenii maturi le aduc mereu în discuţie, sunt adevăratele motive pentru care aceştia au uitat ce înseamnă să te pierzi cu orele între rândurile unei cărţi, să devii captivat de poveste şi cunoaştere, dar e foarte important ca generaţiile următoare să nu folosească doar informaţia de pe Internet, care nu este altceva decât o informaţie rece şi rapidă.
O carte oferă ceva intim unui cititor, ocazia de a intra în pielea personajului, punându-i la încercare imaginaţia, dezvoltându-i astfel intelectul. Marii oameni ai acestei lumi au folosit cartea şi cititul ca pe ceva vital. Ne dăm seama dacă unui om i-au trecut prin mâini cărţile de la prima discuţie purtată cu acesta.
Cititul formează caractere, cititul face o persoană să fie inteligentă şi manierată sau, de cele mai multe ori, te ajută să faci alegerea corectă doar pentru că undeva în trecut ai citit despre o întâmplare asemănătoare într-o carte.
Părinţii şi dascălii au datoria de a forma gândirea unui copil, iar în aceste condiţii, până la o anumită vârstă, ei trebuie îndreptaţi spre carte. Internetul şi cartea nu se exclud una pe cealaltă, dar folosirea Internetului ca modalitate de comunicare şi nu ca metodă de informare în viaţa unui tânăr fac ca ortografia şi exprimarea să nu fie cursive şi corecte.
Minunata limbă maternă este jignită când pe Internet salutăm şi discutăm prin prescurtări incorecte gramatical. Sper doar, cu trecerea timpului, să nu obişnuim creierul uman cu o cantitate limitată de informaţie. Lipsa cărţii în viaţa noastră duce la analfabetism.
Pentru un viitor cu oameni capabili din punct de vedere intelectual în funcţiile în care îşi vor exercita meseria, ne alăturăm şi încercăm să ajutăm la rezolvarea problemei căreia deputatul liberal şi preşedinta organizaţiei de femei a judeţului Hunedoara, doamna Eleonora – Carmen Hărău, doreşte ca în luna aprilie să-i găsească rezolvare, aceea de a avea grijă de educaţia tinerilor prin colectare şi donaţie de carte la biblioteci, în aşa fel încât lipsa banilor pentru achiziţia unei cărţi să nu constituie o barieră care să împiedice omul să ţină în mână această comoară.
Îndemnaţi apropiaţii şi în special copiii să-i respecte pe marii scriitori şi să-şi dezvolte bagajul de cunoştinţe pe care-l pot acumula doar citind o carte!
Maria Doiniţa Bălănesc: Lectura în era modernă
“Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
Încet gândită, gingaş cumpănită,
Mâinile mele, care te-au deschis”
(T. Arghezi)
În societatea contemporană, bazată în mare parte pe realizările din domeniul ştiinţifico-tehnic, lectura rămâne totuşi o condiţie esenţială pentru a reuşi în viaţă.
Lectura unei cărţi oferă celui care o parcurge prilejuri de meditaţie şi reflecţie. Plăcerea pentru citit nu vine de la sine, ea se dobândeşte, se formează prin răbdare şi perseverenţă. În timpul lecturii, cititorul pătrunde în atmosfera şi conflictul povestirii, devine una cu personajul şi, în acelaşi timp, simte trăirile autorului.
Din păcate, bibliotecile orăşeneşti sau şcolare pierd tot mai mult teren în favoarea bibliotecilor virtuale, care au devenit un mod mai comod de a găsi toate cărţile de care avem nevoie.
Chiar dacă citim cărţi, reviste sau bloguri, până la urmă lectura este calea spre o mai bună comunicare, îmbogăţeşte vocabularul şi exprimarea verbală. Prin lectură vom găsi răspunsuri la mai multe întrebări, ne vom îmbogăţi complexul de cunoştinţe, dar, în acelaşi timp, vom descoperi şi cât de puţine ştim.
Lecturarea unei cărţi constituie o activitate fundamentală pentru întreţinerea condiţiei intelectuale şi a limbajului. Acţionând nemijlocit asupra cititorilor, lectura influenţează viaţa sufletească a acestora şi contribuie la instruirea lor.
Odată cu lărgirea orizontului cultural, literatura contribuie şi la însuşirea unei limbi mai bogate, cu mai multe posibilităţi de a concretiza gândurile în forme cât mai expresive.
Cartea, acest prieten tăcut, îţi oferă oricând ai nevoie acelaşi răspuns fidel la fiecare întrebare şi-l repetă cu nesfârşită răbdare până când l-ai înţeles.
E bine ca s-a inceput !
Ce mult ne trebuie sa ajungem de unde am plecat ,in educatie !