Bugetul central îi este dator fiecărui hunedorean

Articolul a fost vizualizat de 1,583 ori

Potrivit datelor statistice, judeţul Hunedoara a adus la bugetul naţional în 2013, prin taxe şi impozite, suma de 1,4 miliarde de lei. Într-un top naţional, judeţul Hunedoara este al 17-lea ca finanţator al bugetului centralizat al României. Aceeaşi statistică ne arată şi reversul medaliei. Aflăm astfel că fiecare hunedorean a primit de la bugetul central, prin diferite forme, 1528 de lei. Potrivit ultimului recensământ, în judeţ vieţuiesc circa 400.000 de cetăţeni.

balantaUn calcul simplu ne arată că, per total, rambursările bugetului central în judeţ se ridică la circa 611 milioane de lei.

Practic, faţă de prelevările la buget pe care le are din judeţul Hunedoara, Bucureştiul întoarce în teritoriu jumătate. Simplificând la maxim, putem aprecia că România este datoare vândută fiecărui hunedorean.

Extreme

Cetăţeanul care a beneficiat de cei mai mulţi bani de la bugetul de stat a fost bucureşteanul, căruia i s-au întors din impozite şi taxe aproape 3.000 de lei. După Bucureşti, cel mai bine la acest capitol stă Ilfov, cu 2.796 lei, şi, la mare distanţă, judeţul Timiş, care s-a apropiat de 2.000 de lei pe cap de locuitor. La polul opus s-au situat locuitorii judeţului Ialomiţa, cărora li
s-a alocat doar 1.104 lei de persoană.

Tags: , , ,

About Adrian Sălăgean